07/04/2021 07/04/2021 “Μαζί για ένα πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο” είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2021 που εορτάζεται σήμερα 7 Απριλίου. Με την ευκαιρία αυτή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητεί την ανάληψη επείγουσας δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας . Παρά τις βελτιώσεις που παρατηρούνται τα τελευταία...
07 Απριλίου, 2021 - 8:12
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2021 - 8:23

“Μαζί για έναν πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο”: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Ο ρόλος της Oρθόδοξης Eκκλησίας

Διαδώστε:
“Μαζί για έναν πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο”: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Ο ρόλος της Oρθόδοξης Eκκλησίας

“Μαζί για ένα πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο” είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2021 που εορτάζεται σήμερα 7 Απριλίου. Με την ευκαιρία αυτή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητεί την ανάληψη επείγουσας δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας .

Παρά τις βελτιώσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, η πανδημία COVID-19 ανέδειξε και διεύρυνε τις ανισότητες αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό μεγάλη ήταν η συνεισφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στην Ελλάδα ειδικότερα, η Εκκλησία προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι σε δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 97.000 ευρώ στο ΕΣΥ.
Τη δωρεά παρέλαβε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμο, στη διάρκεια συνάντησής τους στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας παρέλαβε 10 μόνιτορ για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έναν κεντρικό σταθμό παρακολούθησης, συνολικού ύψους 97.000 ευρώ. Η δωρεά προορίζεται για το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και για ειδική πτέρυγα αυτού.

Επίσης, στην αρχή της κρίσης παρέδωσε 60.000 νοσοκομειακές μάσκες, 38.750 ιατρικές μάσκες ΚΝ95, 16500 τεστ γρήγορης ανίχνευσης κορωνοϊού και 30 αναπνευστήρες, συνολικής αξίας 300.000 ευρώ, στο Υπουργείο Υγείας.

Και εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή και οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν όλη αυτή την περίοδο έμπρακτα, με διάφορες δωρεές και πρωτοβουλίες, Ιδρύματα, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Γηροκομεία, και άλλες Προνοιακές Δομές, με τη σύμπραξη των κληρικών και άλλων συνεργατών της Εκκλησίας».

Επιπλέον, ανέθεσε στην Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) την ευθύνη να έλθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους Δημοσίους Φορείς Παροχής Υγείας, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να ενισχύσει περαιτέρω αυτόν τον τομέα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έθεσε στη διάθεση του δημάρχου Αθηναίων την «Αποστολή» και υπογράμμισε στον Δήμαρχο Αθηναίων ότι η Εκκλησία, όπως έπραξε όλα τα χρόνια της κρίσης θα συνεχίσει, με όλες, τις δυνάμεις της, να στηρίζει τους αστέγους και πάσχοντες συνανθρώπους μας. Πολλές Μητροπόλεις προχώρησαν σε δωρεές στα κατά τόπους νοσοκομεία, οργάνωσαν εθελοντικές αιμοδοσίες και διεύρυναν τα ενοριακά ιατρεία.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η προσφορά της Εκκλησίας δεν είναι κάτι καινούριο ούτε περιορίζεται στη θεωρητική συμβολή με συμβουλές και ευχές, αλλά προχωρεί και στην πράξη με ένα ευρύτατο και πολυσχιδές έργο.
“Από της συστάσεώς της εδώ και είκοσι αιώνες μέχρι σήμερα δείχνει έμπρακτα την αγάπη της στον πάσχοντα και εμπερίστατο άνθρωπο. Η «Βασιλειάδα» του μεγάλου Βασιλείου, η πληθώρα των νοσοκομείων που ίδρυσε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, τα νοσοκομεία που είχαν όλα σχεδόν τα μοναστήρια της Κωνσταντινούπολεως και άλλων περιοχών, μαρτυρούν εύγλωττα αυτή την αλήθεια” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε επιστημονικό συνέδριο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Αλλά και η σύγχρονη πραγματικότητα το ίδιο καταδεικνύει: Ιδρύματα χρονίως πασχόντων, άσυλα ανιάτων που λειτουργούν σε διάφορες Μητροπόλεις, τράπεζες αίματος σε ενορίες.
Στις τάξεις των κληρικών αλλά και των λαϊκών συνεργατών της συγκαταλέγονται αξιολογότατοι επιστήμονες του χώρου της υγείας, όπως ψυχίατροι, ψυχολόγοι, χειρουργοί, παθολόγοι αλλά και κοινωνικοί λειτουργοί και νοσηλευτές, την εμπειρία των οποίων χρησιμοποιεί για την ποιοτική αναβάθμιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό της ποιμαντικής διακονίας της στους πάσχοντες.
Επίσης, η Εκκλησία επεκτείνει την Ποιμαντική της διακονία σε κλινικές και Νοσοκομεία. Ιατρική και Ποιμαντική Διακονία συναντώνται στο έργο της ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου.
Επιπλέον σε ενοριακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Μητρόπολης, λειτουργούν ιατρεία, που ουσιαστικά αποτελούν μονάδες της «πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», με σκοπό να εξυπηρετήσουν τον ασθενή και να τον απαλλάξουν από άσκοπη επίσκεψη στο νοσοκομείο, που βρίσκεται συχνά πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς

Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής του από το 2017 είναι ο Αιθίοπας βιολόγος και πολιτικός δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς.

Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν η πανδημία του covid-19, αλλά και μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων