28/09/2021 28/09/2021 Σε σκηνές και υπό τον φόβο των μετασεισμών πέρασαν το πρώτο βράδυ οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου μετά τον φονικό σεισμό των 5,8 βαθμών- Στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη των πληγέντων η Εκκλησία – Συνεχίζεται ο “χορός” των Ρίχτερ  Δύσκολο ήταν το πρώτο βράδυ μετά τον σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρα και είχε...
28 Σεπτεμβρίου, 2021 - 8:16
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2021 - 15:20

Στον “χορό” των μετασεισμών η Κρήτη – Σε σκηνές πέρασαν το πρώτο βράδυ σεισμόπληκτοι – Στην πρώτη γραμμή η Εκκλησία

Διαδώστε:
Στον “χορό” των μετασεισμών η Κρήτη – Σε σκηνές πέρασαν το πρώτο βράδυ σεισμόπληκτοι – Στην πρώτη γραμμή η Εκκλησία

Σε σκηνές και υπό τον φόβο των μετασεισμών πέρασαν το πρώτο βράδυ οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου μετά τον φονικό σεισμό των 5,8 βαθμών- Στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη των πληγέντων η Εκκλησία – Συνεχίζεται ο “χορός” των Ρίχτερ 

Δύσκολο ήταν το πρώτο βράδυ μετά τον σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρα και είχε ως συνέπεια ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι 35 να τραυματιστούν. Ο Εγκέλαδος, επίσης, προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές και φθορές σε κτίρια και εκκλησίες.

Πρωταρχικό μέλημα των τοπικών Αρχών παραμένει η στέγαση των σεισμόπληκτων σε αυτές τις πρώτες δύσκολες ημέρες μετά τον σεισμό, τη στιγμή μάλιστα που η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη με πολλές ισχυρές δονήσεις.

Νέα σεισμική δόνηση

Νέα σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 07:48 με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, όπου χθες καταγράφηκε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και το Ηράκλειο. Σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε εστιακό βάθος 13,9 χλμ. και επίκεντρο 22 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος κ. Όλγα Δραμουντάνη, σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Στη πρώτη γραμμή για την ανακούφιση των αδελφών μας βρίσκεται και η Ιερά Αρκαλοχωρίου όπως δήλωσε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας.

Τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, από το Παρίσι.

Φόβος οι μετασεισμοί

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 40 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής εντάσεως άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να είναι 4,8 Ρίχτερ.

Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού προχώρησαν με ταχύτατους ρυθμούς στην εγκατάσταση των σκηνών στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους εγκαθίστανται σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, σήμερα αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Από το 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους του Ηρακλείου Κρήτης να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από το σεισμό. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου θα είναι κλειστά σήμερα και αύριο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Συγκλονίζουν οι εικόνες από drone:

Στην πρώτη γραμμή η Εκκλησία

Στη πρώτη γραμμή για την ανακούφιση των αδελφών μας βρίσκεται και η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου όπως δήλωσε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας. Ο Σεβασμιώτατος προχώρησε και σε μια αποκάλυψη αναφερόμενος στο χαμό του 62χρονου Ιάκωβου Τζαγκαράκη, ο οποίος την ώρα του σεισμού βρισκόταν στο παρεκκλήσιο του Προφήτη Ηλία όπου πραγματοποιούσε μαζί με τον γιό του εργασίες. Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε να βγει άμεσα έξω με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από τη σκεπή του παρεκκλησίου. Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης στην τηλεόραση CRETA “Είχε κάνει τάμα να διασώσει την εκκλησία και να τη διαφυλάξει. Έχουμε μάρτυρες εν έτη 2021. Έλεγε ότι πρέπει να τη διαφυλάξουμε γιατί είναι στοιχείο του πολιτισμού μας και της παράδοσης”.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε επίσης ότι “εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή, προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τους αδελφούς μας και να είμαστε κοντά τους”.

Ανακοίνωση για τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου εξέδωσε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης. Όπως σημειώνει “Η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης εντείνει τις προσευχές και τις δεήσεις Της στον Πανάγαθο Θεό για την παρέλευση του εκτάκτου και καταστροφικού αυτού φαινομένου και εύχεται σε όλους τους ανθρώπους δύναμη, υπομονή και ελπίδα, για την αποκατάσταση των ζημιών και των συνεπειών του σεισμού”.

Η Εκκλησία της Κρήτης δεσμεύεται ότι θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των σεισμοπλήκτων αδελφών, μετά από την καταγραφή των άμεσων αναγκών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, μετά ἀπό τό σημερινό μεγάλο σεισμό, ὁ ὁποῖος συγκλόνισε πολλές περιοχές τῆς Περιφερειακῆς Ἑνότητας Ἡρακλείου, κυρίως δέ τήν εὐρύτερη περιοχή τοῦ Ἀρκαλοχωρίου, ἐκφράζει τά θερμά συλλυπητήρια ὅλων τῶν Ἱεραρχῶν στήν οἰκογένεια καί τούς οἰκείους τοῦ μακαριστοῦ Ἰακώβου Τσαγκαράκη, καθώς καί τίς θερμές εὐχές γιά ταχεῖα ἀνάρρωση πρός τούς τραυματίες.

Ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης ἐντείνει τίς προσευχές καί τίς δεήσεις Της στόν Πανάγαθο Θεό, γιά τήν παρέλευση τοῦ ἐκτάκτου καί καταστροφικοῦ αὐτοῦ φαινομένου καί εὔχεται σέ ὅλους τούς ἀνθρώπους δύναμη, ὑπομονή καί ἐλπίδα, γιά τήν ἀποκατάσταση τῶν ζημιῶν καί τῶν συνεπειῶν τοῦ σεισμοῦ.

Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης θά ἀναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γιά τήν ἔμπρακτη ὑποστήριξη σεισμοπλήκτων ἀδελφῶν μας, μετά ἀπό τήν καταγραφή τῶν ἀμέσων ἀναγκῶν τους.

Ὁ Κύριός μας, μέ τίς πρεσβεῖες τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Τίτου, Πρώτου Ἐπισκόπου Κρήτης, νά σκεπάζει τόν Τόπο μας ἀπό κάθε κακό καί κίνδυνο!

Κέντρο Υγείας σε σκηνή του στρατού στο Αρκαλοχώρι

Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκριμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.

Έτοιμη για βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους η Κύπρος

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους κατοίκους της Κρήτης, μετέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρίστο Στυλιανίδη.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

Ο Υπουργός Εσωτερικών. κ. Νίκος Νουρής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, κατά την οποία δήλωσε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης.

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την προσφορά και είπε ότι, αφού θα αξιολογηθεί η κατάσταση και οι ανάγκες, θα είναι σε επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών για την τυχόν παροχή αρωγής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων