29/09/2020 29/09/2020 Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου της συντήρησης, αποκατάστασης βλαβών και ψηφιοποίησης μέρους του ιστορικού αρχείου χειρογράφων, μικροταινιών και μικρογραφιών του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της Ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος σήμερα στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε...
29 Σεπτεμβρίου, 2020 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2020 - 21:23

Ξεκινά η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Μονής Βλατάδων

Διαδώστε:
Ξεκινά η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Μονής Βλατάδων

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου της συντήρησης, αποκατάστασης βλαβών και ψηφιοποίησης μέρους του ιστορικού αρχείου χειρογράφων, μικροταινιών και μικρογραφιών του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της Ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, στη Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος σήμερα στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε σε δηλώσεις της ότι καταβάλλονται προσπάθειες από το 2015 για την υλοποίηση του έργου, ωστόσο πλέον έχουν διευθετηθεί οι απαραίτητες λεπτομέρειες και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στη Θεσσαλονίκη η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να υπογράψει τη σχετική σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου, της Περιφέρειας και της Μονής.

«Στο αρχείο της Μονής Βλατάδων υπάρχουν σπάνια κείμενα, αρχεία μοναδικά στον κόσμο, ακόμη και χειρόγραφα ιατρικής και βοτανολογίας. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην χαθούν όλα αυτά τα αρχεία, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φθοράς λόγω του χρόνου. Η ψηφιοποίησή τους θα επιτρέψει τη διατήρησή τους, ώστε όλος ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε αυτά», σχολίασε η κ. Πατουλίδου.

Ειδικότερα, προβλέπεται η συντήρηση και ψηφιοποίηση 98 μικροταινιών κωδικών της Μονής Βλατάδων, στο αρχείο εγγράφων της μονής, που περιλαμβάνει πατριαρχικά σιγγίλια, οθωμανικά και ελληνικά έγγραφα από το 18ο αιώνα και εξής και 500 παλαίτυπα της μονής. Προβλέπεται επίσης η συντήρηση 21 χειρόγραφων κωδικών και 2.000 παλαίτυπων της συλλογής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ) ιδρύθηκε το 1965 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα και αποτελεί Θεολογικό Επιστημονικό Ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μέσα από μια συστηματική εργασία 42 ετών έχει στην κατοχή του σε μορφή μικροφίλμς και διαφανειών περίπου το 96% των χειρογράφων του Αγίου Όρους και άλλων Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών καθώς και Βιβλιοθηκών. Στεγάζεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις εντός της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, η οποία ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ανάμεσα στα αρχεία που έχει το Ίδρυμα βρίσκονται και αντίγραφα σε μικροταινίες (microfilms) από χειρόγραφα των βιβλιοθηκών των Ιερών μονών του Αγίου Όρους, διαφάνειες από μικρογραφίες των εικονογραφημένων χειρογράφων των Ιερών μονών του Αγίου Όρους, μικροταινίες της Μονής Βλατάδων και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σόφιας, διαφάνειες από μικρογραφίες των εικονογραφημένων χειρογράφων της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους και από μικρογραφίες των εικονογραφημένων χειρογράφων της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας.

Εκτιμάται ότι στο εν λόγω αρχείο βρίσκονται 15.000 αντίγραφα από το Άγιον Όρος, 3.500 από τη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, 3.500 από την Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι και 3.000 από το Βατικανό. Το αρχείο, άλλωστε, χρήζει συντηρήσεων, καθώς κινδυνεύει από την παρέλευση του χρόνου ζωής μεγάλου αριθμού μικροταινιών, οι οποίες θα έπρεπε ήδη να έχουν μεταγραφεί και διασωθεί σε άλλο μέσον, από την ελλιπή συντήρηση και τήρηση ορθών πρακτικών αποθήκευσης του αρχείου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, και από βλάβες στο αρχείο, λόγω αυξημένης υγρασίας, που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των αυξημένων βροχοπτώσεων και βλαβών των κτιριακών υποδομών φύλαξης του αρχείου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων