13/04/2020 13/04/2020 Δευτέρα 13 Απριλίου 2020. Μεγάλη Δευτέρα. Η “άκαρπη συκιά” και η πορεία προς τον Γολγοθά, την κορύφωση του Θείου Δράματος και την Ανάσταση του Κυρίου. Η φετινή Εβδομάδα των Παθών δεν θυμίζει σε τίποτα καμία άλλη προηγούμενων ετών. Οι πιστοί μπροστά από μία οθόνη παρακολουθούν τις Ιερές Ακολουθίες κάνοντας πράξη την “κατ’ όικον εκκλησία”. Τα...
13 Απριλίου, 2020 - 8:08
Τελευταία ενημέρωση: 13/04/2020 - 10:28

Μεγάλη Εβδομάδα: Τα μέτρα στις εκκλησίες και οι φόβοι της κυβέρνησης

Διαδώστε:
Μεγάλη Εβδομάδα: Τα μέτρα στις εκκλησίες και οι φόβοι της κυβέρνησης

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020. Μεγάλη Δευτέρα. Η “άκαρπη συκιά” και η πορεία προς τον Γολγοθά, την κορύφωση του Θείου Δράματος και την Ανάσταση του Κυρίου.

Η φετινή Εβδομάδα των Παθών δεν θυμίζει σε τίποτα καμία άλλη προηγούμενων ετών. Οι πιστοί μπροστά από μία οθόνη παρακολουθούν τις Ιερές Ακολουθίες κάνοντας πράξη την “κατ’ όικον εκκλησία”.

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από τη κυβέρνηση και οι συστάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου απαγορεύουν κάθε επίσκεψη στους Ιερούς ναούς τις ημέρες αυτές, ακόμα και την λεγόμενη ατομική προσευχή.
Αν και τα περιοριστικά αυτά μέτρα ακολουθούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πιστών, η κυβέρνηση εκφράζει ανησυχίες για το τι θα συμβεί προς το τέλος της εβδομάδας, με αποκορύφωμα την Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Αναστάσεως.
Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μικρές ομάδες ανθρώπων παρακινούν σε μαζική συνάντηση έξω από τους ναούς τόσο κατά την ώρα περιφοράς του Επιταφίου, όσο και την ώρα της Ανάστασης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις και σχέδια ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε νέες ανακοινώσεις.

Τι έχει αλλάξει φέτος:

Οι εκκλησίες σφαλιστές, βουβές, με τους Ιερείς αμήχανους να προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα κι εμείς μακριά, παρατηρητές…
Χθες, Κυριακή των Βαΐων, οι ναοί δεν στολίστηκαν υπέρλαμπρα με κλαδιά από βάγια και οι πιστοί δεν τα έλαβαν στα σπίτια τους μετά τη Θεία Λειτουργία
Οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται χωρίς πιστούς.
“Συμμετέχουμε” μέσα από ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο.
Δεν πάμε στην Εκκλησία για να προσκυνήσουμε και να ανάψουμε ένα κερί.
Την Μεγάλη Τετάρτη ο Ιερέας δεν θα σταυρώσει τους πιστούς με το Ιερό Ευχέλαιο στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια. Και το “ιερό λαδάκι” δεν θα έρθει στα σπίτια μας την ημέρα εκείνη.
Δεν θα προσκηνύσουμε τον Εσταυρωμένο μέσα στον ναό.
Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μέσα στους ναούς. Κι εμείς παρατηρητές μέσα από το σπίτι μας.
Και η Ανάσταση το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου…. Το “Χριστός Ανέστη” θα ακουστεί μέσα “από τους δέκτες μας” και στο βάθος έξω από τις κλειστές πόρτες οι καμπάνες των ναών που θα σημαίνουν το χαρμόσυνο γεγονός. Ο Θρίαμβος της Ζωής επί του Θανάτου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων