04/02/2020 04/02/2020 Έντονη ανησυχία επικρατεί σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια όσο και στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία. Ιεροί ναοί και ιστορικά μοναστήρια βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών, ενώ οι Χριστιανοί εξακολουθούν να υφίστανται διώξεις παρά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Στο Μαυροβούνιο συνεχίζονται οι ειρηνικές πορείες ενάντια στον νόμο που ψηφίστηκε...
04 Φεβρουαρίου, 2020 - 9:09
Τελευταία ενημέρωση: 04/02/2020 - 14:00

Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Αλβανία: Ορθοδοξία υπό διωγμόν

Διαδώστε:
Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Αλβανία: Ορθοδοξία υπό διωγμόν

Έντονη ανησυχία επικρατεί σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια όσο και στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία. Ιεροί ναοί και ιστορικά μοναστήρια βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών, ενώ οι Χριστιανοί εξακολουθούν να υφίστανται διώξεις παρά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Στο Μαυροβούνιο συνεχίζονται οι ειρηνικές πορείες ενάντια στον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή της χώρας, και σύμφωνα με τον οποίον ιστορικές μονές και άλλοι ναοί της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα περιέλθουν στον έλεγχο του κράτους.


O Μητρ. Αμφιλόχιος τόνισε χθες, ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση της χώρας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Ντούσκο Μάρκοβιτς.
“Είμαστε έτοιμοι, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας και του Επισκοπικού Συμβουλίου στο Μαυροβούνιο, και σεβόμενοι το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου, να σας συναντήσουμε με την ελπίδα ότι είστε ειλικρινά πεπεισμένοι να ξεκινήσετε μια ουσιαστική συζήτηση για να καταργήσετε τον νόμο”, δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Μάλιστα την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι πλέον μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στην οποία μετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιήθηκε μπροστά από την Εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα.

Αντίστοιχες πορείες έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις του Μαυροβουνίου. Υπενθυμίζεται ότι η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας έχει ανακοινώσει ότι οι διαδηλώσεις ενάντια στον νόμο θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την κυβέρνηση της χώρας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέρριψε αίτημα για αναστολή επιβολής του νόμου.

Στα τέλη του Ιανουαρίου κατατέθηκε αίτηση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας τη λήψη προσωρινών μέτρων που θα απαγόρευαν στις αρχές του Μαυροβουνίου την επιβολή του νόμου έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Μαυροβουνίου
Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου έχει ήδη ανακοινώσει την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Πογκρόμ Χριστιανών στο Κοσσυφοπέδιο

Την ίδια ώρα στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται οι διώξεις εναντίον των Χριστιανών.

Σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα Κουρίρ θεσμικοί παράγοντες του Κοσσυφοπεδίου, επιχειρούν να καταλάβουν ναό του Σωτήρος Χριστού στη Πρίστινα, προκειμένου -όπως υποστηρίζουν- να εγκαταστήσουν ένα «μουσείο γενοκτονίας».


Ο συγκεκριμένος ναός είχε βανδαλιστεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1999. Μάλιστα οι εκάστοτε θεσμικοί παράγοντες του Κοσσυφοπεδίου δεν σεβάστηκαν την ιερότητα του χώρου και τον μετέτρεψαν αρκετές φορές και αποθήκη ή σε χώρο φιλοξενίας αστέγων. Το 2016 φωτιά που ξέσπασε προκάλεσε τεράστιες ζημιές με αποτέλεσμα από τότε ο ναός να παραμένει κλειστός.

Υπό κατάληψη η ιστορική Μονή Ντέτσανι

Αλλά και δήμαρχος στο Κοσσυφοπέδιο αρνείται να παραχωρήσει αμφισβητούμενη γη σε σερβικό μοναστήρι της Σερβίας που υπάγεται στην UNESCO, παρά την σχετική δικαστική εντολή και την πίεση της ΕΕ.
Το μοναστήρι Ντέτσανι του 14ου αιώνα εξακολουθεί να φυλάσσεται από νατοϊκές δυνάμεις και έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη δεκαετιών με τις τοπικές αρχές για μία έκταση πάνω από 24 εκτάρια γης.


Το 2016 το συνταγματικό δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε ότι η γη ανήκε στο μοναστήρι, το οποίο χρησιμοποιεί το οικόπεδο για καλλιέργεια .
Ωστόσο, ο δήμαρχος της περιοχής κατέστησε σαφές ότι δεν θα σεβαστεί την απόφαση, παρά την πρόσφατη έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τιμήσει την απόφαση.

 

Καταστρέφουν ναούς στην Αλβανία

Έντονο προβληματισμό αλλά και οργή, προκαλεί στον ελληνισμό της Αλβανίας το γεγονός ότι, το πρόγραμμα αναστήλωσης ιστορικών ναών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση γίνεται με προχειρότητα, απειλώντας ουσιαστικά τα μνημεία.

“Είναι όχι απλά ανησυχητικό αυτό που συμβαίνει με τις υπό κρατική χρηματοδότηση κι ευθύνη δήθεν αναστηλώσεις στις κοινότητες Δρυμάδων και Βούνου, στο Δήμο Χιμάρας. Ειδικά σε ότι αφορά επιχειρούμενες αναστηλωτικές εργασίες σε ιερούς ναούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως μνημεία της πνευματικής και πολιτιστικής Ορθόδοξης κληρονομιάς η πραγματικότητα βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με την προπαγάνδα που περιβάλει την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος” γράφει ο tachrydromos.org.

Την περασμένη εβδομάδα η έναρξη εργασίας στον Ι. Ναό των Εισοδίων της Παναγίας στο Μεσόδι του Βούνου αναστάτωσε κατοίκους της περιοχής. Εικόνες που επισυνάπτονται μαρτυρούν ότι στον ιστορικό και ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας ναό, οι εργασίες στην ουσία του προκαλούν επιπρόσθετες φθορές παρά το συντηρούν.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν πρόσφατα και οι εκκλησίες των Δρυμάδων στην περιοχή της Χειμάρας. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής μέρος της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα έχει κατεδαφιστεί.

Όπως αναφέρουν, αυτό που συμβαίνει με τις υπό κρατική χρηματοδότηση κι ευθύνη “αναστηλώσεις” στις κοινότητες Δρυμάδων και Βούνου προκαλεί ανησυχία. Ειδικά σε ότι αφορά επιχειρούμενες αναστηλωτικές εργασίες σε ιερούς ναούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως μνημεία της πνευματικής και πολιτιστικής Ορθόδοξης κληρονομιάς η πραγματικότητα βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με την ρητορική που περιβάλει την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων