25/09/2020 25/09/2020 «Ανυπομονώ να συζητήσω σημαντικά θέματα εμπορίου, ασφάλειας και θρησκευτικής ελευθερίας με τους ομολόγους μου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγία Έδρα και την Κροατία την επόμενη εβδομάδα». Με αυτή την λιτή ανάρτηση στο twitter, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περιγράφει την περιοδεία του στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί και την Ελλάδα επί τρεις...
25 Σεπτεμβρίου, 2020 - 8:58
Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2020 - 11:48

Μ. Πομπέο: «Στηρίζουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο» – Το παρασκήνιο της συνάντησης με τον Αρχιεπ. Αμερικής και το ταξίδι στην Ελλάδα

Διαδώστε:
Μ. Πομπέο: «Στηρίζουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο» – Το παρασκήνιο της συνάντησης με τον Αρχιεπ. Αμερικής και το ταξίδι στην Ελλάδα

«Ανυπομονώ να συζητήσω σημαντικά θέματα εμπορίου, ασφάλειας και θρησκευτικής ελευθερίας με τους ομολόγους μου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγία Έδρα και την Κροατία την επόμενη εβδομάδα».

Με αυτή την λιτή ανάρτηση στο twitter, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περιγράφει την περιοδεία του στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί και την Ελλάδα επί τρεις ημέρες από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου Αμερικανός ΥΠΕΞ επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου μεταξύ άλλων καταδίκασε τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο.


Το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως επίσης και η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις αποτελούν βασικό σημείο στην ατζέντα του επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας.
«Ήταν μεγάλη μου χαρά να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο για να συζητήσουμε τη διαρκή υποστήριξή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Ορθόδοξη κοινότητα είναι ζωτικής σημασίας φίλος και συνεργάτης στις Ηνωμένες Πολιτείες» έγραψε χαρακτηριστικά λίγο νωρίτερα στο twitter ο κ. Πομπέο, περιγράφοντας τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε στον Μ. Πομπέο την ανησυχία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή.
«Οι ανησυχίες μας αυτή τη φορά όπως είναι φυσικό επικεντρώθηκαν στην επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των κρατών, τα οποία πλήρωσαν στο εγγύς παρελθόν βαρύ φόρο αίματος για να εξασφαλίσουν και να φτάσουν στο σημερινό status quo και στη διαμόρφωση των ισορροπιών και των συνόρων στη περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εκτίμησε ότι οι αμερικανικές πιέσεις για την απόσυρση του τουρκικού στόλου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απέδωσαν, λέγοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη. Ζήτησε δε, από τον Μάικ Πομπέο να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης, η οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου διαλόγου.
«Παρακάλεσα να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον ως προς αυτό το σημείο, ώστε οι προκαταρκτικές συνομιλίες που ξεκινούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας να έχουν και ένα μέλλον. Διότι αν συνεχιστεί η στρατιωτική και επιθετική ρητορική τακτική της Τουρκίας, ασφαλώς και δεν θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να φτάσουν στο επίπεδο ενός επισήμου διαλόγου για τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Από την πλευρά του, ο κ. Πομπέο διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η αμερικανική παρουσία θα παραμείνει ισχυρή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με τη στάση που τηρεί ο αμερικανικός παράγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε ότι «ως ένδειξη αυτού του αμερικανικού ενδιαφέροντος (ο Μάικ Πομπέο) μού ανέφερε το παράδειγμα της επικείμενης επίσκεψης του στην Ελλάδα, η οποία νομίζω ότι αποτελεί μια ένδειξη για το πού κινείται η Αμερική σ’ αυτά τα θέματα».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε την ευκαιρία να εκφράσει και τις ανησυχίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την προστασία των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία αλλά και για το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σχολιάζοντας το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε ότι πρόκειται για μια κίνηση που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον και την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπό αυτό το πρίσμα, συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όπως μάλιστα είπε, ο Μάικ Πομπέο τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για αυτό το θέμα και ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει μια θετική έκβαση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγία Έδρα και την Κροατία από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου.

«Στην Ελλάδα, ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων