08/09/2022 08/09/2022 Το Κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας και την απόσχισή της από το Πατριαρχείο Μόσχας. Την περασμένη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022,  ο Πρόεδρος της χώρας είχε κάνει τις τελευταίες τροποποιήσεις στο σχετικό νοσμοσχέδιο για το status quo της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας. Επιμέλεια: Κάτια Τσιμπλάκη Το ψήφισμα έλαβε μορφή προτεραιότητας...
08 Σεπτεμβρίου, 2022 - 20:16
Τελευταία ενημέρωση: 08/09/2022 - 22:37

Λετονία: «ΝΑΙ» στην Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας και την απόσχιση από το Πατριαρχείο Μόσχας είπε η Βουλή

Διαδώστε:
Λετονία: «ΝΑΙ» στην Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας και την απόσχιση από το Πατριαρχείο Μόσχας είπε η Βουλή

Το Κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας και την απόσχισή της από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Την περασμένη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022,  ο Πρόεδρος της χώρας είχε κάνει τις τελευταίες τροποποιήσεις στο σχετικό νοσμοσχέδιο για το status quo της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας.

Επιμέλεια: Κάτια Τσιμπλάκη

Το ψήφισμα έλαβε μορφή προτεραιότητας και όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Κοινοβουλίου καθιερώνεται η πλήρης Ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας με όλες τις επισκοπές, τις ενορίες  κτλ.

Η αντίδραση της Μόσχας

«Μόνο η  Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι η μητρική εκκλησία γι’ αυτήν, μπορεί να παραχωρήσει εκκλησιαστική ανεξαρτησία στην Εκκλησία της Λετονίας», σχολίασαν στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων RIA Novosti πηγές από Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι “με βάση τους Κανόνες του Εκκλησιαστικού Δικαίου οι κοσμικές αρχές δεν μπορούν να καθορίσουν το κανονικό καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε ένα συγκεκριμένο κράτος, υπογραμμίζοντας επίσης ότι “το 1990 η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας απέκτησε την αυτοδιοίκηση”.

Στο ITAR TASS,  ο Νικολάι Μπαλασόφ, πρωθιερέας και σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας, χαρακτήρισε “σπάνιο περιστατικό το Κοινοβούλιο ενός Κράτους όπου η Εκκλησία είναι συνταγματικά χωρισμένη από το κράτος (άρθρο 99) να κηρύσσει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας… Μπέρδεψαν τελείως του Θεού και του Καίσαρα!».

Λετονός Πρόεδρος: Η απόσχιση από το Πατριαρχείο Μόσχα είναι σημαντική για τη Λετονία και την εθνική ασφάλεια

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς εισήγαγε την περασμένη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου τις τελευταίες τροπολογίες  στο Νομοσχέδιο σχετικά με τον διαχωρισμό της Εκκλησίας της Λετονίας από το Πατριαρχείο Μόσχας. Σύμφωνα με τον Λετονό ο Πρόεδρο, η «απόρριψη οποιασδήποτε σχέσης με τον Πατριάρχη Μόσχας είναι σημαντική για τους ορθόδοξους πιστούς στη Λετονία και την εθνική ασφάλεια”.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων