15/02/2021 15/02/2021 Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV), του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι, επικράτησε, όπως αναμενόνταν, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων το κίνημα Αυτοδιάθεση έλαβε το 48,17%. Ακολουθεί με 17,71% το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου (PDK) ενώ τρίτο ήρθε το...
15 Φεβρουαρίου, 2021 - 11:48
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2021 - 11:57

Κοσσυφοπέδιο: Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για το LVV

Διαδώστε:
Κοσσυφοπέδιο: Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για το LVV

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV), του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι, επικράτησε, όπως αναμενόνταν, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων το κίνημα Αυτοδιάθεση έλαβε το 48,17%.

Ακολουθεί με 17,71% το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου (PDK) ενώ τρίτο ήρθε το κυβερνών κόμμα Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου (LDK) με 13,49%.

Η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, έλαβε 7,60%, ενώ η Σερβική Λίστα το 4,57%. Το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην βουλή κομμάτων που δεν εκπροσωπούν μειονότητες φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει κανένα άλλο αλβανικό κόμμα.

Παρά το υψηλό ποσοστό που έλαβε το κίνημα «Αυτοδιάθεση», δεν θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία. Ως εκ τούτου θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλο κόμμα ή να εξασφαλίσει την υποστήριξη μειονοτικών βουλευτών για να μπορέσει να κυβερνήσει.

Από το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με το κόμμα του Άλμπιν Κούρτι. Και η Δημοκρατική Ένωση Κοσσυφοπεδίου απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το πρώτο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η βουλή του Κοσσυφοπεδίου απαρτίζεται από 120 βουλευτές, εκ των οποίων 20 έδρες καταλαμβάνουν μέλη εθνικών μειονοτήτων. Από αυτές, 10 ανήκουν στην σερβική εθνική κοινότητα.

Το Βελιγράδι φέρεται να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το εκλογικό αποτέλεσμα στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς είναι ακόμη ασαφές ποια θα είναι η στάση του κινήματος «Αυτοδιάθεση» έναντι της Σερβίας εάν αναλάβει επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού.

Σκληρή γραμμή με τη Σερβία

Αν και χωρίς έδρα στη βουλή, θέλει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να πατάξει τη διαφθορά.

Ο Άλμπιν Κούρτι θα μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνασπισμό με τα μειονοτικά κόμματα που διαθέτουν 20 από τις 120 έδρες τους κοινοβουλίου. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Δεν έχει βουλευτική έδρα, γιατί η εφορευτική επιτροπή τον διέγραψε από την λίστα λόγω βεβαρημένου ποινικού μητρώου. Ο ίδιος πιστεύει ωστόσο ότι θα μπορέσει να εκλεγεί πρωθυπουργός από το νέο κοινοβούλιο. Και με τη Σερβία; Ο νικητής των χθεσινών εκλογών είναι οπαδός της σκληρής γραμμής.

«Δεν είναι προτεραιότητα για μας να φτιάξουμε ομάδα διαλόγου με τη Σερβία, σε όλες τις δημοσκοπήσεις αυτός ο διάλογος βρίσκεται στην 6η και 7η θέση. Η βασική προτεραιότητα είναι η δικαιοσύνη και νέες θέσεις εργασίας» επανέλαβε χθες το βράδυ. Οι εχθροί του Κούρτι τον κατηγορούν πάντως για ολοκληρωτικές απόψεις και τον θεωρούν εμπόδιο για τις προνομιακές σχέσεις του Κοσόβου με τις ΗΠΑ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων