10/03/2021 10/03/2021 Χρηματοδότηση για τη συντήρηση αλλά και την προστασία του αναστηλωμένου Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα στο κατεχόμενο χωριό Μύρτου, θα δοθεί πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο σχετικού πιλοτικού προγράμματος, όπως αναφέρει σε απάντησή της προς τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D) μετά από καταγγελία του για τη βεβήλωση του Μοναστηριού για τρίτη...
10 Μαρτίου, 2021 - 19:25
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2021 - 21:50

Κομισιόν: Πρόγραμμα για την προστασία ναών στα κατεχόμενα

Διαδώστε:
Κομισιόν: Πρόγραμμα για την προστασία ναών στα κατεχόμενα

Χρηματοδότηση για τη συντήρηση αλλά και την προστασία του αναστηλωμένου Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα στο κατεχόμενο χωριό Μύρτου, θα δοθεί πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο σχετικού πιλοτικού προγράμματος, όπως αναφέρει σε απάντησή της προς τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D) μετά από καταγγελία του για τη βεβήλωση του Μοναστηριού για τρίτη φορά.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής κατήγγειλε την κλοπή των θυρών του μοναστηριού τον Δεκέμβριο του 2020, επισημαίνοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «δεν είναι πρώτη φορά που βάνδαλοι επιχειρούν να βεβηλώσουν το Μοναστήρι μετά την αναστήλωσή του (την οποία είχε καταγγείλει τότε με παρέμβασή του) και ότι παρόμοια συμβάντα βεβήλωσης έχουν υπάρξει και σε άλλες εκκλησίες στα κατεχόμενα που έχουν αποκατασταθεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Υπενθυμίζεται ότι μετά την έντονη παρέμβασή του τότε, υπήρξε αποκατάσταση των ζημιών από τους βανδαλισμούς που είχε υποστεί το Μοναστήρι. Με την πρόσφατη παρέμβαση του, ο κ. Μαυρίδης ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή α) να διερευνήσει τα εν λόγω συμβάντα και να αξιολογήσει τυχόν ευθύνες ή κενά που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και β) τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προστασία των έργων στα κατεχόμενα που αποκαταστάθηκαν με χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Στην απάντησή της η Επιτροπή αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «Η τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά εκπόνησε πρόγραμμα για τη συντήρηση και την προστασία τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο θα ξεκινήσει με την πιλοτική συντήρηση του Αγίου Παντελεήμονα, μαζί με τρεις άλλους τόπους. Οι δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ικανοτήτων των φροντιστών, τη βασική και διορθωτική συντήρηση και τη συντήρηση έκτακτης ανάγκης, για αρχικό ποσό ύψους 35.000 ευρώ».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης στο ope.gr: «Πολιτιστική γενοκτονία» και ισλαμοποίηση στα Κατεχόμενα – Καταρρέουν οι εκκλησίες, υψώνονται μιναρέδες

 

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων