19/03/2020 19/03/2020 Τις τελευταίες ημέρες η Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο λαμβάνει ενεργό θέση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19. Οι Αυτοκέφαλες εκκλησίες δηλώνουν ότι συνεργάζονται με τις αρχές και καλούν το ποίμνιο να τηρεί όλα όσα λένε οι επιστήμονες. Εφαρμόζουν πρωτοφανείς υγειονομικούς κανόνες, και στις ανακοινώσεις τους περιλαμβάνουν...
19 Μαρτίου, 2020 - 8:03
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2020 - 8:06

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ – Λόγοι Παρηγορίας από τους Προκαθημένους της Ορθοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο: “Δεν χάνουμε την Πίστη στον Θεό”

Διαδώστε:
Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ – Λόγοι Παρηγορίας από τους Προκαθημένους της Ορθοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο: “Δεν χάνουμε την Πίστη στον Θεό”

Τις τελευταίες ημέρες η Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο λαμβάνει ενεργό θέση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19.

Οι Αυτοκέφαλες εκκλησίες δηλώνουν ότι συνεργάζονται με τις αρχές και καλούν το ποίμνιο να τηρεί όλα όσα λένε οι επιστήμονες. Εφαρμόζουν πρωτοφανείς υγειονομικούς κανόνες, και στις ανακοινώσεις τους περιλαμβάνουν συστάσεις και μέτρα που αφορούν την υγεία μας, όπως περιορισμό των μετακινήσεων, απολύμανση και πλύσιμο των χεριών.
Μέσα σε όλα αυτά όμως, ο λόγος των Προκαθημένων, περιλαμβάνει και λόγους παρηγορίας. Λόγια καθησυχαστικά, εμψυχωτικά, λυτρωτικά.
Λέξεις, όχι ατάκτως ειρημένες, αλλά προσεκτικές για να τονώσουν την πίστη στον Θεό και να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες: Λόγια, βάλσαμο ψυχής που τόσο ανάγκη έχει ο πιστός σήμερα.
Από τις ομιλίες και τις ανακοινώσεις των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας αλιεύσαμε εκείνα τα σημεία που δίνουν παρηγοριά και γαλήνη, ως απάντηση στον φόβο και την αβεβαιότητα

Α.Θ.Π. Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

“Ο λόγος της Εκκλησίας, της Μητρός Εκκλησίας, δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει. Ο λόγος μας, λοιπόν, είναι έτσι όπως έχουμε μάθει από την εμπειρία των αιώνων: ευχαριστιακος, διδακτικός, ενισχυτικός και παρηγορητικός”.
“Ίσως κάποιοι από εσάς αισθάνθηκαν ότι με τα δραστικά αυτά μέτρα υποτιμάται ή θίγεται η πίστη. Όμως αυτό που κινδυνεύει, δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί, δεν είναι ο Χριστός, αλλά οι Χριστιανοί μας, δεν είναι ο Θεάνθρωπος αλλά εμείς οι άνθρωποι”.
“Η πίστη μας είναι βαθιά θεμελιωμένη στις ρίζες του πολιτισμού μας. Η πίστη μας είναι ζωντανή, και καμμία έκτακτη κατάσταση δεν μπορεί να την περιορίσει”.

“Θα βιώσουμε αυτή την περίοδο ως πορεία στην έρημο για να φθάσουμε με ασφάλεια στη Γη της Επαγγελίας, όταν η επιστήμη, με τη χάρη του Θεού, κερδίσει τη μάχη με τον ιό. Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι, και με τις δικές μας προσευχές, θα την κερδίσει”.
“Και αυτη η δοκιμασία θα περάσει. Θα φυγουν τα σύννεφα, και ο Ήλιος της Δικαιοσύνης θα εξαλείψει τη θανατηφόρα επίδραση του ιού. Όμως η ζωή μας θα έχει αλλάξει. Και η δοκιμασία είναι μία ευκαιρία να αλλάξει προς το καλύτερο. Προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της αγάπης και της αλληλεγγύης”.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

“Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν «παρουσιολόγιο» στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης»
“Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η Επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα Πίστης”.

ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ Κ.Κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ

«Ποτέ ως Χριστιανοί και ως Ποιμένες δεν χάνουμε την ελπίδα μας προς τον Θεόν. Πιστεύουμε και κηρύττουμε Θεόν Παντοδύναμον, Θεόν της Αγάπης και του Ελέους. »

“Με συντετριμμένη καρδιά και δάκρυα, νύχτα και ημέρα, υψώνουμε χείρας ικέτιδας προς τον Πανοικτίρμονα Κύριο του Ελέους, να λυπηθεί την ανθρωπότητα, τα έργα των χειρών Του, να σωπάσουν οι σάλπιγγες της Αποκάλυψης, να επιστρέψουν η χαρά και η ειρήνη στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων”.

«Μόνο ένα σημείο επιθυμώ, ως Πνευματικός Σας Πατέρας να σας παρακαλέσω. Να είστε κοντά στο Ποίμνιο σας, να παρηγορείτε και να συμπαραστέκεστε τους αδελφούς μας Αφρικανούς, να τους διδάσκετε τρόπους στοιχειώδους υγιεινής και καθαριότητος, διότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν, αλλοίμονο, πρόσβαση ούτε σε καθαρό νερό»

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ Κ.Κ. ΙΩΑΝΝΗΣ

“Η ζωή είναι ένα ιερό δώρο από τον Θεό και ο καθένας θα πρέπει να προστατεύει τη ζωή του και τη ζωή των συνανθρώπων του σύμφωνα με το θέλημά Του. Η Εκκλησία ζητεί μέσω της προσευχής τη μεσολάβηση της Παναγίας και όλων των Αγίων να ξεπεραστεί αυτή η μεγάλη δοκιμασία”.

“Η Εκκλησία καλεί όλους τους πιστούς να καθιερώσουν προσευχές και να προσεύχονται καθημερινά στα σπίτια τους, και με τις οικογένειές τους. Ας μοιραστούμε όλοι τη μεγάλη ελπίδα του Θεού σε μια εποχή που μας δκομάζει τα ανθρώπινα όρια μας.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ Κ.Κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ
“Η Εκκλησία έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις στο παρελθόν, ειδικότερα με την απειλή της εξάπλωσης της χολέρας τον προηγούμενο αιώνα. Δεν πρέπει να λησμονούμε αυτή την εμπειρία”.

«Νομίζω ότι στις μέρες μας πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την εξάπλωση αυτής της λοίμωξης. Με προσευχή και πίστη στον Θεό»

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ Κ.Κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

«Σεβόμενοι τη σπουδαιότητα και τα επιτεύγματα της ιατρικής, που θεωρούμε ότι είναι ένα μεγάλο δώρο του Θεού και μια μεγάλη ανθρώπινη προσπάθεια, προσφέρουμε στους πιστούς ένα μοναδικό φάρμακο για την αθανασία , τη Θεία Κοινωνία, καθώς και την ευλογία των ιερών Μυστηρίων με όλες τις ευεργετικές τους επιδράσεις»

“Ο Κύριος είναι η Ελπίδα και ο Λυτρωτής μας σε κάθε δύσκολη στιγμή και γι ‘αυτό πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις ειλικρινείς προσευχές μας για τους άρρωστους και ειδικά για τους γιατρούς και το λοιπό ιατρικό προσωπικό που ανιδιοτελώς κάνουν ό, τι μπορούν”

«Ας εμπιστευόμαστε τους γιατρούς μας και πάνω απ ‘όλα στον Κύριο μας, τον Θεραπευτή των ψυχών μας και του σώματός μας!»


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ Κ.Κ. ΔΑΝΙΗΛ

«Η Εκκλησία είναι μία κοινότητα ζωντανής πίστης, ελέους, αγάπης και ιερής ελπίδας , αρετές που πρέπει να εκδηλώνονται ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλων δοκιμασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εκκλησία καλεί όλους τους πιστούς να εμπιστεύονται τις αρχές και να συμμορφώνονται με τα μέτρα που έχουν θεσπίσει».

«Ας δείξουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη στους ηλικιωμένους, σε αυτούς που βρίσκονται σε απομόνωση ή σε καραντίνα. Ας δείξουμε μεγάλη εκτίμηση στους γιατρούς στα νοσοκομεία που υπερασπίζονται και καλλιεργούν την υγεία του σώματος αλλά και στους ιερείς των εκκλησιών που υπερασπίζονται και καλλιεργούν την υγεία της ψυχής. Ας έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη δύναμη της προσευχής»

«Η ειρήνη της ψυχής, η καλοσύνη της καρδιάς, η προσευχή και η συνεργασία σε καλές πράξεις μπορούν να κάνουν θαύματα, μετατρέποντας το φόβο σε θάρρος και ελπίδα».

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προσευχή αυτή την περίοδο που η πανδημία δοκιμάζει πολλούς ανθρώπους. Την ίδια στιγμή καλούμαστε όλοι να εκφράσουμε την αδελφική μας συμπαράσταση σε όσους το έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την πίστη τους προς τον Κύριο. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι καλούνται να απομονωθούν, πρέπει να μετατρέψουν» την «απομόνωση» αυτή σε μια έντονη κοινωνία με τον Θεό μέσα από την προσευχή, σκεπτόμενοι το δώρο της ζωής και της υγείας»

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Κ.Κ. ΝΕΟΦΥΤΟΣ
«Η εκκλησία και οι Χριστιανοί επιβιώνουν εδώ και χιλιετίες και δεν θεωρούμε πως αυτό είναι τυχαίο. Εμείς πιστεύουμε στα θαύματα του Θεού».

ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Κ.Κ. ΗΛΙΑΣ

“Σας καλούμε να βοηθήσουμε ένας τον άλλο για να ξεπεράσετε τυχόν δυσκολίες και να συγχωρέσετε και να καλλιεργήσετε τη χριστιανική αγάπη και φροντίδα: «ἀλλήλων τὰ βάρη βαστάζετε, καὶ οὕτως ἀναπληρώσατε τὸν νόμον τοῦ Χριστοῦ».

“Ο Θεός να ευλογεί τη χώρα μας, καθένας από εσάς και η πίστη στο Θεό να ενισχύσει το έθνος”

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ Κ.Κ. ΣΑΒΒΑΣ

“Καλούμε το ποίμνιο σε προσευχή στον Παντοδύναμο Θεό, την πηγή της ζωής και τον γιατρό για τις ψυχές και τα σώματά μας, ώστε να σταματήσει αυτή τη θανατηφόρα επιδημία”.

“Μόνο η ισχυρή πίστη, η προσευχή, θα μας βοηθήσουν σήμερα να ξεπεράσουμε την επιδημία που επηρεάζει τη γενιά μας” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Κ.Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

“Αυτή η Πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ προσοχή, χωρίς πανικό, με προσευχή, εμπιστοσύνη στον Θεό και ιδιαίτερα με ειλικρινή αγάπη προς τους συνανθρώπους μας»

“Η λήψη μέτρων για την πρόληψη αυτού του ιού, καθώς και η αυστηρή εφαρμογή τους, είναι μια έκφραση αγάπης και ευθύνης για τον γείτονά μας, όπως μας διατάζει ο Θεός”.

“Στις δύσκολες αυτές ημέρες, είναι σημαντικό να αποφύγουμε τον πανικό και να αυξήσουμε την προσωπική και οικογενειακή εμπιστοσύνη και προσευχή στον Θεό με την πεποίθηση ότι ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων