12/12/2019 12/12/2019 Με την τέλεση τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εορτάστηκε και τιμήθηκε πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος, προστάτου της πόλεως του Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Της Θείας Λειτουργίας, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.Ιωάννης, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.Θεοκλήτου και Πειραιώς και Φαλήρου κ.Σεραφείμ.  ...
12 Δεκεμβρίου, 2019 - 18:21
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2019 - 18:28

Λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνος στους δρόμους του Πειραιά

Διαδώστε:
Λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνος στους δρόμους του Πειραιά

Με την τέλεση τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εορτάστηκε και τιμήθηκε πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος, προστάτου της πόλεως του Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Της Θείας Λειτουργίας, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.Ιωάννης, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.Θεοκλήτου και Πειραιώς και Φαλήρου κ.Σεραφείμ.

 

 

 

 

 

 

 

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς για την πρόσκληση και την φιλοξενία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ζωή και το έργο του Αγίου Σπυρίδωνος.

«Ερχόμεθα από τα Αγιασμένα χώματα της Μακεδονίας, από τα Αγιασμένα χώματα των μαρτύρων και των ηρώων της πίστεως, εδώ σε έναν ιστορικό τόπο της πατρίδος μας, στον Πειραιά», είπε ο Σεβασμιώτατος και μιλώντας για τα χαρακτηριστικά του λαού μας, επεσήμανε ότι «διαχρονικά είχε πάντοτε την αναφορά του στους Αγίους της πίστεως», συμπληρώνοντας πως «η αναφορά αυτή του λαού στους Αγίους της πίστεως δεν αποτελεί ένα εθιμικό στοιχείο του πολιτισμού μας. Αποτελεί ένα οντολογικό στοιχείο της υπάρξεώς του, γιατί αυτός ο λαός με τα όποια λάθη του, με τις όποιες περιπέτειες του, έμαθε να σέβεται τον Θεό, να συνδέει τη ζωή του με τη ζωή του Χριστού και τη ζωή των Αγίων».

«Ο Άγιος Σπυρίδων, τον οποίο σήμερα τιμούμε, είναι εκείνος ο οποίος, μιμούμενος τον καλό ποιμένα Ιησού Χριστό, κατόρθωσε να παραμένει μέχρι και σήμερα ο ποιμήν της Εκκλησίας ο καλός, γιατί συνέδεσε τη ζωή του με τον Ιησού Χριστό διά πίστεως πριν ακόμη γίνει Επίσκοπος. Όταν ακόμη ήταν νέος. Όταν ακόμη είχε όλα τα προνόμια του πλούτου και της κοινωνικής καταξίωσης. Είχε επιλέξει το Χριστό στη ζωή του», υπογράμμισε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως «γι’ αυτό και ο Άγιός μας κληρονόμησε αυτήν την άφθαρτο και ατελεύτητο και άληκτο ζωή και είναι ζωντανός και είναι παρών. Είναι παρών διαχρονικά και κάθε εποχή έχει να μας διηγηθεί πολλά θαύματα», «γιατί καθώς και σήμερα απευθυνόμαστε στον Άγιο, τον παρακαλούμε για τα προσωπικά μας αιτήματα, για τα αιτήματα της πατρίδος μας, του λαού μας, για τα αιτήματα όλων των λαών της γης για ειρήνη, για δικαιοσύνη, για όλα εκείνα τα κοινωνικά αγαθά που αποτελούν αγωνιώδη αιτήματα των ανθρώπων».

Στη συνέχεια αναφερόμενος σε παραδείγματα από την ζωή του Αγίου Σπυρίδωνος, είπε ότι ενώ «έχει τον πλούτο του, δεν τον κρατάει για τον εαυτό του, υπηρετεί την φτώχεια και την δοκιμασία των αδελφών, αλλά απαιτεί την εντιμότητα. Μας δίδει ο Άγιος ότι θέλουμε, μας χαρίζει όλες του τις δωρεές, αλλά απαιτεί και από μας σήμερα μία εντιμότητα». «Τον Άγιο τον τιμούμαι όταν εμπνεόμεθα από το παράδειγμα του και όταν φροντίζουμε την ζωή μας να την κάνουμε ζωή Χριστού, ζωή αγάπης, ζωή δικαιοσύνης και όταν τον πλούτο δεν το κρατούμε για μας, αλλά όταν τον αξιοποιούμε και τον πολλαπλασιάζουμε μέσα από την χορηγία και την Ευλογία με τα κριτήρια πάντοτε της εντιμότητος», προσέθεσε.

«Ο Άγιός μας σήμερα, λοιπόν, μας Ευλογεί. Ο Άγιος μας σήμερα μας χαρίζει όλα εκείνα που αποτελούν αιτία χαράς στη ζωή μας. Ας τα δεχτούμε δεχόμενοι το μήνυμα του, που είναι μήνυμα της παρουσίας του Ιησού Χριστού στη ζωή μας», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.Ιωάννης, ενώ ολοκληρώνοντας και απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ, εξήρε όχι μόνο το ποιμαντικό, αλλά και το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «έργον αγάπης προς αυτόν τον λαό που δοκιμάζεται. Όχι μόνο με τα συσσίτια, όχι μόνο με τις 7.500 χιλιάδες μερίδες φαγητού που παρέχετε κάθε μέρα, αλλά και με μία άλλη μορφή φιλανθρωπίας. Με την ανακαίνιση των Ναών, γιατί ένας Ναός όταν είναι ανακαινισμένος μας μεταφέρει στην δόξα του ουρανού και ζούμε την ουράνια Εκκλησία επί γης και αναπαύεται ο ψυχικός μας κόσμος. Δεν χορταίνει και δεν ευεργετείται ο άνθρωπος μόνο από την υλική τροφή, αλλά και από τις πνευματικές ευκαιρίες σαν αυτές που παρέχετε στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας».

Αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Δοξολογία και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Πειραιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων