14/05/2020 14/05/2020 Έντονη ανησυχία επικρατεί σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια όσο και στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία. Ιεροί ναοί και ιστορικά μοναστήρια βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών, ενώ οι Χριστιανοί εξακολουθούν να υφίστανται διώξεις παρά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Στο Μαυροβούνιο η κατάσταση είναι πλέον έκρυθμη, με τους πιστούς...
14 Μαΐου, 2020 - 10:12
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2020 - 10:18

Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο: Η Ορθοδοξία υπό διωγμόν

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο: Η Ορθοδοξία υπό διωγμόν

Έντονη ανησυχία επικρατεί σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια όσο και στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία. Ιεροί ναοί και ιστορικά μοναστήρια βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών, ενώ οι Χριστιανοί εξακολουθούν να υφίστανται διώξεις παρά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Στο Μαυροβούνιο η κατάσταση είναι πλέον έκρυθμη, με τους πιστούς να έχουν βγει στους δρόμους ζητώντας από τη κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις εναντίον της Ορθοδοξίας.

Το ποτήρι της αγανάκτησης, ξεχείλισε μετά και την σύλληψη του Επισκόπου Νίκσιτς και Βουδίμλιε κ. Ιωαννίκιου, και άλλων επτά ιερέων το βράδυ της Τρίτης.
Στις ειρηνικές αντιδράσεις του κόσμου, η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα , ενώ υπήρξαν τραυματισμοί ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ- Μαυροβούνιο: «Ο λαός μας διώκεται και ξυλοκοπείται»

Η ένταση στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο ξεκίνησε με την ψήφιση του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, με τον οποίο τίθενται στον έλεγχο του κράτους μοναστήρια και άλλα ορθόδοξα μνημεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Αντιδρώντας στον νόμο αυτό, πριν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, η Ορθόδοξη Εκκλησία πραγματοποιούσε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας κάθε Πέμπτη και Κυριακή στους δρόμους της χώρας, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

«Το γεγονός ότι ο νόμος υιοθετήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους παρά τις αντιδράσεις τα λαού, κι ότι ο Επίσκοπος και οι Ιερείς συλλαμβάνονται και κρατούνται, είναι απλώς απόδειξη ότι το κράτος του Μαυροβουνίου διώκει τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», ανέφερε ο Πατριάρχης Σερβίας.

«Ο νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Μαυροβούνιο δεν είναι δίκαιος», είχε τονίσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος
Η Σερβική Εκκλησία κατηγορεί πλέον την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ότι χρησιμοποιεί την πανδημία προκειμένου να εντείνει τις διώξεις της προς την Ορθόδοξη Εκκλησία

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, περίπου το 71% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι Σέρβοι αποτελούν περίπου το 29% του πληθυσμού.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

Την ίδια ώρα στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται οι διώξεις εναντίον των Χριστιανών.

Αν και η πανδημία έχει παγώσει επί του παρόντος τις διαδικασίες, οι αρχές δεν έχουν αποσυρθεί από το σχέδιό τους να εγκαταστήσουν μετατρέψουν σε Μουσείο τον ναό του Σωτήρος Χριστού στη Πρίστινα.

Ο συγκεκριμένος ναός είχε βανδαλιστεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1999. Μάλιστα οι εκάστοτε θεσμικοί παράγοντες του Κοσσυφοπεδίου δεν σεβάστηκαν την ιερότητα του χώρου και τον μετέτρεψαν αρκετές φορές και αποθήκη ή σε χώρο φιλοξενίας αστέγων. Το 2016 φωτιά που ξέσπασε προκάλεσε τεράστιες ζημιές με αποτέλεσμα από τότε ο ναός να παραμένει κλειστός.

 

Υπό κατάληψη η ιστορική Μονή Ντέτσανι

Αλλά και δήμαρχος στο Κοσσυφοπέδιο αρνείται να παραχωρήσει αμφισβητούμενη γη σε σερβικό μοναστήρι της Σερβίας που υπάγεται στην UNESCO, παρά την σχετική δικαστική εντολή και την πίεση της ΕΕ.

Το μοναστήρι Ντέτσανι του 14ου αιώνα εξακολουθεί να φυλάσσεται από νατοϊκές δυνάμεις και έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη δεκαετιών με τις τοπικές αρχές για μία έκταση πάνω από 24 εκτάρια γης.

Το 2016 το συνταγματικό δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε ότι η γη ανήκε στο μοναστήρι, το οποίο χρησιμοποιεί το οικόπεδο για καλλιέργεια .

Ωστόσο, ο δήμαρχος της περιοχής κατέστησε σαφές ότι δεν θα σεβαστεί την απόφαση, παρά την πρόσφατη έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τιμήσει την απόφαση.

Με την τελευταία ανακοίνωσή της, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι η Μονή εξακολουθεί να φυλάσσεται από τις νατοϊκές δυνάμεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 200.000 Σέρβοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εκδιώχθηκαν από τον Κόσοβο κατά τη διάρκεια της εθνοκάθαρσης. Περισσότεροι από 1000 έχασαν τη ζωή του. Ενώ τουλάχιστον 150 εκκλησίες και μοναστήρια, καταστράφηκαν πολλά εκ των οποίων ήταν του 13ου ή 14ου αιώνα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων