24/11/2019 24/11/2019 Αν και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν εκφραζόταν για την αναγνώριση της εκκλησίας της Ουκρανίας, ή κρατούσε μια στάση ουδέτερη ή φιλική προς τη Ρωσία, πρόσφατα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος και μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο αλλά και θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην θρονική γιορτή...
24 Νοεμβρίου, 2019 - 10:08
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2019 - 15:35

Ξεκαθαρίζουν τη θέση τους οι Προκαθήμενοι

Διαδώστε:
Ξεκαθαρίζουν τη θέση τους οι Προκαθήμενοι

Αν και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν εκφραζόταν για την αναγνώριση της εκκλησίας της Ουκρανίας, ή κρατούσε μια στάση ουδέτερη ή φιλική προς τη Ρωσία, πρόσφατα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος και μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο αλλά και θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην θρονική γιορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα όπως θα πουν πολλοί σε διορθόδοξο επίπεδο προς τη Μόσχα.

Η ανακοίνωση αυτή για το συλλείτουργο έγινε από την σελίδα της Μητρόπολης Ζάμπιας στα κοινωνικά δίκτυα και έρχεται να σφραγίσει θα λέγαμε μια σειρά κινήσεων που γίνεται το τελευταίο διάστημα για το θέμα της αποδοχής αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας από τις υπόλοιπες Εκκλησίες.

Την ίδια ώρα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, από τη Μόσχα ανακοινώνει το κάλεσμά του να συγκληθεί  Πανορθόδοξος για το θέμα αυτό. Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος απαντά σε αυτό το κάλεσμα μετά από δημοσιογραφική ερώτηση ότι δεν πρόκειται να πάει σε Πανορθόδοξο που δε θα συγκαλέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ξεκινώντας, θα έλεγε κανείς τον χορό των αντιδράσεων, σε ότι δεν προέρχεται από το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι πληροφορίες για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, θέλουν και άλλον προκαθήμενο να συντάσσεται με τον Ιεροσολύμων αν και είναι θέμα χρόνου τελικά να συμμορφωθεί και ο ίδιος με την γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Μόσχα από την άλλη πλευρά που δε θέλει να δείχνει προς τα έξω ότι ασκεί πιέσεις στους Προκαθήμενους, δια στόματος του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλλαρίωνα,  δηλώνει ότι είναι έτοιμη για συζητήσεις για το καλό της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η κατάσταση σίγουρα είναι αρκετά δύσκολη διπλωματικά και στρατηγικά  διότι αυτή τη στιγμή, Προκαθήμενοι, οι οποίοι, παραδοσιακά συνδέονταν με τη Μόσχα, τώρα καλούνται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε μια πραγματικότητα με λεπτές ισορροπίες και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ανάμεσα στα συμφέροντα και στις συνήθειες χρόνων μπαίνει τώρα και το ηθικό χρέος απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και την Ορθοδοξία και θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η εξέλιξη των κινήσεων που ακολουθείται από όλα τα μέρη.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΖΑΜΠΙΑΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΆ ΔΙΚΤΥΑ

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος στη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στο Φανάρι ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, που είναι η θρονική γιορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η παρουσία του δεύτερου τη τάξει ορθόδοξου προκαθήμενου στην Κωνσταντινούπολη στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα σε διορθόδοξο επίπεδο, κυρίως όμως προς την Μόσχα.

Φανάρι και Αλεξάνδρεια με το συλλείτουργο Βαρθολομαίου και Θεόδωρου θα καταδείξουν την απόλυτη σύμπνοια των δυο παλαίφατων Πατριαρχείων που είναι στο στόχαστρο της ρωσικής Εκκλησίας, με αφορμή το ουκρανικό.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό του Αγίου Ανδρέα στις 29 Νοεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα οι δυο Πατριάρχες θα συλλειτουργήσουν στην πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη μνήμη του πρωτόκλητου των Αποστόλων.

Στην Κωνσταντινούπολη για την θρονική γιορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα ταξιδέψει και αντιπροσωπεία από το Βατικανό με επικεφαλής τον Καρδινάλιο Κούρτ Κοχ, Πρόεδρο του ποντιφηκού συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των Χριστιανών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων