11/02/2019 11/02/2019 Καθοριστικές για τις σχέσεις Πολιτείας -Εκκλησίας αναμένονται οι επόμενες ημέρες. Εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν κρίσιμες συναντήσεις αναφορικά με τις προωθούμενες αλλαγές, που αφορούν στο μισθολογικό καθεστώς του Κλήρου, την εκκλησιαστική περιουσία και την Συνταγματική Αναθεώρηση.  Εντός των ημερών, αναμένεται (εκτός απροόπτου) να παραδοθεί από την κυβέρνηση και το σχέδιο νόμου με την αιτιολογική έκθεση,...
11 Φεβρουαρίου, 2019 - 8:19
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2019 - 12:26

Κρίσιμες συναντήσεις για τις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας. Γράφονται οι τελευταίες λέξεις στο σχέδιο νόμου

Διαδώστε:
Κρίσιμες συναντήσεις για τις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας. Γράφονται οι τελευταίες λέξεις στο σχέδιο νόμου

Καθοριστικές για τις σχέσεις Πολιτείας -Εκκλησίας αναμένονται οι επόμενες ημέρες. Εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν κρίσιμες συναντήσεις αναφορικά με τις προωθούμενες αλλαγές, που αφορούν στο μισθολογικό καθεστώς του Κλήρου, την εκκλησιαστική περιουσία και την Συνταγματική Αναθεώρηση.  Εντός των ημερών, αναμένεται (εκτός απροόπτου) να παραδοθεί από την κυβέρνηση και το σχέδιο νόμου με την αιτιολογική έκθεση, τόσο στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όπως έγινε γνωστό, γράφονται οι τελευταίες λέξεις του νομοσχεδίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα εμμένει στην αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών. Από την κυβέρνηση πάντως, γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξει η φρασεολογία που χρησιμοποιείται, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από πλευράς Κλήρου.

Η Εκκλησία έχει διαμηνύσει ότι το μισθολογικό  αποτελεί κόκκινη γραμμή και δεν προτίθεται να υποχωρήσει. Πηγές από το Μαξίμου ωστόσο, δηλώνουν ότι οι συνθήκες έχουν “ωριμάσει” και οι νέες κοινοβουλευτικές ισορροπίες επιτρέπουν την υπερψήφιση τέτοιων αλλαγών.

Το Φανάρι έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με τις αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει επίσης δηλώσει τις διαφωνίες του για αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος και σε ότι αναφέρεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην απόφαση να συζητήσουν τα υπόλοιπα σημεία της Συμφωνίας, αλλά όχι το ζήτημα της αλλαγής καθεστώτος στη μισθοδοσία του κλήρου έχουν καταλήξει οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Ανάλογες αντιδράσεις έχει εκφράσει και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος.

Την Τετάρτη έρχεται στην Αθήνα επιτροπή του Φαναριού προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών το ζήτημα της συμφωνίας για τη νέα σχέση Κράτους – Εκκλησίας αν και τα προκαταρκτικά έγιναν στη συνάντηση Πρωθυπουργού- Οικουμενικού Πατριάρχη στην Χάλκη.

Στην επιτροπή του Πατριαρχείου θα είναι επικεφαλής ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος που ειδικεύεται σε θέματα των μητροπόλεων Νέων Χωρών Ελλάδος. Θα μετέχει επίσης ο μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος που προέρχεται από την Εκκλησία της Κρήτης αλλά και o μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, διευθυντής του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Η αρμόδια επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος με προεδρεύοντα τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας την Τρίτη.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων