09/03/2020 09/03/2020 Στην ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, κατά τη συνήθη τάξη της Εορτής, πέριξ του Καθολικού της Μονής, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από την ευρύτερη περιοχή,...
09 Μαρτίου, 2020 - 16:37
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2020 - 16:13

Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Διαδώστε:
Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Στην ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, κατά τη συνήθη τάξη της Εορτής, πέριξ του Καθολικού της Μονής, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από την ευρύτερη περιοχή, πολλοί από τους οποίους μετείχαν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, κατ’ εξοχήν Μυστήριο της Εκκλησίας μας, το «Μυστήριο των Μυστηρίων».
Ακολούθως, στην ΟΑΚ, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση του Ιδρύματος, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες, που είχαν κατακλύσει το κεντρικό αμφιθέατρο του Ιδρύματος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Φέρουμε στη μνήμη μας όλες τις χιλιάδες θύματα, τα εκατομμύρια συνάνθρωπων μας που η εργαλειοποίησή τους από τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα αποδομούν τις αξίες και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων… Φέρουμε στη μνήμη μας τη Μητέρα μας Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, το οποίο πάντοτε ενεργεί και πράττει με γνώμονα το καλό και την ενότητα της Εκκλησίας μας».


Επιπροσθέτως, ο κ. Ζορμπάς, καταθέτοντας σκέψεις και προβληματισμούς ως προς την καλπάζουσα «ψηφιακή επανάσταση» των καιρών μας και στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΟΑΚ με το Πολυτεχνείο Κρήτης με την υπογραφή Μνημονίου κατά την εκδήλωση εορτασμού των Τριών Ιεραρχών την 1η Φεβρουαρίου τ.έ., αναφέρθηκε στην ψηφιακή μετάβαση, κατά την οποία η ταχεία πρόοδος των ψηφιακών μέσων και της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, έχει επηρεάσει τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητές μας και κυρίως με νέες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα, η ρομποτική και η τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών κ.λπ.
Ακολούθησε συζήτηση, με θέμα: «Ορθοδοξία και Νέες Τεχνολογίες», με ομιλητές τον Δρα Μιχαήλ Λαγουδάκη, Αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και τον Δρα Παναγιώτη Παρτσινέβελο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα επιτεύγματα της νέας τεχνολογίας, την ωφελιμότητά τους και την ανάγκη διαφύλαξης της αξίας του ανθρώπου ως πρόσωπο.

Εντύπωση προκάλεσε ο «Ερμής», το ρομπότ που είχε προγραμματιστεί από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης σε μία επίδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Ιδρύματος, κατά τον σύντομο Χαιρετισμό του, κλείνοντας την εκδήλωση, καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και το πολυπληθές ακροατήριο και αναφέρθηκε στο νόημα της ημέρας, καταθέτοντας σύντομο προβληματισμό σε σχέση με τα ακούσματα των καιρών, όπως και το θέμα της εκδήλωσης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο άνθρωπος των καιρών μας μοιάζει να συγχέει την πίστη με την επιστήμη, έννοιες εν πολλοίς ασυμβίβαστες μεταξύ τους, καθώς η επιστήμη και η τεχνολογία φαίνεται να έχουν “ειδωλοποιήσει” τα κατορθώματά τους. Πίστη σημαίνει υπέρβαση της λογικής, όχι απόρριψή της».


Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλειος Διγαλάκης ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Χώρας, ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, η Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου της Βουλευτού Χανίων κας Ντόρας Μπακογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νικόλαος Καλογερής, οι Δήμαρχοι Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης και Κισάμου Γεώργιος Μυλωνάκης, οι Πρυτανικές Αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης, Άρχοντες οφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, οι Διοικητές των Μονάδων
(Στρατού, Αστυνομίας, Αεροπορίας, Ναυτικού, Πυροσβεστικής κ.ά.) του Νομού Χανίων, η Σοφία Μαλανδράκη, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον Τομέα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης, εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθολικών Κρήτης Αιμίλιος Δασύρας, εκπαιδευτικοί και μαθητές και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, επίσης, ομάδα από τη Γερμανία που φιλοξενείται, αυτή την περίοδο, στην ΟΑΚ.
Ακολούθησε επίσημο Γεύμα προς όλους τους παρευρισκομένους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων