22/07/2021 25/07/2021 Γραφείο Ρεπορτάζ ope.gr Στην Κρήτη φιλοξενείται η Γενική Συνέλευση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων 25 χωρών που μετέχουν στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.). Η Γενική Συνέλευση ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 22 Ιουλίου το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων. «Το μέλλον της Ευρώπης και το μέλλον του κόσμου μετά την...
22 Ιουλίου, 2021 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 25/07/2021 - 23:37

Ξεκινούν οι εργασίες της Δ.Σ.Ο. στην Κρήτη

Διαδώστε:
Ξεκινούν οι εργασίες της Δ.Σ.Ο. στην Κρήτη
  • Γραφείο Ρεπορτάζ ope.gr

Στην Κρήτη φιλοξενείται η Γενική Συνέλευση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων 25 χωρών που μετέχουν στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.). Η Γενική Συνέλευση ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 22 Ιουλίου το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων.

«Το μέλλον της Ευρώπης και το μέλλον του κόσμου μετά την πανδημία» είναι το κεντρικό θέμα των εργασιών, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν και τρεις σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την Αγία Σοφία. Αναμένεται να συμμετέχουν περισσότεροι από 100 Ορθόδοξοι βουλευτές από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι εκκλησιών, διακοινοβουλευτικών οργανισμών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα απευθύνει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 συνέντευξη τύπου στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, στην οποία μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστας Μυγδάλης.

Θρησκευτικός εξτρεμισμός

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την φιλοξενία της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., η οποία θα διεξαχθεί κατά το διάστημα 22-25 Ιουλίου στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων. Παράλληλα, μιλώντας ως επικεφαλής για τους στόχους της Δ.Σ.Ο., όπου συμμετέχουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι 25 χωρών, αναφέρθηκε «στην προαγωγή της καταλλαγής, της αλληλοκατανόησης των λαών, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη. Οπότε, εκ των πραγμάτων, είμαστε αντίθετοι στο θρησκευτικό εξτρεμισμό που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση και την εργαλειοποίηση της θρησκείας για πολιτικούς σκοπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής αποτελεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί από την ηγεσία της Τουρκίας. Είναι μια απόφαση η οποία προκαλεί όχι απλά τους χριστιανούς και ιδιαίτερα εμάς τους ορθόδοξους, γιατί μιλούμε για το οικουμενικό σύμβολο της ορθοδοξίας, αλλά κάθε πολιτισμένο πολίτη του κόσμου γιατί πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο από την UNESCO».

Η επόμενη μέρα της πανδημίας

Επίσης, πρόσθεσε ότι «στη φετινή μας Γενική Συνέλευση κεντρικό θέμα είναι “Το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον του κόσμου μετά την πανδημία”. Η Δ.Σ.Ο. συμμετέχει ενεργά στον διάλογο που έχουν ξεκινήσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και θα ολοκληρωθεί με την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που θα γίνει του χρόνου την άνοιξη. Εμείς αφιερώνουμε τη Γενική μας Συνέλευση σε αυτό τον στόχο, τον διάλογο για την Ευρώπη την επόμενη μέρα, ως ένας Διακοινοβουλευτικός θεσμός που στόχο –μεταξύ άλλων– έχει την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών, την προαγωγή της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των ορθοδόξων όπου γης. Ευελπιστούμε ότι η ΕΕ θα αναβαπτιστεί στους βασικούς πυλώνες της, τους πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού που δεν είναι άλλοι από το αρχαιοελληνικό πνεύμα, την κλασική παιδεία, το ρωμαϊκό δίκαιο και τις πανανθρώπινες χριστιανικές αξίες».

Συγχαρητήρια Αρναουτάκη 

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κρήτη η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, προκειμένου να συζητήσουν τα μέλη της για ένα πολύ σοβαρό θέμα “Το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία”. Η δουλειά που γίνεται από τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο., τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τους συνεργάτες του είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα ήθελα να τον συγχαρώ γιατί παρακολουθώ όλα τα θέματα που αναπτύσσουν. Μας δίνει δύναμη γιατί όπου κι αν ανήκει καθένας, πρέπει να υπάρχει ειρήνη και την επόμενη μέρα, πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης ότι επελέγη η Κρήτη, εδώ στη Γεωργιούπολη να γίνει η Γενική Συνέλευση. Δείχνει πως μπορούμε να πάμε στην επόμενη μέρα αρκεί να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και να μπορούμε να αισιοδοξούμε για τον τουρισμό μας στην Κρήτη που αποτελεί μια σημαντική βοήθεια για την ανάπτυξη του νησιού, αφού το 50% του ΑΕΠ της Κρήτης προκύπτει από τον τουρισμό. Εύχομαι καλή επιτυχία. Εμείς θα παρακολουθήσουμε τη Γενική Συνέλευση και πραγματικά χαιρόμαστε που επιλέχθηκε η Κρήτη και ευχόμαστε καλή διαμονή. Καλώς ορίσατε».

Δείτε τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη:

 

 

 

 

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. στην Κρήτη

Την σημασία της πραγματοποίησης της Συνέλευσης στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι της Βουλής και στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Πέγκο.

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

“Aναμένουμε να έρθουν πλέον των 100 βουλευτών από όλον τον κόσμο. Παρουσιάσαμε πρόσφατα, άλλωστε, τις πρωτοβουλίες μας αυτές και στην θρησκευτική, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Μας δέχθηκε ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξέφρασε τη χαρά του γιατί πραγματικά, έτσι εξελήφθη και έτσι είναι, μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας, στην Ελλάδα, το γεγονός ότι θα πραγματοποιήσουμε τη Γενική Συνέλευση στην Κρήτη. Μια ψήφος εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση έως τώρα της δοκιμασίας αυτής της πανδημίας. Θα είναι ένα μεγάλο γεγονός, στο οποίο, όπως σας είπα, αναμένουμε βουλευτές από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από χώρες που έχουν Ορθόδοξη μαρτυρία και, βεβαίως, θα έχουμε και σημαντικές προσωπικότητες. Ήδη και ο Πρόεδρος της Σερβίας και ο Πρόεδρος της Σλοβενίας και άλλοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να έρθουν και να τοποθετηθούν και να μιλήσουν στο συνέδριό μας.”

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου:

 

Οι στόχοι της Δ.Σ.Ο.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 28 χρόνων από την ίδρυση της Δ.Σ.Ο. τον Ιούνιο του 2021, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στους στόχους του θεσμού. Σε πρόσφατο άρθρο του, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

“Συμπληρώνοντας 28 χρόνια από την ίδρυσή της, η Δ.Σ.Ο. καλείται να απαντήσει σε σημαντικές προκλήσεις και να αναβαθμίσει έτι περαιτέρω τον ήδη σημαντικό ρόλο της ως διεθνής θεσμός. Ανάμεσα στους στόχους που έχουμε θέσει είναι:

Α. Η ανάδειξη της χριστιανικής παράδοσης ως βασικού πυλώνα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, μαζί βεβαίως με την κλασική αρχαιοελληνική παιδεία και το ρωμαϊκό δίκαιο. Οι τάσεις που θέλουν μια Ευρώπη χωρίς αυτά τα δομικά της στοιχεία εντέλει οδηγούν σε μια Ευρώπη χωρίς ευρωπαϊκό πολιτισμό, χωρίς τη δική της ταυτότητα και ουσιαστικά στην απουσία ενότητας. Ο στόχος αυτός ενώνει όλους τους χριστιανούς της λεγόμενης γηραιάς ηπείρου, και θα μπορούσε να υπάρξει αγαστή συνεργασία με τους ανάλογους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, όπως οι Καθολικοί Νομοθέτες, για την προώθησή του.

Β. Η προστασία του διωκόμενου χριστιανικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής, που βιώνει σχεδόν συνθήκες γενοκτονίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με εξάλειψη. Ιδιαίτερες προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν για την ειρήνευση στις περιοχές που επικρατούν πολεμικές συνθήκες, όπως η Συρία και το Ιράκ, και να αποχωρήσουν οι ξένοι στρατοί που βρίσκονται παράνομα εκεί, όπως ο τουρκικός, συμβάλλοντας στις διώξεις των μειονοτήτων. Για τη σύσταση ενός ινστιτούτου που θα καταγράφει τις διώξεις που υφίστανται οι χριστιανοί, αλλά και πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν τη δυνατότητα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων, υπογράψαμε Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος». Επιπλέον, είμαστε σε διάλογο και με άλλους θεσμούς, ακόμη και από τις ΗΠΑ, όπως η Ορθόδοξη Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (ΟΡΑC).

Γ. Η διενέργεια διεθνούς εκστρατείας για τη διάσωση χριστιανικών μνημείων και ναών, που είτε καταστρέφονται, είτε αλλάζει η χρήση τους. Αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, τη Συρία, την κατεχόμενη από τους Τούρκους Βόρεια Κύπρο, την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και, βεβαίως, την ίδια την Τουρκία. Ειδικά στην τελευταία, η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος απετέλεσε μια πράξη βαρβαρότητας και σκοταδισμού, καθώς ανέδειξε ως πρωτεύον το δίκαιο της ισχύος και της κατάκτησης από την ισχύ του δικαίου και της ιστορικής αλήθειας. Συντονίζουμε τις ενέργειές μας με όλους όσοι αντιδρούν με αυτήν την εξέλιξη, πιστεύοντας ότι τελικώς θα ανατραπεί.

Δ. Η προώθηση ενός διαλόγου αλληλοκατανόησης και συνεργασίας με τον μουσουλμανικό κόσμο. Ήδη, στο πλαίσιο αυτό, η Δ.Σ.Ο. εξέδωσε τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου που έλαβε χώρα στη Βηρυτό για τη «Συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή», ενώ επίκειται η υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης με τη Μουσουλμανική Λίγκα, με στόχο την καταλλαγή και την αλληλοκατανόηση των λαών.

Ε. Η συμβολή στην ενότητα του ορθόδοξου κόσμου, χωρίς βεβαίως να υπάρξει ανάμειξη στα εκκλησιαστικά πράγματα και στις όποιες διαφορές έχουν ενσκύψει μεταξύ των εκκλησιών.
Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι η πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας μας έχει πλήρη αντίληψη του ρόλου που μπορεί να παίξει η Δ.Σ.Ο., και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι απολαμβάνουμε της αμέριστης συμπαράστασής τους. Απόδειξη αυτού ήταν οι πρόσφατες συναντήσεις που είχαμε, μαζί με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη -η πρώτη συνάντηση της Δ.Σ.Ο. με Έλληνα πρωθυπουργό-, τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Φιλοδοξούμε στη Γενική μας Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-25 Ιουλίου στην Κρήτη, η Δ.Σ.Ο .να ανοίξει μια νέα, ακόμη πιο δημιουργική, σελίδα για την επόμενη δεκαετία.”

 

Η ιστορία της Δ.Σ.Ο.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) είναι διακοινοβουλευτικό όργανο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων.
Ακολουθεί πληροφοριακό δελτίο με στοιχεία που αφορούν την φυσιογνωμία της Δ.Σ.Ο. Τα σχετικά στοιχεία είναι: η φιλοσοφία, οι στόχοι, ο κανονισμός λειτουργίας και το σημείο καμπής του οργανισμού.

Η δημιουργία της Δ.Σ.Ο.

Η φιλοσοφία της Δ.Σ.Ο. εκφράζεται από τη Διακήρυξη των μελών του Συνεδρίου που συγκάλεσε η Βουλή των Ελλήνων στην Χαλκιδική, με θέμα: «Η Ορθοδοξία στην Νέα Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα». Σύμφωνα με τη σχετική Διακήρυξη, η Ορθοδοξία, με την κοινωνική, ιστορική και πνευματική σημασία της αποτελεί κοινή ιστορική πολιτιστική παράδοση και θρησκευτική έκφραση για το μισό περίπου του πληθυσμού της Ευρώπης.

Σε ένα πλαίσιο ιστορικών αλλαγών που ήταν σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη (πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη, συνθήκη του Μάαστριχτ στη Δυτική Ευρώπη), προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν το 1993 σε συνέδριο που συγκάλεσε η Βουλή των Ελλήνων, διαπίστωσαν την ανάγκη παρουσίας της Ορθοδοξίας ως κοινής πολιτισμικής έκφρασης μεγάλου αριθμού Ευρωπαίων πολιτών στην διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η κοινή πολιτιστική αναφορά της Ορθοδοξίας αναζητήθηκε μέσω της Δ.Σ.Ο., στην οποία συμμετέχουν σήμερα Ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα βουλευτές από: Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Κύπρος, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουκρανία και Φινλανδία καθώς και ομάδες βουλευτών από: Αυστραλία, Η.Π.Α., Ασία και Αφρική.

Σημείο Καμπής

Η διαπίστωση πως η πλειοψηφία των πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή ήπειρος είναι στην πραγματικότητα προβλήματα όλης της υφηλίου, η ανάγκη όπως αναζητηθούν ερμηνείες και απαντήσεις που στηρίζονται στην κοινή πολιτιστική παράδοση των λαών, η εμφάνιση των νέων τεχνολογιών αλλά και των φαινομένων παγκοσμιοποίησης της οικονομίας οδηγούν την Δ.Σ.Ο. στην απόφαση να υπερβεί τα σύνορα της Ευρωπαϊκής ηπείρου και να επικοινωνήσει με κοινοβουλευτικούς από όλο τον κόσμο, Χριστιανούς Ορθόδοξους στην πίστη, με στόχο την κοινή μας πολιτισμική έκφραση μέσω της θρησκείας ως κοινής βάσης για τη συμμετοχή στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολυσύνθετης πραγματικότητας.

Προς τον σκοπό αυτό, και βάσει του άρθρου 2, παρ. β΄ της Ιδρυτικής Πράξης, δύνανται να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες ή κοινοβουλευτικές ομάδες και από άλλα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια ή αντίστοιχα από κοινοβούλια άλλων ηπείρων. Στη Γενική Συνέλευση του 2001 στην οποία συμμετείχαν ομάδες βουλευτών από την Αυστραλία, Ασία, Αφρική και Η.Π.Α. αποφασίσθηκε η οργάνωση από Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Ε.Δ.Σ.Ο.) να αποκαλείται Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.).

Στην Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. στο Κίεβο της Ουκρανίας τον Ιούνιο του 2004 αποφασίσθηκε να αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας με την Κοινοβουλευτική Ένωση των Κρατών-Μελών του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (Κ.Ε.Ι.Σ.).

Μετά από επιστολές που αντηλλάγησαν, στις 22 Μαρτίου του 2005 μονογραφήθηκε στην Αθήνα από τους Γενικούς Γραμματείς τους, σχέδιο συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών οργανώσεων.

Κατά την περίοδο εμφάνισης της οικονομικής κρίσης , η Δ.Σ.Ο στις Γενικές Συνελεύσεις της ασχολήθηκε με θέματα για τη παγκόσμια οικονομική κρίση και υιοθέτησε ανάλογα συμπεράσματα. Στο Βελιγράδι τον Ιούνιο 2009 με θέμα: «Η Παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην κοινωνική – πνευματική – πολιτιστική παράδοση της Ευρώπης. Ο ρόλος της Ορθοδοξίας», στο Παρίσι τον Ιούνιο 2011 με θέμα: «Οι θρησκευτικές αξίες στον κόσμο της οικονομικής κρίσης» και στην Πράγα τον Ιούνιο 2012 με θέμα: «Προκλήσεις δημοκρατίας σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Μετά από επισκέψεις και συζητήσεις, η Δ.Σ.Ο. υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο στην έδρα του στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 19 Μαΐου 2011. Επιπλέον, στη Μόσχα στις 8 Νοεμβρίου 2011, η Δ.Σ.Ο. υπέγραψε σύμφωνα συνεργασίας με τη Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ένωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας και τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας.

Στο πλαίσιο διεύρυνσης της συνεργασίας της Δ.Σ.Ο. με διεθνείς οργανισμούς, η Δ.Σ.Ο. έχει αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή τόσο με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Κ.Σ.ΟΣΕΠ) όσο και με τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU).

Στη Γενική Συνέλευσή της τον Ιούνιο 2012, η Δ.Σ.Ο. αποφάσισε να αναλάβει την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο για την σύσταση φορέα με τον τίτλο «Ίδρυμα για τη Δημοκρατία, τον Κοινοβουλευτισμό και την Θρησκευτική Ανεκτικότητα στην Αφρική» με έδρα την Αθήνα και δεύτερη έδρα χώρα της Αφρικής.
Κατά την 20η επετειακή Γενική Συνέλευση στην Αθήνα, τον Ιούνιο 2013 υπογράφηκε διακήρυξη από τους Προέδρους των Κοινοβουλίων – μελών της Δ.Σ.Ο. ενώ κατά την 21η επετειακή Γενική Συνέλευση στη Μόσχα τον Ιούνιο 2014, υπογράφηκε ανάλογη διακήρυξη από Υπουργούς Πολιτισμού των χωρών, τα κοινοβούλια των οποίων συναπαρτίζουν την Δ.Σ.Ο.
Κατά την τέταρτη παγκόσμια διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων μελών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Ν. Υόρκη, 31 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2015, η Δ.Σ.Ο παρουσίασε τις θέσεις της για το προσφυγικό ζήτημα, της μετακίνησης προς την Ευρώπη χιλιάδων προσφύγων από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κατά την Γενική Συνέλευση του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2015, εκλήθη και ομίλησε προς τα μέλη του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Βˈ, ενώ παρουσιάσθηκε φωτογραφική έκθεση της Δ.Σ.Ο. με θέμα “Πάσχα στην Χριστιανική Ανατολή”.

Την έναρξη των εργασιών της 23ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο στην Θεσσαλονίκη (4 – 8 Ιουλίου 2016), κήρυξαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ.κ. Νικόλαος Βούτσης και Sergey Naryshkin. Παράλληλα, στα πλαίσια των εορτασμών για το έτος Ελλάδας στην Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα 2016, αλλά και της χιλιόχρονης παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016), εγκαινίασαν έκθεση φωτογραφίας με θέμα: “Άθως. Το Άγιον Όρος” στον Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού της πόλης.

Η έκθεση με θέμα: «Άθως. Το Άγιον Όρος» πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2016.

Η Δ.Σ.Ο. σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο του Λιβάνου διοργάνωσε διεθνές συνέδριο με θέμα: «Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή: Συνέδριο κοινοβουλευτικού διαλόγου» στη Βηρυτό, στις 2-5 Απριλίου 2018. Το κείμενο της Διακήρυξής που υιοθετήθηκε, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Δ.Σ.Ο. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση «Virgin Mariam. Icons from Her Holy Garden. Mount Athos» στο Μουσείο «Beit Beirut».

Η 25η επετειακή Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με θέμα: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και χριστιανικές αξίες: 25 χρόνια Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας» διεξήχθη στην Αθήνα στις 26 και 27 Ιουνίου 2018. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση των 63 έργων σύγχρονων αγιογράφων που έλαβαν μέρος σε ανάλογο διαγωνισμό της Δ.Σ.Ο. με θέμα: «Η Ανάσταση του Ιησού». Η Έκθεση παρουσιάστηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Η επετειακή Διακήρυξη των συνέδρων της 25ης Γενικής Συνέλευσης είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Δ.Σ.Ο.

Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) υπό τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. Δρ. Ανδρέα Μιχαηλίδη επισκέφθηκε την Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον νέο Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ένωσης των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (Κ.Ε.Ι.Σ.) κ. Mouhamed Khouraichi Niass.

Η τακτική συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), πραγματοποιήθηκε στο Κάϊρο, από 15 έως 18 Νοεμβρίου καθώς επίσης και συναντήσεις με τους δυο Ορθόδοξους Πατριαρχείς, με σκοπό την έκφραση της στήριξης της Δ.Σ.Ο. προς τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. Επίσης, πραγματοποιήθηκε Προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά.

Συναντήσεις μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) και του Διεθνούς Δικτύου Καθολικών Νομοθετών (ICLN) έχουν πραγματοποιηθεί με προοπτική συνεργασίας.

Υπεγράφη Σύμφωνο κατανόησης της Δ.Σ.Ο. με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση για τη Μεσόγειο (PAM) κατά την 13η Γενική Συνέλευση της ΡΑΜ στο Βελιγράδι στις 21 Φεβρουαρίου 2019. Το σύμφωνο κατανόησης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Δ.Σ.Ο.

Η Δ.Σ.Ο. βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με ομάδα εμπειρογνωμόνων της Προεδρίας της Δημοκρατίας του Λιβάνου με σκοπό τη σύσταση ενός Παρατηρητηρίου Θρησκευτικών Διώξεων.

Αναφορικά με τη δημιουργία ενός φορέα Ανάδειξης της Παρουσίας των Χριστιανών της Ευρύτερης Περιοχής της Μέσης Ανατολής, η Δ.Σ.Ο. έχει συναντήσει κατ’ αρχήν τη θετική ανταπόκριση της διοίκησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου ως προς την εγκατάσταση του εν λόγω φορέα στους κόλπους του Πανεπιστημίου.

Έχει ξεκινήσει μια αρχική συζήτηση για μελλοντική συνεργασία μεταξύ της Δ.Σ.Ο. και της Βαλτικής Συνέλευσης, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές μιας μελλοντικής συνεργασίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων