06/07/2020 06/07/2020 Κλιμακώνεται η ένταση στο Μαυροβούνιο, με τις διώξεις εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας να εντείνονται. Αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση αυτή θα κορυφωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα όσο πλησιάζουμε προς τις κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές στη χώρα, που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Αυγούστου. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, παρά τις αρχικές της εξαγγελίες για έναρξη διαλόγου...
06 Ιουλίου, 2020 - 14:10
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2020 - 22:57

Μαυροβούνιο: «Πώς να νικήσετε την Εκκλησία του Θεού; Η Εκκλησία κερδίζει, η δικαιοσύνη κερδίζει, η αγάπη κερδίζει»

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: «Πώς να νικήσετε την Εκκλησία του Θεού; Η Εκκλησία κερδίζει, η δικαιοσύνη κερδίζει, η αγάπη κερδίζει»

Κλιμακώνεται η ένταση στο Μαυροβούνιο, με τις διώξεις εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας να εντείνονται. Αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση αυτή θα κορυφωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα όσο πλησιάζουμε προς τις κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές στη χώρα, που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Αυγούστου. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, παρά τις αρχικές της εξαγγελίες για έναρξη διαλόγου με την Εκκλησία, αναφορικά με τον νόμο που υφαρπάζει την ορθόδοξη κληρονομιά, τελευταία ενισχύει τη ρητορική της ενάντια στην Ορθοδοξία.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος σε συνέντευξή του επανέλαβε ότι μία ομάδα ανθρώπων από την κυβέρνηση δοκιμάζει τόσο τον Θεό όσο και τον λαό.

«Ο Πρόεδρος της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς θυσιάζει το Μαυροβούνιο και τον λαό του για την εξουσία και τα χρήματα. Όλα εξαρτώνται από τα συμφέροντα μιας ομάδας ανθρώπων που τυχαίνει να είναι στην εξουσία, το Μαυροβούνιο, η ύπαρξή του, η ιστορία του, το παρελθόν και το μέλλον του ταυτίζονται μαζί τους » υπογράμμισε προσθέτοντας ότι ο Τζουκάνοβιτς, δεν είναι πλέον ο άνθρωπος που γνώρισε:

«Υπερασπίζονται τη δύναμή τους και τον πλούτο τους με μίσος και διχασμούς (…) Είναι περίεργο το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιο αδελφικό μίσος» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Χτίζουν το μέλλον του Μαυροβουνίου πάνω σε αυτό το μίσος».

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος υπογράμμισε επίσης, ότι κατά τη συνάντηση που είχε τόσο με τον Πρόεδρο της χώρας δεσμεύτηκαν να μην εφαρμόσουν τον νόμο μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο η κυβέρνηση προχωρεί ήδη σε καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, η Εκκλησία είναι εκ φύσεως μια Εκκλησία διαλόγου. Εισήγαγαν ένα μονόλογο» είπε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Εθνοσυνέλευση θα καταργήσει τις «αμφισβητούμενες διατάξεις του νόμου».

Αναφέρθηκε επίσης στις επικείμενες εκλογές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να παραμείνει στην εξουσία. Επεσήμανε επίσης ότι δεν θα εκπλαγεί αν ένας μεγάλος αριθμός εκείνων που είχαν ψηφίσει αυτήν την κυβέρνηση, δεν θα το πράξουν και πάλι.

«Συνιστώ σε αυτούς που πιστεύουν στον Θεό να μην ψηφίσουν εκείνους που αντιμετωπίζουν το Μαυροβούνιο με αυτόν τον τρόπο. Ο πρόεδρος είπε ότι θα νικήσει τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πώς να νικήσετε την Εκκλησία του Θεού; Η εκκλησία κερδίζει, η δικαιοσύνη κερδίζει, η αγάπη κερδίζει», είπε.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος επεσήμανε επίσης ότι ένας «νέος φασισμός» ισχύει στο Μαυροβούνιο.

«Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει επιστροφή στις φασιστικές μεθόδους» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι οι φασιστικές μέθοδοι έχουν επιστρέψει επίσης στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. «Συνέχισαν να κάνουν ό, τι έκαναν εκεί ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ».

 

ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

 

 

Η Πρέσβης της Γαλλίας στο Μαυροβούνιο, Κριστίν Τούντιτς, συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλλασίας κ. Αμφιλόχιο. Ο Μητροπολίτης ενημέρωσε την κα Πρέσβη για τα όσα ταραχώδη λαμβάνουν χώρα κατά το τελευταίο διάστημα και τις διώξεις που δέχεται η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εντός των ορίων της επικράτειας. Η πρέσβης, από την πλευρά της, επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν την επίτευξη λύσης που θα σέβεται το κράτος δικαίου και θα γίνει αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

 

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης με εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος στο Μαυροβούνιο, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος συναντήθηκε και με τον κ. Vladislav Vladislavovich Maslenikov, Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη χώρα, όπου συζητήθηκαν επίσης τα τρέχοντα παραπάνω θέματα περί του νόμου που απειλεί την περιουσία της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και οι διατάξεις του οποίου προκαλούν εντάσεις.

 

 

Τέλος, ο Μητροπολίτης είχε συνάντηση με τον Πρέσβη της Ιταλίας στο Μαυροβούνιο, κ. Λούκα Ζελιόλι. Ο πρέσβης υπογράμμισε τη σημασία του εποικοδομητικού διαλόγου για την εξεύρεση λύσεων, τις οποίες όλοι μπορούν να αποδεχθούν και να υπηρετήσουν εντός ενός κράτους δικαίου.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων