15/06/2020 15/06/2020 Μετά από σχεδόν τρεις μήνες, από τότε που εξαιτίας της πανδημίας σταμάτησαν οι πορείες διαμαρτυρίας στο Μαυροβούνιο, δεκάδες χιλιάδες πιστοί βγήκαν χθες στους δρόμους της χώρας με κεντρικό σύνθημα: “Δεν δίνουμε τα ιερά μας!” Οι πιστοί διαμαρτύρονται για τον θρησκευτικό νόμο, ο οποίος υφαρπάζει την ορθόδοξη κληρονομιά και τα ιστορικά προσκυνήματα θέτοντάς τα υπό τον...
15 Ιουνίου, 2020 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2020 - 9:18

Μαυροβούνιο: “Ο κόσμος έπαψε να φοβάται!”

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: “Ο κόσμος έπαψε να φοβάται!”

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες, από τότε που εξαιτίας της πανδημίας σταμάτησαν οι πορείες διαμαρτυρίας στο Μαυροβούνιο, δεκάδες χιλιάδες πιστοί βγήκαν χθες στους δρόμους της χώρας με κεντρικό σύνθημα: “Δεν δίνουμε τα ιερά μας!”

Οι πιστοί διαμαρτύρονται για τον θρησκευτικό νόμο, ο οποίος υφαρπάζει την ορθόδοξη κληρονομιά και τα ιστορικά προσκυνήματα θέτοντάς τα υπό τον έλεγχο του κράτους.
Σύμφωνα με την απόφαση του Επισκοπικού Συμβουλίου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο οι πορείες ξεκίνησαν εκ νέου από χθες Κυριακή 14 Ιουνίου, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στους Ιεράρχες, και τις συλλήψεις και προσαγωγές τόσο του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου όσο και του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιου, ο οποίος αναμένεται να προσαχθεί και σε δίκη.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος πρωτοστάτησε στην πορεία στους δρόμους της Ποντγκόριτσα.

Η αστυνομία συνέλαβε τον ιερέα Μίρτσετα Σλιβάντσανιν, ως διοργανωτή της λιτανείας. Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος που ήταν δίπλα απευθύνθηκε στους αστυνομικούς να συλλάβουν αυτόν τον ίδιο και να τον πάνε στην φυλακή.

“Ο πατέρας Μίρτσετα κλήθηκε στην αστυνομία. Είπα στον επιθεωρητή ότι ο μόνος αρμόδιος να απαντήσει είμαι εγώ” τόνισε ο Σεβασμιώτατος προσθέτοντας ότι ο επιθεωρητής ήταν από το Κοσσυφοπέδιο.
“Του είπα ότι υπερασπίζουμε τα ιερά όχι μόνο στο Μαυροβούνιο, αλλά και στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια” υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Αυτός ο λαός είναι τώρα ελεύθερος, μετά από 70 χρόνια”

“Αφήστε τους να με συλλάβουν. Θα είναι καλό για μένα να ξεκουραστώ. Αλλά δεν είναι καλό για αυτούς, δεν είναι καλό για το Μαυροβούνιο να συνεχίσει τη βία», δήλωσε ο Μητροπολίτης τονίζοντας: “Θα συνεχίσουμε τις συγκεντρώσεις, έως ότου ακυρωθεί ο ασεβής νόμος”

Η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης της χώρας

Το Επισκοπικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου τονίζει πως οι τελευταίες εξελίξεις με τις διώξεις κληρικών και τις κατεδαφίσεις κτηρίων που ανήκουν στην Εκκλησία λένε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντούσκο Μάρκοβιτς να υποστηρίζει σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας συνεχίζει να παραβιάζει το νόμο σε κάθε ευκαιρία.

Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα τεκταινόμενα στο Μαυροβούνιο το Επισκοπικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο απάντησε με χθεσινή του δήλωση, ζητώντας να συνταχθεί νέο κείμενο για τον επίμαχο νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, αιτιολογώντας αυτή την επιλογή, μεταξύ άλλων, ως εξής:

«Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας για μια δίκαιη και δημοκρατική λύση, και την εμπλοκή της στα εσωτερικά μας ζητήματα. Η Εκκλησία καταλαβαίνει ότι το ζήτημα της ρύθμισης της θέσης των εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων σε περιοχή συγκεκριμένου κράτους είναι μέσα στις εθνικές αρμοδιότητες, και κανείς ποτέ δεν το αμφισβήτησε αυτό. Το πρόβλημα εξ αρχής στην προετοιμασία και την υιοθέτηση αυτού του αντι-νόμου είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και ότι δεν συμμετέχουν όλα τα σχετιζόμενα μέλη στη σύνταξη του νομικού κειμένου, αλλά και ότι όλα αυτά δεν γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή κι ευρωπαϊκά πρότυπα με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύουμε πως οι πρόσφατες πράξεις της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου υπονομεύουν το πνεύμα των διαπραγματεύσεων και κλείνουν την πόρτα της κατανόησης και του διαλόγου, γι’ αυτό και ενημερώσαμε λεπτομερώς το κοινό σε χθεσινή μας ανακοίνωση. Tα μέλη στις διαπραγματεύσεις πρέπει να αποδεικνύουν την ειλικρίνεια τους και το ότι είναι όντως έτοιμα να βρουν μια ρεαλιστική και σταθερή λύση – και αυτή είναι, κατά τη γνώμη μας, η σύνταξη ενός νέου νομικού κειμένου, δηλαδή, μια αλλαγή στις αμφισβητούμενες νομικές διατάξεις».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων