21/07/2021 21/07/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί της αρχής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο “Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις”, στο οποίο περιλαμβάνονται άρθρα σχετικά με την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση τα οποία, μεταξύ άλλων προβλέπουν και την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών...
21 Ιουλίου, 2021 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2021 - 20:55

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση – Μεγάλοι αδικημένοι οι απόφοιτοι των ΔΕΚ

Διαδώστε:
Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση – Μεγάλοι αδικημένοι οι απόφοιτοι των ΔΕΚ

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί της αρχής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο “Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις”, στο οποίο περιλαμβάνονται άρθρα σχετικά με την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση τα οποία, μεταξύ άλλων προβλέπουν και την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων.

“Η Παιδεία συνιστά επιτέλους πεδίο συγκλίσεων. Η κοινωνία πέρα και πάνω από κόμματα, διψά για ποιοτική εκπαίδευση, για εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, για καλύτερο και πιο αυτόνομο σχολείο και πανεπιστήμιο, για εξωστρέφεια. Για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η Υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως η οποία ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα της αναβάθμισης της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Οι αλλαγές στην Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση φαίνεται να έρχονται χωρίς όμως να καλούνται σε διάλογο οι εκπρόσωποι των Σχολών που οδεύουν προς κατάργηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης ζήτησε να προσκληθούν στη συζήτηση προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών με την Υπουργό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να αρνείται το αίτημα καθώς αρκείται στο γεγονός ότι θα υπάρχει εκπρόσωπος της Εκκλησίας, συνεχίζοντας κατά κάποιον τρόπο την πάγια τακτική που ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο να συζητά με όλους, εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Τα σημαντικότερα σημεία για το Υπουργείο – Μεγάλοι αδικημένοι οι πτυχιούχοι των ΔΕΚ

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θεωρεί ότι τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση είναι:

α) ότι οι Κληρικοί του Δημοσίου θα διορίζονται μόνο με πτυχίο από Σχολή Μαθητείας Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ) ή από ΑΕΙ αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης των κληρικών

και β) τη Συνένωση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από 4 σε 2 με καλύτερες προοπτικές για τους νέους, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.

Το τελευταίο αυτό μέτρο, όμως, έχει δημιουργήσει μεγάλη απογοήτευση σε Ιεράρχες, καθηγητές, πτυχιούχους και φοιτητές των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Σύμφωνα ωστόσο με τις τελευταίες πληροφορίες του ope.gr μέχρι στιγμής υπάρχει πρόβλεψη τα μαθήματα στις ΑΕΑ που θα καταργηθούν να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά έως ότου αποφοιτήσουν και οι τελευταίοι φοιτητές έτσι ώστε να μην αναγκαστούν να μεταφερθούν σε άλλες πόλεις για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Πρόβλεψη φαίνεται να υπάρχει και για τους διδάσκοντες στους οποίους θα δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στα Ακαδημαϊκά Συμβούλια των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που θα μεταφερθούν. Δεν υπάρχει όμως ρητή πρόβλεψη για το αν οι καθηγητές θα μπορούν να διδάσκουν σε αυτές διαδικτυακά ή αν θα πρέπει να μεταβούν στις ΑΕΑ προκειμένου η διδασκαλία να γίνει με φυσική παρουσία.

Οι μεγάλοι χαμένοι, όμως, σε όλη αυτή την ιστορία φαίνεται να είναι οι Πτυχιούχοι και οι φοιτητές των Προγραμμάτων Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων (ΔΕΚ) στους οποίους δεν αναγνωρίζεται κανένα επαγγελματικό δικαίωμα καθιστώντας τους, όπως οι ίδιοι λένε, άνεργους πτυχιούχους γεγονός που τους έχει δυσαρεστήσει. “Μας οδηγούν στο να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τις ζωές μας. Μας διώχνουν από την ίδια μας την πατρίδα με τέτοια αντιμετώπιση”, ανέφερε στο ope.gr πτυχιούχος ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα βρεθεί μια λύση.

Η θέση της Εκκλησίας

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα.

Η ΔΙΣ τον προηγούμενο μήνα είχε καταθέσει Υπόμνημα στην Υπουργό Παιδείας με 14 βασικά σημεία, όπως είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά το ope.gr, τα οποία όπως ανέφερε το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ  μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας Συνεδρίας δεν έγιναν αποδεκτά καθ’ ολοκληρίαν. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου στην 164η Συνοδική Περίοδο σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Πρακτορείου Ορθοδοξία κ. Δημήτριου Στρουμπάκου  αν είναι αισιόδοξος για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες είχε τονίσει χαρακτηριστικά: “Εμμένουμε στις 14 θέσεις που ζητήσαμε από την κυρία Υπουργό. Δεν ικανοποιήθηκαν όλες ανάμεσα σε αυτές είναι και Ακαδημία της Θεσσαλονίκης. Όπως φαίνεται στο Νομοσχέδιο το ΣΜΥΚ στη Βελλά θα παραμείνει εκεί όπως ήταν αρχικά και αναμένουμε ακόμα τη διαβούλευση”. 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων