23/07/2021 23/07/2021 Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει συμβεί στα χρονικά του ελληνικού κράτους. Ήταν 23 Ιουλίου 2018 όταν η καταστροφική μανία της πυρκαγιάς, είχε ως αποτέλεσμα να στοιχήσει τη ζωή σε 102 ανθρώπους σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Κόκκινο Λιμανάκι. Το χρονικό μιας εθνικής τραγωδίας Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα....
23 Ιουλίου, 2021 - 8:56
Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2021 - 9:17

Μάτι τρία χρόνια μετά – Το χρονικό μιας τραγωδίας με 102 θύματα

Διαδώστε:
Μάτι τρία χρόνια μετά – Το χρονικό μιας τραγωδίας με 102 θύματα

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει συμβεί στα χρονικά του ελληνικού κράτους. Ήταν 23 Ιουλίου 2018 όταν η καταστροφική μανία της πυρκαγιάς, είχε ως αποτέλεσμα να στοιχήσει τη ζωή σε 102 ανθρώπους σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Κόκκινο Λιμανάκι.

Το χρονικό μιας εθνικής τραγωδίας

Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα. Το πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε ανατολικά προς τις ακτές και απειλούσε τον Νέο Βουτζά, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, πολύ κοντά στη Ραφήνα. Επικράτησε ένα εφιαλτικό σκηνικό. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, στα στενά δρομάκια, ακόμη και στις ακτές.

Συνολικά 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 11 παιδιά. Το μικρότερο ήταν μόλις έξι μηνών. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν Έλληνες, αλλά έχασαν τη ζωή τους και άνθρωποι από την Πολωνία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και τη Γεωργία. Σχεδόν 200 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης 24 Ιουλίου, σε ένα χωράφι πάνω από την ακτή εντοπίστηκαν οι σοροί 26 εκ των θυμάτων που κάηκαν επειδή δεν βρήκαν πρόσβαση στη θάλασσα.

Ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε, μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία της Ελλάδας με την Εκκλησία να στέκει κοντά στον ανθρώπινο πόνο από την πρώτη στιγμή.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στον τόπο της τραγωδίας

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το πρωί της 4ης Οκτωβρίου 2018 είχε επισκεφθεί το Μάτι, όπου είχε τελέσει Πατριαρχικό Τρισάγιο στη μνήμη των 99 ( αυτός ήταν ο αριθμός των θυμάτων μέχρι εκείνη την ημέρα ) θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Το τρισάγιο τελέστηκε στην Αργυρά Ακτή, όπου είχαν δώσει το παρών οι συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.

«Υποφέραμε κι εμείς με όλους αυτούς τους ανθρώπους και συνεχίζουμε να έχουμε την αγωνία. Χρειάζεται κόπος και πολλή εργασία για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι», είχε δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λύρειο Ίδρυμα τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ είχε επισημάνει τη μεγάλη οικολογική καταστροφή, για την οποία είχε τονίσει ότι φταίνε και οι απροσεξίες μας, οι εγωισμοί μας και οι απληστίες, «γι’ αυτό και έχουμε καθήκον και υποχρέωση όλοι μαζί να αποκαταστήσουμε αυτά που μπορούμε. Τα λάθη του παρελθόντος είναι ένας λόγος που πληρώνουμε αυτές τις καταστροφές. Ο Θεός όταν μας έβαλε σε αυτόν τον παραδεισένιο χώρο, μας έδωσε την εντολή να τον φυλάμε και όταν τον καταστρέφουμε να τον ξαναφτιάχνουμε, αλλά ό,τι καινούργιο κάνουμε πρέπει να είναι βασισμένο στην αλήθεια και μακριά από τον καταστροφικό εγωισμό».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων