11/12/2020 11/12/2020 «Η στάση της Ελλάδας στα θρησκευτικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου»- Ομιλία του Αν. Υπουργού στο δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, με θέμα «Οι θρησκείες και οι προκλήσεις στη νέα δεκαετία», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος,...
11 Δεκεμβρίου, 2020 - 13:34
Τελευταία ενημέρωση: 11/12/2020 - 13:38

Κουμουτσάκος: “Άρρηκτος ο δεσμός ελληνισμού και ορθοδοξίας”

Διαδώστε:
Κουμουτσάκος: “Άρρηκτος ο δεσμός ελληνισμού και ορθοδοξίας”

«Η στάση της Ελλάδας στα θρησκευτικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου»- Ομιλία του Αν. Υπουργού στο δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, με θέμα «Οι θρησκείες και οι προκλήσεις στη νέα δεκαετία», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, συμμετείχε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στο δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, με θέμα «Οι θρησκείες και οι προκλήσεις στη νέα δεκαετία», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στην ομιλία του, με τίτλο «Η στάση της Ελλάδας στα θρησκευτικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου», ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η θρησκευτική διπλωματία υπήρξε πάντα μια πολύ σημαντική συνιστώσα της διεθνούς δράσης και της εξωτερικής πολιτικής του νεώτερου ελληνικού κράτους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Αυτή η επιλογή ήταν αναπόφευκτη καθώς η εθνική μας ταυτότητα, ο άρρηκτος δεσμός ελληνισμού και ορθοδοξίας, τα γεωπολιτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής και τα θεμελιώδη συμφέροντά της, επέβαλαν στην Ελλάδα αυτόν τον δρόμο. Η Ελλάδα έχοντας αυτήν τη μακρά εμπειρία θρησκευτικής διπλωματίας, μπορεί να συμβάλλει με προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια διαλόγου μεταξύ των θρησκειών. Ο διαθρησκευτικός διάλογος είναι σήμερα απολύτως αναγκαίος καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την επικίνδυνη ανάδυση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και της εκμετάλλευσης της θρησκείας, ως πηγή έμπνευσης και νομιμοποίησης πράξεων βίας, τρομοκρατικών ενεργειών, συγκρούσεων και πολέμων».

Για την μετανάστευση των χριστιανών ο Υπουργός ανέφερε:

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η αποτροπή της περαιτέρω μετανάστευσης των χριστιανών από τις ιστορικές εστίες τους, όπως και η ανάγκη προστασίας των προσκυνημάτων και των μνημείων του χριστιανισμού, έχουν πιεστικό χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό βρίσκεται μεταξύ των υψηλών προτεραιοτήτων της πολιτικής μας. Οι συγκρούσεις των τελευταίων δεκαετιών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν εξωθήσει εκατομμύρια χριστιανούς στη μετανάστευση με προορισμούς την Ευρώπη, τον Καναδά, τις Η.Π.Α. Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μένουμε αδιάφοροι.

Οι χριστιανικές κοινότητες της Μ. Ανατολής αισθάνονται ιστορικά και πολιτιστικά πολύ κοντά στον ελληνισμό. Η ελληνική πολιτιστική ακτινοβολία στην Αν. Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, δεν περιορίζεται μόνο στις Ορθόδοξες αλλά είναι ισχυρή και στις άλλες χριστιανικές κοινότητες, ακόμα και πέραν από αυτές.

Για την Αγιά Σοφιά τόνισε:

Είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ στο θλιβερό γεγονός της απόφασης του Τουρκικού κράτους να αλλάξει τη φυσιογνωμία και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας αγνοώντας και αδιαφορώντας για το ότι η Αγία Σοφία ως χριστιανικό και ορθόδοξο μνημείο αποτελεί με απόφαση της UNESCO μέρος της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτή η απαράδεκτη απόφαση προστίθεται στη συνολικά αρνητική πολιτική του τουρκικού κράτους έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμπεριλαμβανομένης της άρνησης να λειτουργήσει επιτέλους η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε υψηλή σημειολογία και ιδιαίτερη πολιτική και στρατηγική σημασία.

Για την ανάγκη και τη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου σημείωσε:

Στηρίζουμε σταθερά και σθεναρά τον διαθρησκευτικό διάλογο, την αλληλοκατανόηση ανάμεσα στις θρησκείες της περιοχής μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι Έλληνες, Άραβες, Ισραηλινοί, Αρμένιοι και Τούρκοι έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτή την ειλικρινή συζήτηση και την χωρίς φανατισμό ανταλλαγή απόψεων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων