08/06/2022 08/06/2022 Στην ανασυσταθείσα Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόβρυσου παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Μετά την αρχιερατική λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο κ. Χαρακόπουλος  είπε μεταξύ άλλων ότι “τα μοναστήρια ήταν και είναι εστίες ενίσχυσης της εθνικής συνείδησης -ιδιαίτερα σε δύσκολες ιστορικές περιόδους”. «Τα...
08 Ιουνίου, 2022 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2022 - 17:31

Μ. Χαρακόπουλος: “Τα μοναστήρια τόποι αναζήτησης αυτογνωσίας και γαλήνης”

Διαδώστε:
Μ. Χαρακόπουλος: “Τα μοναστήρια τόποι αναζήτησης αυτογνωσίας και γαλήνης”

Στην ανασυσταθείσα Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόβρυσου παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Μετά την αρχιερατική λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο κ. Χαρακόπουλος  είπε μεταξύ άλλων ότι “τα μοναστήρια ήταν και είναι εστίες ενίσχυσης της εθνικής συνείδησης -ιδιαίτερα σε δύσκολες ιστορικές περιόδους”.

«Τα μοναστήρια, όπως εύστοχα είπε κι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, είναι θερμόμετρα του θρησκευτικού φρονήματος μιας περιοχής. Θα πρόσθετα ότι τα μοναστήρια ήταν και είναι εστίες ενίσχυσης της εθνικής συνείδησης -ιδιαίτερα σε δύσκολες ιστορικές περιόδους-, αλλά και τόποι αναζήτησης της αυτογνωσίας και της γαλήνης.

Γι’ αυτό και χαίρομαι διπλά που μια εγκαταλειμμένη μονή, που έχει τις απαρχές της στη βυζαντινή περίοδο, αναβιώνει και πάλι χάρη στην επιμονή και το σθένος του π. Αθανασίου Παραβάντσου, που εγκαταστάθηκε εδώ για να μονάσει, ξαναδίνοντας ζωή στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου», επεσήμανε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας.

Στο μοναστήρι, στο άλλοτε «Όρος των Κελίων» της Αγιάς, που ανάγεται στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ο επικεφαλής της ΔΣΟ συνεχάρη τον π. Αθανάσιο για το έργο που υπό αντίξοες συνθήκες επιτελεί, αναδεικνύοντας τη μονή συν τω χρόνω σε σημείο πνευματικής αναφοράς για την περιοχή, αλλά και προορισμό θρησκευτικού τουρισμού.

Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγαλόβρυσου, κατά την εορτή των 318 πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, στο ψαλτήρι διακόνησε ο πρώην λυκειάρχης κ.  Βαγγέλης Κουβαράς, ενώ εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου, εκκλησιάσθηκαν ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεγαλόβρυσου κ. Ευάγγελος Λάμπρου, ο ηγούμενος της Ι. Μ. Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς, Γέροντας Νικόδημος, η ηγουμένη της Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής, Γερόντισσα Θεοδέκτη και ευλαβείς προσκυνητές που πληροφορήθηκαν την ανασύσταση του μοναστηριού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων