17/11/2019 17/11/2019 Με ανάμικτα συναισθήματα συγκίνησης, χαράς και θλίψης, πρόσφυγες Αμμοχωστιανοί, Στυλλιώτες, ευρέθησαν, σήμερα, Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019, για μια ακόμα φορά, στη βουβή, πληγωμένη και ερειπωμένη εκκλησία του Προφήτη Ηλία, όπου τελέστηκε για 2η συνεχή χρονιά μετά το 1974, η Θεία Λειτουργία, διατρανώνοντας ότι οι δεσμοί με τη γενέθλια γη παραμένουν άρρηκτοι. Της Θείας Λειτουργίας προέστη...
17 Νοεμβρίου, 2019 - 17:10
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2019 - 17:28

ΚΥΠΡΟΣ: Δεν αντέχει πια ο πόνος της καρδιάς και του χρόνου

Διαδώστε:
ΚΥΠΡΟΣ: Δεν αντέχει πια ο πόνος της καρδιάς και του χρόνου

Με ανάμικτα συναισθήματα συγκίνησης, χαράς και θλίψης, πρόσφυγες Αμμοχωστιανοί, Στυλλιώτες, ευρέθησαν, σήμερα, Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019, για μια ακόμα φορά, στη βουβή, πληγωμένη και ερειπωμένη εκκλησία του Προφήτη Ηλία, όπου τελέστηκε για 2η συνεχή χρονιά μετά το 1974, η Θεία Λειτουργία, διατρανώνοντας ότι οι δεσμοί με τη γενέθλια γη παραμένουν άρρηκτοι.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς συμπαραστατούμενος από τον αιδεσιμότατο Οικ. Θεοδόση Θεοχάρους, εφημέριο του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα Καμάρες Λάρνακος, ενώ το ιερό αναλόγιο διηκόνησε ο στυλλιώτης βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Κάρουλλας. Στο τέλος, εψάλλη μνημόσυνο για τους ήρωες της κοινότητας και όσους έφυγαν από τη ζωή στην προσφυγιά.

Μέχρι το 1964, οι Στύλλοι ήταν μεικτό χωριό ενώ ακολούθως (με τις διακοινοτικές συγκρούσεις) μετατράπηκε σε αμιγές Ελληνοκυπριακό. Πριν από την εισβολή, ο αριθμός των κατοίκων του χωριού ανερχόταν στους 1000.

Το χωριό πήρε το όνομα του από τους » στύλλους » (κολόνες ), κατάλοιπα του παλαιού υδραγωγείου που μετέφερε νερό από την Κυθρέα στη Σαλαμίνα.

Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, το χωριό οφείλει το όνομα του στους “στύλλους” που ο Ευαγόρας , βασιλιάς της Σαλαμίνας κατά τον 5ο – 4ο αιώνα π.Χ., είχε τοποθετήσει στην περιοχή για να τους χρησιμοποιήσει για την επέκταση της πρωτεύουσας του βασιλείου του.

Το 1978, στο χωριό εγκαταστάθηκαν Τούρκοι έποικοι, οι οποίοι εκτόπισαν τους Τουρκοκυπρίους κατοίκους και το μετονόμασαν σε Mutluyaka.

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων