29/04/2021 29/04/2021 Με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεκινά η αποκατάσταση του παλαιού Επισκοπείου της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Πρόκειται για κτίριο που οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αι., πιθανότατα στα μέσα της δεκαετίας του 1920 νότια του Βυζαντινού Φρουρίου, και βρίσκεται στον πεζόδρομο Νέστορος Τσανακλή, πολύ κοντά στην ιστορική συνοικία...
29 Απριλίου, 2021 - 9:48
Τελευταία ενημέρωση: 29/04/2021 - 9:43

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Ξεκινά η αποκατάσταση του παλαιού Επισκοπείου

Διαδώστε:
ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Ξεκινά η αποκατάσταση του παλαιού Επισκοπείου

Με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεκινά η αποκατάσταση του παλαιού Επισκοπείου της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Πρόκειται για κτίριο που οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αι., πιθανότατα στα μέσα της δεκαετίας του 1920 νότια του Βυζαντινού Φρουρίου, και βρίσκεται στον πεζόδρομο Νέστορος Τσανακλή, πολύ κοντά στην ιστορική συνοικία «Βαρόσι» της Κομοτηνής. Επίσης αποτελεί κτίριο με σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο για την περιοχή, καθώς αποτελούσε κέντρο της χριστιανικής κοινότητας. Αρχικά, στέγαζε την έδρα της Μητρόπολης και μετά την ανέγερση του νέου Μητροπολιτικού Μεγάρου, μετετράπη σε πνευματικό κέντρο γύρω στο 1970. Η ανάδειξη του κτιρίου της Παλαιάς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής πρόκειται να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει ως Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Οι εργασίες προσβλέπουν:

  1. στη συντήρηση και αποκατάσταση των παλαιών εγκαταστάσεων,
  2. στην επισκευή και ανακαίνιση του νεότερου τμήματος, καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμιση του, και τέλος
  3. στον λειτουργικό εκσυγχρονισμό του συνολικού κτιρίου.

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν μικρές επεμβάσεις διαρρύθμισης στο συνολικό πλάνο της πρότασης.

“Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα προσθέτει στην συλλογική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, θα αποτελεί έναν ακόμη σταθμό της Πολιτιστικής Διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας Οδού, της διαδρομής που δημιουργεί η Περιφέρεια ΑΜΘ αναδεικνύοντας τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, αναδεικνύοντας την ομορφιά παρά το πέρασμα του χρόνου”, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων