20/04/2022 20/04/2022 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Χωρίς την αποστολή Κυβερνητικού αεροσκάφους, αλλά με ιδιωτική πτήση της Aegean θα γίνει φέτος η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Μάλιστα η αποστολή η οποία θα μεταβεί στο Ισραήλ για να παραλάβει το Άγιο Φως δεν θα πετάξει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, όπως γινόταν συνήθως, αλλά θα...
20 Απριλίου, 2022 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 20/04/2022 - 10:09

Με ιδιωτική πτήση η έλευση του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα – “Λιτή” και φέτος η υποδοχή;

Διαδώστε:
Με ιδιωτική πτήση η έλευση του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα – “Λιτή” και φέτος η υποδοχή;

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Χωρίς την αποστολή Κυβερνητικού αεροσκάφους, αλλά με ιδιωτική πτήση της Aegean θα γίνει φέτος η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Μάλιστα η αποστολή η οποία θα μεταβεί στο Ισραήλ για να παραλάβει το Άγιο Φως δεν θα πετάξει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, όπως γινόταν συνήθως, αλλά θα βρίσκεται εκεί από τη Μεγάλη Παρασκευή.

Μπορεί τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού να μην βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, ωστόσο, αναφορικά με την έλευση του Αγίου Φωτός φαίνεται ότι και φέτος η πανδημία στέκεται εμπόδιο για την έλευση με τιμές αρχηγού κράτους όπως είχαμε συνηθίσει στην προ -κορωνοϊου εποχή. Αιτία για την εξέλιξη αυτή αποτελούν τα υγειονομικά μέτρα τα οποία έχουν θέσει σε εφαρμογή οι ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ope.gr δεν υπήρξε δυσαρέσκεια από την πλευρά της Εκκλησίας για αυτή την εξέλιξη. Η Ιερά Σύνοδος έκανε γνωστό στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι δε μπορεί να στείλει εκπρόσωπο για να συμμετάσχει στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός, αφού οι Αρχιερείς την ημέρα αυτή τελούν την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου. Μάλιστα Ιεράρχες μιλώντας στο ope.gr δηλώνουν πως αντιλαμβάνονται την κατάσταση και την αυστηρότητα των μέτρων που ισχύουν στο Ισραήλ εξαιτίας της πανδημίας, αλλά δε θα μπορούσαν να αφήσουν το ποίμνιό τους μία τόσο σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες ορίσθηκε εκπρόσωπος κατά την υποδοχή στο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, ο οποίος θα βρίσκεται στον τόπο υποδοχής μαζί με τον επιχώριο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι στην επιστολή που εστάλη προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών δεν φαίνεται καμία ενόχληση της Εκκλησίας και ουδεμία αναφορά γίνεται στην ιδιωτική πτήση.

“Λιτή”  και φέτος η υποδοχή;

Όπως όλα δείχνουν η υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους δεν φαίνεται να γίνεται ούτε φέτος. Θα υπάρχει ωστόσο τιμητικό άγημα, θα υπάρχει επίσης το κόκκινο χαλί, πλην όμως δεν θα υπάρχει ο εθνικός ύμνος και η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ θα αποδοθούν τιμές που αρμόζουν στον θρησκευτικό, ιερό χαρακτήρα του Αγίου Φωτός. Μέχρι στιγμής πάντως το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες του προγράμματος για την αποστολή στο Ισραήλ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων