18/09/2022 18/09/2022 «Τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνιστούν έναυσμα συλλογικού αναστοχασμού της πρόσφατης ιστορίας μας. Συνέχεια αυτής που επιχειρήσαμε για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Είναι μια αφορμή για την καταγραφή των λαθών μας, όπως ο εθνικός διχασμός, αλλά και των επιτευγμάτων μας, όπως η επιτυχής ενσωμάτωση και η πρόοδος 1,5 εκατομμυρίων...
18 Σεπτεμβρίου, 2022 - 17:49

Μ. Χαρακόπουλος: Ο αναστοχασμός για τη Μικρασιατική Καταστροφή αφορμή εθνικής αυτογνωσίας

Διαδώστε:
Μ. Χαρακόπουλος: Ο αναστοχασμός για τη Μικρασιατική Καταστροφή αφορμή εθνικής αυτογνωσίας

«Τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνιστούν έναυσμα συλλογικού αναστοχασμού της πρόσφατης ιστορίας μας. Συνέχεια αυτής που επιχειρήσαμε για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Είναι μια αφορμή για την καταγραφή των λαθών μας, όπως ο εθνικός διχασμός, αλλά και των επιτευγμάτων μας, όπως η επιτυχής ενσωμάτωση και η πρόοδος 1,5 εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελλάδα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά από την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο πεσόντων στον Λόφο του Φρουρίου στη Λάρισα.

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής και συγγραφέας στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «οι αφιερωματικές εκδηλώσεις πρέπει να αποτελούν διαδικασία εθνικής αυτογνωσίας, και ταυτόχρονα αφετηρία προσδιορισμού για το κοινό μας μέλλον. Γιατί ο ελληνισμός σήμερα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Αντιμέτωπος με σειρά εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων. Όπως είναι η δημογραφική απίσχναση, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και η τουρκική επιθετικότητα και το μέλλον της Ευρώπης, εν μέσω μιας πολεμικής συρράξεως πολύ κοντά στα σύνορά μας.

Όλο αυτό το ευρύ φάσμα των μεγάλων προβλημάτων που εγείρονται ενώπιόν μας, απαιτούν συνεκτικό σχεδιασμό, συστηματική προετοιμασία και εργασία, συλλογική προσπάθεια, πολιτική σταθερότητα και, πρωτίστως, εθνική ενότητα. Διότι, δυστυχώς, όλες οι εθνικές συμφορές έλαβαν χώρα, όταν αυτή η ενότητα είχε διαρραγεί. Αυτό, επομένως, θεωρώ ότι είναι και το κεντρικό μήνυμα που στέλνει η μεγάλη τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής στην εποχή μας».

Ο Θεσσαλός πολιτικός στο περιθώριο της εκδήλωσης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πρόσφυγες δεύτερης γενιάς.

Για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας μίλησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Λάρισας κ. Δέσποινα Θεοδώρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων