28/02/2021 28/02/2021 Την παράταση των μέτρων στην Αττική και την ένταξη νέων περιοχών στο επίπεδο Πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς.  Με τις Εκκλησίες «κεκλεισμένων των θυρών» για τους πιστούς στις περιοχές αυτές, η σημερινή Κυριακή προστίθεται στις μέρες που δεν μπορούν να εκκλησιαστούν οι...
28 Φεβρουαρίου, 2021 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2021 - 9:58

Κορωνοϊός: Κυριακή του Ασώτου με αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε όλη τη χώρα – Τα σενάρια για την Αγία Τεσσαρακοστή

Διαδώστε:
Κορωνοϊός: Κυριακή του Ασώτου με αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε όλη τη χώρα – Τα σενάρια για την Αγία Τεσσαρακοστή

Την παράταση των μέτρων στην Αττική και την ένταξη νέων περιοχών στο επίπεδο Πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς. 

Με τις Εκκλησίες «κεκλεισμένων των θυρών» για τους πιστούς στις περιοχές αυτές, η σημερινή Κυριακή προστίθεται στις μέρες που δεν μπορούν να εκκλησιαστούν οι πιστοί. Όμως και στις περιοχές που βρίσκονται σε «επιτήρηση» στο κίτρινο επίπεδο ο Εκκλησιασμός επιτρέπεται με ανώτατο όριο τα 50 άτομα στους Μητροπολιτικούς Ναούς και με 25 πιστούς ανώτατο όριο στους Ενοριακούς Ναούς.

Με το Τριώδιο να βρίσκεται ήδη στη δεύτερη εβδομάδα επικρατεί προβληματισμός τόσο στην Εκκλησία όσο και στην Πολιτεία για την Αγία Τεσσαρακοστή. Καμία πλευρά δεν επιθυμεί η επιδημιολογική εικόνα να επιβάλει μέτρα αντίστοιχα με τα περσινά όταν οι Εκκλησίες ήταν κλειστές ενώ δεν ακουγόταν ούτε τα μεγάφωνα.
Το επικρατέστερο σενάριο που υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, είναι να λειτουργήσουν οι εκκλησίες με τους ισχύοντες περιορισμούς, ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο της κάθε περιοχής, με προσπάθεια να επιτραπεί η είσοδος περιορισμένου αριθμού ανθρώπων ακόμα και στις πολύ επιβαρυμένες περιφέρειες.

Μελετάται επίσης, να ισχύσουν μέτρα αντίστοιχα με αυτά των Χριστουγέννων για συγκριμένες ημέρες (δηλαδή για τους Χαιρετισμούς και τη Μεγάλη Εβδομάδα).

Βέβαια όλα θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων. Μέσα στο κλίμα αυτό συνεδριάζει εκ νέου από την Τρίτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι: 

Για τους χώρους λατρείας στο βαθύ κόκκινο επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου» ισχύουν: 

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδείες, μνημόσυνα και τις σχετικές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα (9) ατόμων.

Για τους χώρους λατρείας στο κόκκινο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» ισχύουν: 

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με αναλογία ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα εννέα (9) άτομα.

Ενώ, για τους χώρους λατρείας στο κίτρινο επίπεδο «επιτήρησης» ισχύουν: 

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με αναλογία ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα πενήντα (50) άτομα.

Δείτε αναλυτικά τις περιοχές που βρίσκονται σε κάθε επίπεδο όπως τις ανακοίνωσε ο υφυπουργός κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021. 

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και Αττικής, ενώ ο δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, η οποία όπως είπε, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 721 στις 18 Φεβρουαρίου σε 1.302 σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στο δήμο Πειραιά τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 80% (από 533 στις 18 Φεβρουαρίου σε 910 χθες). Αυξητική τάση, όμως, παρατηρείται και στους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στον Κορυδαλλό από 45 στις 18 του μήνα σε 95 μέχρι χθες, στο Πέραμα από 28 σε 50, στη Νίκαια από 64 σε 70 και στο Κερατσίνι- Δραπετσώνα από 51 στα 65.

Λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, κρίνεται απαραίτητο να ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ενώ κάλεσε τις δημοτικές Αρχές να πάρουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία, ώστε να συμβάλλουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην προσπάθεια αυτή. Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι αυξητική τάση καταγράφεται και στον δυτικό τομέα Αθηνών, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 835 στις 18 Φεβρουαρίου σε 1036 (αύξηση 24%) μέσα σε μία εβδομάδα. Η τάση αυτή δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από δήμο σε δήμο.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη έως επικίνδυνη και για αυτό και παρακαλούμε τους κατοίκους αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων, ειδικά Πειραιά και Δυτικής Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Απευθύνουμε έκκληση και ζητάμε τη συνεργασία και τη συμβολή όλων, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Τον τρόπο για να το πετύχουμε αυτό τον γνωρίζουμε και δεν είναι άλλος από την πιστή την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), σε αυτό εντάσσονται από σήμερα Σάββατο στις 6 το πρωί και ως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί, οι εξής περιοχές: οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου και Κορινθίας, καθώς και οι δήμοι Αρταίων, Διδυμότειχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας.

Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και ‘Αργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Αναλυτικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας(με εξαίρεση το δήμο Μεγανησίου), παρατηρείται σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα (από 7 στις 18 Φεβρουαρίου σε 43 χθες βράδυ. Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Μάλιστα, όπως είπε, ο κ. Χαρδαλιάς, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο δήμο Ηγουμενίτσας όπου εντοπίζεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, με τα ενεργά κρούσματα να έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα. Αυξητική τάση, μικρότερης όμως κλίμακας, παρατηρείται και στους Δήμους Σουλίου και Φιλιατών, η οποία μάλιστα συνδέεται με κινητικότητα μεταξύ των τριών δήμων, όπως αποτυπώνεται τόσο από τα κρούσματα όσο και από τις στενές επαφές τους.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου, τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν από 3 στις 18 Φεβρουαρίου σε 32 χθες βράδυ ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 7 στις 18 Φεβρουαρίου σε 45 χθες βράδυ. Επιπλέον, στο δήμο Αρταίων, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 16 στις 18 Φεβρουαρίου σε 64, έχουν δηλαδή τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα ενώ στο δήμο Διδυμότειχου, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από 25 στις 18 Φεβρουαρίου σε 89.

Στο δήμο Λοκρών, τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς έχουν αυξηθεί από 17 στις 18 Φεβρουαρίου σε 82, ενώ ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Μαλεσίνα , γι αυτό όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, συστήνουν πιστή αυστηρή εφαρμογή των μέτρων. Στον δήμο Αμφιλοχίας, την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 15 στις 18 Φεβρουαρίου σε 50 χθες βράδυ.

Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, παρατηρείται αυξητική τάση τόσο στο δήμο Ηρακλείου όσο και στους υπόλοιπους δήμους της περιοχής, καθώς και της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα. Ενώ, επιπρόσθετα, έχουν ανιχνευθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που προβληματίζουν τους επιδημιολόγους.

Όσον αφορά την περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλους τους δήμους. Η τάση αυτή, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι ιδιαίτερα έντονη στο δήμο Λουτρακίου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 4 στις 18 Φεβρουαρίου, σε 27.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους δήμους Λαρίσης και Βόλου, επισημαίνοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. «Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη, γνωστοποιήθηκε ότι οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου βγαίνουν από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου και μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης (κίτρινο) καθώς έχει βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική τους εικόνα. Αυτή τη στιγμή τα Τέμπη έχουν 8 ενεργά κρούσματα, ενώ είχαν φτάσει τα 40 στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ η Κάρπαθος έχει 1 ενεργό κρούσμα, όταν είχε 15 στις 12 Φεβρουαρίου. Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τους κατοίκους και τις δημοτικές αρχές των Τεμπών και της Καρπάθου για τη συνεργασία τους και για την ιδιαίτερη προσοχή που έδωσαν στην ορθή εφαρμογή των μέτρων.

Όσον αφορά τους δήμους Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τα στοιχεία έδειχναν βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της Τανάγρας και της Θήβας, ωστόσο τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται εκ νέου αυξητική τάση, καθώς στην Τανάγρα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 36 από 25 που ήταν στις 22 Φεβρουαρίου, και στη Θήβα σε 66 από 47 που ήταν στις 22 Φεβρουαρίου, γι αυτό και κρίθηκε αναγκαία η παράταση των πρόσθετων μέτρων.

 

 

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων