10/07/2020 10/07/2020 Μετά από πρόσκληση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως ανοίγει και πάλι ο διάλογος μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, με την συνεδρίαση της κοινής “Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος» στις 22 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που συνεδρίασε η εν λόγω Επιτροπή ήταν τον Ιούλιο...
10 Ιουλίου, 2020 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2020 - 8:04

Ξαναρχίζει ο διάλογος Εκκλησίας- Πολιτείας

Διαδώστε:
Ξαναρχίζει ο διάλογος Εκκλησίας- Πολιτείας

Μετά από πρόσκληση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως ανοίγει και πάλι ο διάλογος μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, με την συνεδρίαση της κοινής “Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος» στις 22 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που συνεδρίασε η εν λόγω Επιτροπή ήταν τον Ιούλιο του 2018 επί υπουργίας του κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που θα συζητηθούν στην επικείμενη συνάντηση αφορούν στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το θέμα του καθεστώτος των Κοιμητηρίων αλλά και οι Οργανικές θέσεις των Ιερέων.
«Υπάρχει όρεξη και από εμάς και από την πολιτεία. Θα κάνουμε έναν αγώνα, θα κάνουμε μια προσπάθεια. Πάντοτε είμαστε υπέρ του αγώνα και τις προσπάθειας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, οι Ιεράρχες ενημερώθηκαν για την πρόσκληση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής από πλευράς Εκκλησίας θα παραστούν: Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος ως Πρόεδρος της ΕΚΥΟ, ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού, κ. Δανιήλ ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, και ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου ως Νομικός Σύμβουλος αυτής.

Η εν λόγω επιτροπή συστάθηκε τον Μάιο του 2011 με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου (ΦΕΚ 963 Β- 23/05/2011)

Σύμφωνα με την τότε απόφαση στην Επιτροπή µετέχουν:
α) ο Υπουργός Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων, ως Πρόεδρος,
β) ο Υφυπουργός Οικονοµικών αρµόδιος για τα θέµατα της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής,
γ) ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρµόδιος για τα θέµατα της ∆ιεύθυνσης Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων,
δ) ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης αρµόδιος για τα θέµατα της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης,
ε) ένα µέλος του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους, που ορίζεται από τον Πρόεδρο αυτού,
στ) ένας εκπρόσωπος της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου (∆.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ορίζεται από τη ∆.Ι.Σ.,
ζ) ο Πρόεδρος της ∆ιοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονοµικών,
η) ο Αρχιγραµµατέας της ∆.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος,
θ) ο Ειδικός Νοµικός Σύµβουλος της ∆.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Γραµµατέας της Επιτροπής ορίζεται ο Γενικός ∆ιευθυντής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Θρησκευµάτων του Υπουργείου Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων.
Η Επιτροπή συγκαλείται από τον Υπουργό Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων, ο οποίος καθορίζει την ηµερήσια διάταξη.
Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής µπορεί να καλούνται, εφόσον συζητούνται θέµατα της αρµοδιότητάς τους, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί, Σύµβουλοι του Πρωθυπουργού και των Υπουργών και υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εµπειρογνώµονες για θέµατα της ειδικότητάς τους, εκπρόσωποι φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και εκπρόσωπος του
Οικουµενικού Πατριαρχείου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων