21/12/2023 21/12/2023 «Εκ μέρους του ελληνικού λαού, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων», έγραψε στο Χ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ένοπλη επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στο κέντρο της Πράγας που έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι. «Συντετριμμένος από την είδηση της αποτρόπαιας επίθεσης στην Πράγα. Εκ μέρους του...
21 Δεκεμβρίου, 2023 - 21:10
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2023 - 21:16

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Τσεχίας

Διαδώστε:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Τσεχίας

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων», έγραψε στο Χ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ένοπλη επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στο κέντρο της Πράγας που έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι.

«Συντετριμμένος από την είδηση της αποτρόπαιας επίθεσης στην Πράγα. Εκ μέρους του ελληνικού λαού, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», τόνισε στην ίδια ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Τσεχίας», πρόσθεσε.

Ο δράστης είχε πολλά νόμιμα δηλωμένα όπλα

Πολλά, νόμιμα δηλωμένα, όπλα είχε ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού στην ‘’καρδιά’’ της Πράγας Νταβίντ Κόζακ, όπως ανακοίνωσαν οι τσεχικές αρχές.

Χιλιάδες πολίτες και τουρίστες έζησαν έναν εφιάλτη στο κέντρο της πόλης όταν ο Κόζακ, άρχισε να πυροβολεί με μακρύκαννο όπλο με διόπτρα στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, δίπλα στην πλατεία Γιαν Πάλαχ.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 24 τραυματίστηκαν, μερικοί εκ των νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο αρχηγός της αστυνομίας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αιματηρή επίθεση δεν συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία σύμφωνα με τα έως στιγμής δεδομένα, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται.

Το περιστατικό συνέβη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της Πράγας. Το κτίριο στην πλατεία Γιαν Παλάχ εκκενώθηκε.


Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Πέμπτης, με τον υπουργό Εσωτερικών της Τσεχίας Βιτ Ρακουσάν, ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και άτομα σε κρίσιμη κατάσταση, οπότε ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Η αστυνομία αναζητούσε και άλλους εγκλωβισμένους φοιτητές μέχρι αργά το απόγευμα. Όπως εξήγησε ο Βόντρασεκ, η ταυτοποίηση των θυμάτων δεν θα ξεκινήσει καν μέχρι να ελεγχθεί ολόκληρη η περιοχή. «Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένεια των εκλιπόντων και θέλουμε να ζητήσουμε την υπομονή τους», πρόσθεσε.

Ο Βόντρασεκ δεν επιβεβαίωσε εάν ο πυροβολητής πυροβολήθηκε από την αστυνομία ή αν αυτοπυροβολήθηκε.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή σχιζοφρενική πράξη, που η Τσεχία δεν έχει ξαναδεί ποτέ στην ιστορία της. Είναι κάτι που όλοι φοβόμασταν, κάτι που είναι δύσκολο να αποτραπεί. είναι ένα άτομο που έχει τα δικά του προβλήματα και στη συνέχεια θα διαπράξει το γεγονός ότι, εκτός από το να αφαιρέσει αυτή τη ζωή για τον εαυτό του, θα την πάρει και από άλλους», δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακουσάν.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι ο πατέρας του 24χρονου βρέθηκε νεκρός, με όλα να δείχνουν ότι ήταν το πρώτο θύμα του Κόζακ.

Ο Κόζακ είχε αναρτήσει στο κανάλι του στο Telegram μηνύματα μίσους, όπου διατύπωνε και την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει. “Θέλω να πεθάνω… ακούω φωνές… σκοπεύω να σκοτώσω και άλλους ανθρώπους” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμη:

Ένοπλη επίθεση στην Πράγα: Έλληνας καθηγητής και Ελληνίδα φοιτήτρια περιγράφουν τις στιγμές πανικού

Πηγή: skai.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων