16/03/2023 16/03/2023 «Για ακόμη μια φορά συναντιόμαστε στην Κύπρο, στην μαρτυρική Κύπρο των αγνοουμένων και της παράνομης τουρκικής κατοχής, που συμπληρώνει ήδη 49 χρόνια. Πάντοτε, όποτε βρίσκομαι εδώ, και βρίσκομαι συχνά, νοιώθω βαθιά συγκίνηση αναλογιζόμενος την μακρά ιστορία του νησιού και τον σπουδαίο πολιτισμό του. Εδώ, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας – Δύσης και Ανατολής, που...
16 Μαρτίου, 2023 - 21:33
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2023 - 20:40

Μ. Χαρακόπουλος: Εργαζόμαστε με νηφαλιότητα για την ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου

Διαδώστε:
Μ. Χαρακόπουλος: Εργαζόμαστε με νηφαλιότητα για την ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου

«Για ακόμη μια φορά συναντιόμαστε στην Κύπρο, στην μαρτυρική Κύπρο των αγνοουμένων και της παράνομης τουρκικής κατοχής, που συμπληρώνει ήδη 49 χρόνια. Πάντοτε, όποτε βρίσκομαι εδώ, και βρίσκομαι συχνά, νοιώθω βαθιά συγκίνηση αναλογιζόμενος την μακρά ιστορία του νησιού και τον σπουδαίο πολιτισμό του. Εδώ, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας – Δύσης και Ανατολής, που αναδείχθηκε από την εποχή των Αποστόλων, σε ακατάλυτο προμαχώνα του χριστιανισμού».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Στην Διευρυμένη Συνεδρίαση συμμετέχουν βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Ουγγαρία, την Βόρεια Μακεδονία, την Σερβία, την Ρουμανία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Γεωργία, ενώ συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, καθώς και εκπρόσωπος της Λευκορωσίας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στον Απολογισμό των δράσεων της ΔΣΟ, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «ως ΔΣΟ από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την ρωσική εισβολή, την παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως είναι το απαραβίαστο της κυριαρχίας, της καταπάτηση των οικουμενικών ανθρωπιστικών αξιών. Καλέσαμε τα εμπλεκόμενα κράτη και τις ηγεσίες τους να σιγήσουν τα όπλα, να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να επιλύσουν τις όποιες διαφορές τους με τρόπο ειρηνικό. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Και η καταστροφή συνεχίζεται με άδηλη την χρονική διάρκεια του πολέμου. Το γεγονός αυτό, όμως, μοιραία έχει σοβαρές συνέπειες και στην λειτουργία της Οργάνωσής μας. Η επίτευξη της ενότητας του ορθοδόξου κόσμου, που αποτέλεσε το όραμα των εμπνευστών της σύστασης της ΔΣΟ πλήττεται καίρια από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, εμείς είμαστε αποφασισμένοι αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα που εγκαινιάστηκε πριν από ακριβώς 30 χρόνια στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, να μην το αφήσουμε να ναυαγήσει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με νηφαλιότητα, με στοχοπροσήλωση, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες μας, για τη διατήρηση της ενότητας».

Ανασκόπηση δράσεων ΔΣΟ

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι «παρά την έκρυθμη κατάσταση λόγω του πολέμου επιχειρήσαμε να ανοίξουμε και να χειριστούμε θέματα ουσιαστικά και συνάμα ζητήματα κοινής αφετηρίας για όλους μας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναλάβαμε μια σειρά πρωτοβουλιών με απώτερο σκοπό την προβολή και την προάσπιση της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και του χριστιανικού πολιτιστικού πλούτου. Η ιστορική απόφαση της Οργάνωσης μας να αναλάβει την υλοποίηση μιας διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης με τον Τόμο για τις Αγίες Σοφίες δικαιώνεται και στέφεται από μεγάλη επιτυχία.

• Τον περασμένο Οκτώβριο επισκέφθηκα την έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) στο Παρίσι, όπου είχα συνάντηση με την εκπρόσωπο του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO κα Μπέρτα ντε Σανκριστόμπαλ.

• Επίσης, στις 27.10.22 είχα συνάντηση και με την επίτροπο της ΕΕ για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, την κ. Μαρία Ιβανόβα Γκαμπριέλ, που κατάγεται από την Βουλγαρία, την οποία επίσης ενημέρωσα για την πρωτοβουλία της έκδοσης του τόμου για την Αγία Σοφία».

Επίσης, αναφέρθηκε στην επιτυχή παρουσίαση του τόμου σε εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Βουκουρέστι, Λάρισα, Ρώμη και Λονδίνο.

 

Μελλοντικές δράσεις

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε, τέλος, για τις Μελλοντικές Δραστηριότητες της ΔΣΟ μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση:

– Παρουσίαση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες στην Πολωνία (Μάιος 2023). Τα θυρανοίξια και τα εγκαίνια του νέου περικαλλούς Ναού της Αγίας Σοφίας στο Μπέλοστοκ της Βαρσοβίας μας δίνουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε την παρουσίαση του Τόμου εκεί περί τα μέσα Μαΐου.

– Παρουσίαση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες στην Μονεμβασιά και το Κάστρο του Μυστρά (Μάιος 2023):

– Συνάντηση στα νέα Γραφεία του Διεθνούς Δικτύου Καθολικών Νομοθετών στη Βιέννη (7 Ιουνίου 2023):

– Παρουσίαση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες στην Αλβανία (Ιούνιος 2023).

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι 14 κοινοβουλίων.

 

Συνάντηση με Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ με τους συμβούλους κ.κ. Κώστα Μυγδάλη και Alexander Fomenko, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου κ. Bou Saab, που συνοδευόταν από τους βουλευτές του Κοινοβούλιο του Λιβάνου τον κ. Elias Stephan και τον κ. Assad Dergham και τον σύμβουλο κ. Ramzy Moujaes.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καλωσόρισε την Λιβανέζικη Αντιπροσωπεία στην Κύπρο, και συζήτησε μαζί της για την ουσιαστικότερη συμμετοχή του Κοινοβουλίου του Λιβάνου στις δραστηριότητες της ΔΣΟ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων