31/08/2020 31/08/2020 «Το καθεστώς έπεσε». Με αυτά τα λόγια σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μαυροβούνιο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κόμματος «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου», Ζντράβκο Κριβόκαπιτς. Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα (τα τελικά θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών) ο πρόεδρος Μίλο Τζουγκάνοβιτς απέσπασε τα χαμηλότερα ποσοστά στην 30χρονη ιστορία του στην πολιτική...
31 Αυγούστου, 2020 - 14:22
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2020 - 14:23

Μαυροβούνιο: «Το καθεστώς έπεσε»

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: «Το καθεστώς έπεσε»

«Το καθεστώς έπεσε». Με αυτά τα λόγια σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μαυροβούνιο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κόμματος «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου», Ζντράβκο Κριβόκαπιτς. Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα (τα τελικά θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών) ο πρόεδρος Μίλο Τζουγκάνοβιτς απέσπασε τα χαμηλότερα ποσοστά στην 30χρονη ιστορία του στην πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου και φέρεται να κερδίζει 29 από τις 81 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ ο κ. Κριβόκαπιτς 28 έδρες.

Με δεδομένο ότι ουδείς εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τις επόμενες ημέρες οι δύο ηγέτες θα έχουν επαφές με τα μικρότερα κόμματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν  τη συνεργασία τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο καθηγητής Κριπάκοβιτς έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κυβερνήσει  τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Ο Κριπάκοβιτς, πατέρας 4 παιδιών και βαθιά θρησκευόμενος, έχει δεσμευτεί προεκλογικά  ότι πρώτη του μέριμνα είναι η κατάργηση του αντιδημοκρατικού νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας, που προβλέπει κρατικοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας.

Με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς διαβεβαίωσε ότι θέλει να στείλει «μήνυμα ειρήνης», προσθέτοντας ότι «έρχεται μια νέα μέρα για το Μαυροβούνιο, το οποίο θα ακολουθήσει άλλο δρόμο».

Δείτε εικόνες από την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί με συνεργάτες του με τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιο στον Ναό της Αναστάσεως στην Ποντγκόριτσα.

Αργά χθες, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία διευκρίνιζε ότι δεν προγραμματίζεται καμία εκδήλωση από την εκκλησία.

«Όσον αφορά τους λανθασμένους ισχυρισμούς που εμφανίστηκαν σε ορισμένα κοινωνικά δίκτυα, σε σχέση με τις φερόμενες συγκεντρώσεις πολιτών μπροστά από τους Ναούς, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στο κοινό και να επαναλάβουμε μια σαφή θέση ότι καμία συνάντηση που οργανώνεται από την Εκκλησία δεν έχει προγραμματιστεί και δεν θα πραγματοποιηθεί.
Για άλλη μια φορά, ζητάμε από όλους να καλωσορίσουν το τέλος της ημέρας των εκλογών με ειρήνη και αδελφική αγάπη και να περιμένουν τα αποτελέσματα στα σπίτια τους, προκειμένου να επιτρέψουν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και να αποτρέψουν κάθε είδους κατάχρηση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται ότι η Εκκλησία εξακολουθεί να προσεύχεται στον Θεό ώστε να πάνε όλα καλά.
ον αφορά τους λανθασμένους ισχυρισμούς που εμφανίστηκαν στο κοινό, ειδικά σε ορισμένα κοινωνικά δίκτυα, σε σχέση με τις φερόμενες συγκεντρώσεις πολιτών μπροστά από τους Ναούς, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στο κοινό και να επαναλάβουμε μια σαφή θέση ότι καμία συνάντηση που οργανώνεται από την Εκκλησία δεν έχει προγραμματιστεί και δεν θα πραγματοποιηθεί.

Για άλλη μια φορά, ζητάμε από όλους να καλωσορίσουν το τέλος της ημέρας των εκλογών με ειρήνη και αδελφική αγάπη και να περιμένουν τα αποτελέσματα στα σπίτια τους, προκειμένου να επιτρέψουν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και να αποτρέψουν κάθε είδους κατάχρηση.

Η Εκκλησία του Θεού προσεύχεται στον Θεό της αγάπης ότι όλα πάνε με την καλύτερη σειρά.
Νωρίς το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος ψήφισε για πρώτη φορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές στα 82 του χρόνια, και αυτό προκειμένου να υπερασπιστεί με την ψήφο του τα ιερά της Ορθοδόξου Εκκλησίας τα οποία προσπαθεί να δεσμεύσει η κυβέρνηση της χώρας. Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα με την είσοδο του στο εκλογικό κέντρο του Τσέντιε, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, φόρεσε την προστατευτική μάσκα εναρμονιζόμενος με το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει στη χώρα με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων