06/11/2020 06/11/2020 Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και πρώην πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χάσιμ Θάτσι έφτασε στη Χάγη και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις κράτησης του ειδικού δικαστηρίου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ο Θάτσι ανακοίνωσε την παραίτηση του από το αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας του Κοσόβου, γνωστοποιώντας ότι το ειδικό δικαστήριο της Χάγης, που εκδικάζει εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού...
06 Νοεμβρίου, 2020 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 06/11/2020 - 8:07

Στο ειδικό δικαστήριο ο διώκτης της Ορθοδοξίας Χ. Θάτσι

Διαδώστε:
Στο ειδικό δικαστήριο ο διώκτης της Ορθοδοξίας Χ. Θάτσι

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και πρώην πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χάσιμ Θάτσι έφτασε στη Χάγη και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις κράτησης του ειδικού δικαστηρίου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Θάτσι ανακοίνωσε την παραίτηση του από το αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας του Κοσόβου, γνωστοποιώντας ότι το ειδικό δικαστήριο της Χάγης, που εκδικάζει εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), ενέκρινε την εισήγηση του εισαγγελέα και του απήγγειλε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

«Όπως είχα δεσμευτεί δεν θα επιτρέψω ο πρόεδρος του Κοσόβου να πάει στο δικαστήριο. Για αυτό το λόγο προκειμένου να προστατέψω την ακεραιότητα της προεδρίας και των Κοσοβάρων πολιτών και σεβόμενος τις σχέσεις μας με τη διεθνή κοινότητα, παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου», ανέφερε ο Χασίμ Θάτσι.

Ο Χ. Θάτσι έχει συνδέσει το όνομά του με τις στενές σχέσεις που έχει με το αλβανικό καθεστώς, αλλά και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος χρηματοδοτεί την ανέγερση τζαμιών στο Κόσοβο. Επίσης, τα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, τα δύο τρίτα του χριστιανικού σερβικού πληθυσμού έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Περίπου 40.000 Ορθόδοξοι Χριστιανοί και άλλες μη Αλβανικές μειονότητες, έχουν σχεδόν εκδιωχθεί από την Πρίστινα.

Πάνω από 150 ορθόδοξες εκκλησίες της Σερβίας, μοναστήρια και άλλοι πολιτιστικοί χώροι έχουν βανδαλιστεί, πυρολυθεί και καταστραφεί. Πολλοί Σέρβοι, όλων των ηλικιών, δολοφονήθηκαν, ή έπεσαν θύματα βίαιων επιθέσεων.


Σύμφωνα με τον Δρ. Χάντερ Χέινς, ιδρυτή και πρόεδρο του Orthodox Christian Advocacy Institute (OCAI), το αλβανικό αυτονομιστικό καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο «κατάφερε σχεδόν να σβήσει μια χριστιανική παρουσία 12 αιώνων. Περισσότεροι από 1.000 Χριστιανοί σκοτώθηκαν, 250.000 εκτοπίστηκαν και 150 εκκλησίες καταστράφηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες, υπογράφηκε στο Λευκό Οίκο συμφωνία ανάμεσα στο πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αμπντουλάχ Χότι. Η συμφωνία για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών εκτός από τις εμπορικές συναλλαγές αναφέρεται και στους λατρευτικούς χώρους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πιο αναλυτικά, και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν και να προωθήσουν την ελευθερία της θρησκείας, συμπεριλαμβανομένης της διαθρησκευτικής επικοινωνίας αλλά και την προστασία των θρησκευτικών χώρων και της εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου αν αναλογιστεί κανείς τις διώξεις που υφίσταντο οι πιστοί της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι η συμφωνία δεν αποτελεί αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ενώ σημείωσε «Είναι σημαντικό να προωθηθεί η εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις περιουσίες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Με τη συμφωνία που υπογράφτηκε ο πρόεδρος της Σερβίας είναι ικανοποιημένος γιατί η Αμερική εγγυάται την ιδιοκτησία των θρησκευτικών ναών και τη λειτουργία τους από Σέρβους ιερείς και πιστούς, όπως είναι η Μονή Βίσοκι Ντέτσανι, το Καθολικό της οποίας είναι αφιερωμένο στον Παντοκράτορα και την Ανάληψη του Κυρίου και ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ βρίσκεται στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου όπως και το Πατριαρχικό Μοναστήρι του Ιπεκίου (Πέτς).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων