04/06/2020 04/06/2020 Δριμύ κατηγορώ προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου εξαπέλυσε ο Συνήγορος Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της χώρας Σίνισα Μπιέκοβιτς, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο γεγονός ότι απαγορεύουν σε στρατιωτικούς να συμμετέχουν στις ειρηνικές πορείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Η συμμετοχή σε Εκκλησιαστικές διαμαρτυρίες μπορεί να απαγορευτεί μόνο εάν αξιωματικοί ή στρατιώτες φορούν [στρατιωτική] στολή κατά τη...
04 Ιουνίου, 2020 - 9:29
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2020 - 16:52

Μαυροβούνιο: Ο στρατός καταπατά την ελευθερία της πίστης

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: Ο στρατός καταπατά την ελευθερία της πίστης

Δριμύ κατηγορώ προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου εξαπέλυσε ο Συνήγορος Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της χώρας Σίνισα Μπιέκοβιτς, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο γεγονός ότι απαγορεύουν σε στρατιωτικούς να συμμετέχουν στις ειρηνικές πορείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Η συμμετοχή σε Εκκλησιαστικές διαμαρτυρίες μπορεί να απαγορευτεί μόνο εάν αξιωματικοί ή στρατιώτες φορούν [στρατιωτική] στολή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων», δήλωσε ο Μπιέκοβιτς, προσθέτοντας ότι η ελευθερία του λόγου και της θρησκείας είναι συνταγματικό δικαίωμα.

Στις 20 Φεβρουαρίου, ο αρχηγός του στρατού Στρατηγός Ντράγκουτιν Ντάκιτς προειδοποίησε ότι όποιος στρατιώτης συμμετέχει στις πορείες, κινδυνεύει με απόταξη από το σώμα, “καθώς δεν υπάρχει θέση στο στρατό για εκείνους που τοποθετούν την Εκκλησία πάνω από τον νόμο”.

Ο στρατηγός Ντάκιτς είπε ότι οι στρατιώτες έχουν καθήκον να υπερασπιστούν το κράτος σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμά του και δεν μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε πορείες.

Απαντώντας στον Συνήγορο, το Υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι διατηρεί τις απαγορεύσεις καθώς οι διαμαρτυρίες είναι πολιτικές και όχι θρησκευτικές.

«Υπήρχαν πολιτικά μηνύματα και μέλη πολιτικών κομμάτων στις διαδηλώσεις», δήλωσε το υπουργείο.

Από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, δεκάδες χιλιάδες κληρικοί, πιστοί και υποστηρικτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες δύο φορές την εβδομάδα απαιτώντας την απόσυρση του νόμου που ψήφισε το κοινοβούλιο της χώρας τον Δεκέμβριο του 2019. Οι διαμαρτυρίες σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Επί της ουσίας, με βάση τον νόμο αυτό περνά στην δικαιοδοσία του κράτους η ορθόδοξη περιουσία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων