13/09/2021 13/09/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε σήμερα το πρωί στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα. Οι νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει και φέτος με τον Αγιασμό ο οποίος θα τελεστεί στο προαύλιο με μικρή παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών. Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας ο ιερέας θα μεταβή στις αίθουσες προκειμένου...
13 Σεπτεμβρίου, 2021 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2021 - 14:31

Με Αγιασμό αλλά και την εφαρμογή αυστηρών μέτρων χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά σε όλη τη χώρα

Διαδώστε:
Με Αγιασμό αλλά και την εφαρμογή αυστηρών μέτρων χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά σε όλη τη χώρα

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε σήμερα το πρωί στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα. Οι νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει και φέτος με τον Αγιασμό ο οποίος θα τελεστεί στο προαύλιο με μικρή παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας ο ιερέας θα μεταβή στις αίθουσες προκειμένου να αγιάσει τις αίθουσες καθώς και τους υπολοίπους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και μετά την πολύμηνη τηλεκπαίδευση, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο.

Διαβάστε επίσης – Προβληματίζει και φέτος η τέλεση της πρωινής προσευχής

Το πρώτο κουδούνι στο νέο δημοτικό σχολείο Δαμασίου

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός στο νέο δημοτικό σχολείο Δαμασίου στον Τύρναβο, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο είχε καταστραφεί από τον σεισμό του περασμένου Μαρτίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο έργο που κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει το παλιό σχολείο που έπαθε ανεπανόρθωτες ζημιές από τον σεισμό που έπληξε την περιοχή.

Στο 1ο και 2ο Λύκειο Ναυπλίου ο Μητροπολίτης Αργολίδος

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό στο 1ο και 2ο Λύκειο Ναυπλίου, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό στον αγιασμό συμμετείχαν εκπρόσωποι των μαθητών και καθηγητών των δύο σχολείων.

Η ευχή του Μητροπολίτη Άρτης προς τους μαθητές

Στο 2ο Γυμνάσιο και στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Άρτης, τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό, για την έναρξη του νέου Σχολικού έτους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.

Ο Ποιμενάρχης, ευχήθηκε στους μαθητές, οι δυσκολίες της νέας σχολικής χρονιάς να γίνουν σκαλοπάτι που θα τους ανυψώσει προς την ωριμότητα και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Το μήνυμα του προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

«Σε καιρούς που η ζωή δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και η ελπίδα δείχνει να χάνεται στον κόσμο, έχετε αναλάβει το πιο σπουδαίο έργο στην παγκόσμια πραγματικότητα: Να κρατήσετε τις μαθητικές καρδιές χαρούμενες και ενθουσιώδεις. Με την ωραία σας προσωπικότητα και με τη διάθεσή να τους δείξετε πως υπάρχει ελπίδα να αλλάξει αυτός ο κόσμος και βρίσκεται στο χέρι μας, κρύβεται στη καρδιά όλων μας», τονίζει προς τους εκπαιδευτικούς.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Προς τους μικρούς μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Σας εύχομαι να ανακαλύπτετε τα χαρίσματά σας, ο,τι καλό έχετε ο καθένας, και να τα καλλιεργείτε. Να βλέπετε και τα χαρίσματα των άλλων χωρίς να τα ζηλεύετε. Να μην λέτε ότι μόνο οι άλλοι έχουν ή ότι μόνο εσείς έχετε. Έτσι θα μπορείτε να ζείτε με αγάπη και αρμονία μεταξύ σας και το φως του Χριστού θα φέρνει την χαρά μέσα σας».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

«Είναι φυσικό, η γνωστή σε όλους υγειονομική περιπέτεια – που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ταλαιπωρεί αφάνταστα τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο– να σας ανησυχεί και να σας κάνει να αγωνιάτε για το μέλλον. Έχουμε, όμως, απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και στην επιστημονική κοινότητα ότι με τη χάρη Του κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμα του προς τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων και προσθέτει: «Στην αναζήτησή σας στέκεται συνοδοιπόρος και οδηγός η Εκκλησία. Βρίσκεται δίπλα σας, να σας στηρίξει σε κάθε ανάγκη, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες σας, να μοιραστεί τους προβληματισμούς σας και να αναγνωρίσει τους κόπους σας. Θα είναι μία ανοιχτή, ζεστή αγκαλιά, ιδιαίτερα για σας τα παιδιά, με τη βεβαιότητα ότι ο Χριστός είναι πάντοτε παρών».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ

Σήμερα ο Μακαριώτατος θα χοροστατήσει στην τελετή αγιασμού στον Παιδικό Σταθμό – Νηπιαγωγείο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως

Μήνυμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έστειλε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως απευθυνόμενη σε μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στο μήνυμά της Υπουργός αναφέρει:

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά ελπιδοφόρα, με νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για όλους, σε ένα σχολείο πιο ελεύθερο, πιο αυτόνομο, πιο σύγχρονο.

Η φετινή χρονιά θα είναι ξεχωριστή, με πολλές καινοτομίες στο νέο σχολείο. Κάθε τετράχρονος μαθητής θα έχει θέση στα νηπιαγωγεία μας που ενισχύονται με δραστηριότητες στα Αγγλικά, ενώ ξεκινά και η καθολική εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας με νέες θεματικές που στόχο έχουν να εφοδιάσουν εσάς, τους μαθητές μας, με δεξιότητές ήπιες, ψηφιακές, δεξιότητες ζωής και τεχνολογίας. Εφόδια που θα σας είναι χρήσιμα σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Επιπλέον, από φέτος θα λειτουργήσουν σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία από πέρυσι, καθώς και τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια στην ιστορία της χώρας. Ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή 123 Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση, ενώ συνεχίζουμε να επενδύουμε στους εκπαιδευτικούς μας, ενισχύοντας τα σχολεία μας με 11.700 μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση, τους πρώτους μετά από 12 ολόκληρα χρόνια και σε συνέχεια των περσινών 4.500 στην Ειδική Αγωγή. Παράλληλα, συνεχίζονται οι οριζόντιες επιμορφώσεις, όπως, μεταξύ άλλων, σε ψηφιακά εργαλεία και στα εργαστήρια δεξιοτήτων, ενώ προχωρούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό δεξιοτήτων – εξοπλισμού/υποδομών – υπηρεσιών.

Το έτος 2021-2022, εκτός από την περαιτέρω αναβάθμιση των σχολείων μας, θέτουμε άλλον έναν κοινό στόχο: στις σχολικές μας αίθουσες να αντηχούν όλο το χρόνο παιδικές φωνές και μαθήματα. Η τηλεκπαίδευση – όσο πολύτιμη κι αν στάθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο – δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Γι’ αυτό θωρακίζουμε, όλοι μαζί, την υγεία μας, τη δική μας και των γύρω μας. Εμβολιαζόμαστε, ελεγχόμαστε τακτικά, φοράμε τις μάσκες μας, τηρούμε τα μέτρα, μένουμε ασφαλείς και μαθαίνουμε ασφαλώς, μέσα στις τάξεις.

Η βοήθεια όλων, εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης, μαθητών, γονέων, για άλλη μία φορά αναγκαία και πολύτιμη. Σας ευχαριστούμε θερμά, από καρδιάς, για την ανεκτίμητη προσφορά σας στην εκπαίδευση της χώρας μας.

Το καίριο όφελος της συλλογικής προσπάθειας: η διασφάλιση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και η σταδιακή επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους, με υγεία, πρόοδο, ελπίδα, αισιοδοξία και όνειρα!

Τα μέτρα που θα ισχύουν στα σχολεία

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας πριν το σχολείο.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:

*Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

*Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων το προσεχές σχολικό έτος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων