27/08/2022 27/08/2022 Της Δέσποινας Σωτηρίου «Η πίστη στον Θεό, λοιπόν, δεν είναι καθόλου ίδια με το είδος της λογικής βεβαιότητας που επιτυγχάνουμε στην Ευκλείδεια γεωμετρία. Ο Θεός δεν είναι το συμπέρασμα μιας διαδικασίας συλλογισμού, η λύση ενός μαθηματικού προβλήματος. Το να πιστεύουμε στον Θεό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη δυνατότητα της ύπαρξής του, επειδή μας έχει «αποδειχθεί»...
27 Αυγούστου, 2022 - 9:16
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2022 - 9:14

Μακαριστός Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware: «Η πίστη στον Θεό δεν είναι Ευκλείδεια γεωμετρία»

Διαδώστε:
Μακαριστός Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware: «Η πίστη στον Θεό δεν είναι Ευκλείδεια γεωμετρία»
  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

«Η πίστη στον Θεό, λοιπόν, δεν είναι καθόλου ίδια με το είδος της λογικής βεβαιότητας που επιτυγχάνουμε στην Ευκλείδεια γεωμετρία. Ο Θεός δεν είναι το συμπέρασμα μιας διαδικασίας συλλογισμού, η λύση ενός μαθηματικού προβλήματος. Το να πιστεύουμε στον Θεό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη δυνατότητα της ύπαρξής του, επειδή μας έχει «αποδειχθεί» με κάποιο θεωρητικό επιχείρημα, αλλά είναι να εμπιστευόμαστε Αυτόν που γνωρίζουμε και αγαπάμε. Η πίστη δεν είναι η υπόθεση ότι κάτι μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά η διαβεβαίωση ότι κάποιος είναι εκεί».

Αυτά έγραφε, μεταξύ άλλων, o μακαριστός Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware, μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας, ο οποίος εκοιμήθη την περασμένη Τετάρτη 24 Αυγούστου σε ηλικία 88 ετών.

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Διοκλείας κυρού Καλλίστου Ware έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου στις 12 μ.μ. σε κοιμητήριο  της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο έργο του «Ορθόδοξος Δρόμος» ανέφερε επίσης: «Βλέπουμε ότι δεν είναι καθήκον του Χριστιανισμού να δώσει εύκολες απαντήσεις σε κάθε ερώτηση, αλλά να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε σταδιακά ένα μυστήριο. Ο Θεός δεν είναι τόσο το αντικείμενο της γνώσης μας όσο η αιτία του θαύματός μας».

Λόγος μεστός, ευλαβικός, μια διαρκής ομολογία του Θείου Δώρου που του δόθηκε, όταν ακολούθησε την Ορθόδοξη πιστή, πιστός στην ελληνική παράδοση, αν και γαλουχήθηκε με βρετανική αγγλικανική ανατροφή.

«Η παράδοση δεν είναι μια προστατευτική, συντηρητική αρχή. Είναι, πρωτίστως, η αρχή της ανάπτυξης και της αναγέννησης… Παράδοση είναι η διαρκής παρουσία του Αγίου Πνεύματος και όχι μόνο η μνήμη των λέξεων», υπογραμμίζει στο βιβλίο του “Η Ορθόδοξη Εκκλησία”

Ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ, κατά κόσμον Τίμοθι Ρίτσαρντ Γουέαρ, (TimothyRichardWare) γεννήθηκε στο Μπαθ, Σόμερσετ, της Αγγλίας το 1934.
Ήταν λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958 όταν σε ηλικία μόλις 24 ετών, γνώρισε την Ορθόδοξη Πίστη, βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστιανός και έγινε δεκτός στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο WestminsterSchool του Λονδίνου, σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό με τη διάκριση First ClassHonours και τελικά το 1965 το διδακτορικό με θέμα τα Ασκητικά έργα του Μάρκου του Ερημίτη. Το 1959 – 1960 στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1966 εξελέγη και διορίστηκε ως λέκτορας στο τμήμα Ανατολικών Ορθόδοξων Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου μέχρι το 2001 δίδεασκε κλασική και βυζαντινή φιλοσοφία και Ορθόδοξη θεολογία.

Το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Κάλλιστος, και λίγο αργότερο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εξελέγη Λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης. Το 1970 γίνεται μέλος του Κολλεγίου Ρebroke της ίδιας πόλης.

Το 1982 αναδείχθηκε Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Το 1983 άρχισε να ηγείται του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ορθόδοξης Πνευματικότητας Η Αγία Θεοσέβεια και το 1966 ίδρυσε την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην Οξφόρδη. Από το 1973 συμμετείχε ως μέλος της Επιτροπής του Διαλόγου Ορθοδόξων – Αγγλικανών. Ήταν πρόεδρος της Οικουμενικής Οργάνωσης BlessedVirginMary και ήταν συνεκδότης του περιοδικού Subornst.

Τιμητικές διακρίσεις

Είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Cluj-Napoca της Ρουμανίας, στο LawrenceUniversity του Wisconsin των ΗΠΑ, στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2007. To 2008 αναγορεύθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 2015 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο

Ο μακαριστός Μητροπολίτης δεν παρέλειπε να διακηρύττει την αγάπη στον συνάνθρωπο:
«Τα σώματα των συνανθρώπων μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με περισσότερη προσοχή από τα δικά μας. Η χριστιανική αγάπη μας διδάσκει να δίνουμε στους αδελφούς μας όχι μόνο πνευματικά χαρίσματα, αλλά και υλικά. Ακόμα και το τελευταίο μας πουκάμισο, το τελευταίο μας κομμάτι ψωμί πρέπει να τους δοθεί. Η προσωπική ελεημοσύνη και το ευρύτερο κοινωνικό έργο είναι εξίσου δικαιολογημένα και απαραίτητα. Ο δρόμος προς τον Θεό βρίσκεται μέσα από την αγάπη των άλλων ανθρώπων, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Στην Εσχάτη Κρίση δεν θα με ρωτήσουν αν πέτυχα στις ασκητικές μου ασκήσεις ή πόσες μετάνοιες έκανα κατά τη διάρκεια των προσευχών μου. Θα με ρωτήσουν, τάισα τους πεινασμένους , έντυσα τους γυμνούς, επισκέφτηκα τους άρρωστους και τους φυλακισμένους; μόνο αυτό θα με ρωτήσουν” .

«Το να γνωρίζεις ένα άτομο είναι πολύ περισσότερο από το να γνωρίζεις γεγονότα για αυτό το άτομο. Το να γνωρίζεις έναν άνθρωπο σημαίνει ουσιαστικά να τον αγαπάς. Δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή επίγνωση των άλλων προσώπων χωρίς αμοιβαία αγάπη. Δεν έχουμε γνήσια γνώση αυτών που μισούμε».
Πλούσιο συγγραφικό έργο
Ο μακαριστός Μητροπολίτης έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και έχει μεταφράσει στα αγγλικά τα Μηναία, το Τριώδιο και την Φιλοκαλία (από κοινού με τον μακαριστό Ρh. Sherrard),

Συγγραφικό έργο

• The Orthodox Church, 2nd ed. Pelican, 1993
• The Orthodox Way Mowbray, 1979
• The Lenten Triodion, Tr. Mother Mary and Archimandrite Kallistos Ware St. Tikhon’s Seminary Press, 2002,
• The Inner Kingdom: Collected Works, Vol. 1 St Vladimir’s Seminary Press, 2000
• In the Image of the Trinity: Collected Works, Vol. 2 St Vladimir’s Seminary Press, 2006
• Communion and Intercommunion Light & Life, 1980
• How Are We Saved?: The Understanding of Salvation in the Orthodox Tradition Light & Life, 1996
• Praying with Orthodox Tradition Abingdon, 1990
• Eustratios Argenti: A Study of the Greek Church under Turkish Rule Clarendon, 1964
Μερικά από τα βιβλία του που κυκλοφορούν στην Ελλάδα
• Το έσχατο μυστήριο
• Το ανθρώπινο πρόσωπο ως εικόνα της Αγίας Τριάδος
• Οικολογική κρίση και ελπίδα
• Η Ορθόδοξη Εκκλησία
• Η ορθόδοξη θεολογία στον 21ο αιώνα
• Η εντός ημών βασιλεία
• Ο ορθόδοξος δρόμος
• Η Δύναμη του Ονόματος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων