18/08/2020 19/08/2020 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδια, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Προεδρική Εξοχική κατοικία στο Τρόοδος. Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Scott Morrison, είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου δεν παρέλειψε να...
18 Αυγούστου, 2020 - 14:18
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2020 - 0:26

Κοινή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία: Συνεχίζεται το διπλωματικό ντεμαράζ

Διαδώστε:
Κοινή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία: Συνεχίζεται το διπλωματικό ντεμαράζ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδια, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Προεδρική Εξοχική κατοικία στο Τρόοδος. Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Scott Morrison, είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου δεν παρέλειψε να ενημερώσει τον ομόλογο του για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Νωρίτερα, ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα ομόλογό του, για τα ίδια θέματα.

Εξάλλου, οι Τούρκοι φαίνεται να επιστρατεύουν κάθε μέσο προκειμένου να διατηρούν την κλιμακούμενη προκλητικότητα την οποία έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Τη φορά αυτή επιστράτευσαν τους χάκερ, καθώς σήμερα το πρωί δέχτηκε επίθεση η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Κοινή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκε η στενή συνεργασία, καθώς και ο συντονισμός Κύπρου και Ελλάδας στους τομείς της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανάρτησή του στο Twitter

Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδος Ν. Δένδια είχε σήμερα μια άκρως παραγωγική συνάντηση, συζητώντας την κοινή γραμμή Κύπρου και Ελλάδας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

“ΑΜΕΙΩΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ”

Έλαβε χώρα η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία, κατά την 18η Αυγούστου 2020. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Γνωρίζουμε καλά τις προκλήσεις γύρω από το ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του Κυπριακού ζήτημα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να μετάσχει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι επίσης έτοιμη να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο όπου σταμάτησε στο Crans Montana, το συντομότερο δυνατόν. Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο εθνικό θέμα, αποτελεί κύριο μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και η πυξίδα στις προσπάθειες επίλυσής του δεν μπορεί να είναι άλλη από το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα των ΗΕ και βεβαίως το Κοινοτικό Κεκτημένο. Ολοκληρώνοντας, και ευρισκόμενος εδώ στη Λευκωσία, δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω και το αμείωτο ενδιαφέρον της Ελλάδος για το ζήτημα των Αγνοουμένων, Ελλαδιτών και Κυπρίων».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ:

 

 

“Σήμερα επισκέπτομαι πάλι, με ιδιαίτερη χαρά, σε μια κρίσιμη συγκυρία, την Κύπρο. Είχα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και βέβαια να συναντηθώ επί μακρόν με τον φίλο μου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης που διατηρούμε και καλλιεργούμε με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις με εμάς. Συνεργασίες, οι οποίες κατά κοινή αναγνώριση, συμβάλλουν στην διατήρηση της ειρήνης και στη σταθερότητα στην περιοχή μας. Ο συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας είναι διαρκής, και σε πολιτικό επίπεδο, και σε υπηρεσιακό επίπεδο, στο πλαίσιο του κοινού μας βηματισμού.

Την προηγούμενη εβδομάδα μετείχαμε με τον κ. Χριστοδουλίδη στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Τις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχουμε πάλι μαζί στο άτυπο Συμβούλιο στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συζητήσουμε για τον κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίον έχει τη θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της ΕΕ και πρέπει κατά συνέπεια να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της. Η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί ασφαλώς και στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο των 7 Μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED 7) στην Κορσική και ακολούθως στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα μετάσχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας. Περιφρονούν τις ευρωπαϊκές αξίες, περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονούν το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση. Συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών.

Αναφερθήκαμε με τον Νίκο και στις απολύτως καταδικαστέες συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Επαναλαμβάνουμε: η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει τετελεσμένα. Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, επιβεβαιώνει την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της.

Είναι προφανές ότι δεν είναι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία οι χώρες που δημιουργούν την όξυνση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά.

Παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων. Οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο, τη στιγμή που γίνονται εν μέσω επιχειρούμενης επιβολής τετελεσμένων, εκβιασμών και απειλών, δεν πείθουν κανέναν.

Καθόσον μας αφορά, το επαναλαμβάνω και εδώ από τη Λευκωσία, είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου. Αλλά ο διάλογος δεν μπορεί παρά να διεξάγεται υπό τους κανόνες και το κράτος του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της Θάλασσας και των αυτονόητων σχέσεων καλής γειτονίας. Με τον κ. Χριστοδουλίδη, το ακούσατε προηγουμένως, συζητήσαμε επίσης για την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην Αμμόχωστο.

Γνωρίζουμε καλά τις προκλήσεις γύρω από το ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του Κυπριακού ζήτημα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να μετάσχει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι επίσης έτοιμη να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο όπου σταμάτησε στο Crans Montana, το συντομότερο δυνατόν. Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο εθνικό θέμα, αποτελεί κύριο μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και η πυξίδα στις προσπάθειες επίλυσής του δεν μπορεί να είναι άλλη από το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα των ΗΕ και βεβαίως το Κοινοτικό Κεκτημένο. Ολοκληρώνοντας, και ευρισκόμενος εδώ στη Λευκωσία, δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω και το αμείωτο ενδιαφέρον της Ελλάδος για το ζήτημα των Αγνοουμένων, Ελλαδιτών και Κυπρίων. Επανέλαβα στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συντρέχει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι η Τουρκία να συμμορφωθεί επιτέλους με τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”

 

 

Μητσοτάκης και Παναγιωτόπουλος ενημερώνουν Αυστραλία και Γερμανία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Scott Morrison, είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγο νωρίτερα ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, για τα ίδια θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Παναγιωτόπουλος στην Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας: «Να αποσυρθούν άμεσα τα τουρκικά πλοία και το ερευνητικό»

 

 

Επιθέσεις Τούρκων χάκερς σε ελληνικές ιστοσελίδες

Οι Τούρκοι φαίνεται να επιστρατεύουν κάθε μέσο προκειμένου να διατηρούν την κλιμακούμενη προκλητικότητα την οποία έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.

Τη φορά αυτή επιστράτευσαν τους χάκερ καθώς σήμερα το πρωί δέχτηκε επίθεση η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι Tούρκοι ανάρτησαν μία φωτογραφία με το τουρκικό πλοίο Oruc Reis και έγραφαν το εξής μήνυμα: “Έχουμε έναν στρατό που αγαπάει τον θάνατο και το μαρτύριο τόσο όσο αγαπάτε εσείς τον κόσμο #BlueHomeLand”.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι χάκαραν και την σελίδα του 424 Γ.Σ.Ν.Ε., καθώς και εκεί ανάρτησαν την συγκεκριμένη φωτογραφία.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων