06/01/2021 06/01/2021 Με ανοιχτούς τους ναούς για τους πιστούς, τηρουμένων όλων των προστατευτικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, και υπό το βλέμμα της αστυνομίας εορτάζονται σήμερα στη χώρα μας τα Άγια Θεοφάνεια. Ο φετινός εορτασμός, ο οποίος δεν θυμίζει σε τίποτα άλλες χρονιές καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους,...
06 Ιανουαρίου, 2021 - 8:12
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2021 - 11:06

Με τους πιστούς εντός των ναών ο εορτασμός των Θεοφανείων

Διαδώστε:
Με τους πιστούς εντός των ναών ο εορτασμός των Θεοφανείων

Με ανοιχτούς τους ναούς για τους πιστούς, τηρουμένων όλων των προστατευτικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, και υπό το βλέμμα της αστυνομίας εορτάζονται σήμερα στη χώρα μας τα Άγια Θεοφάνεια.

Ο φετινός εορτασμός, ο οποίος δεν θυμίζει σε τίποτα άλλες χρονιές καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, πραγματοποιείται στον απόηχο της αντιπαράθεσης που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας για το αν τελικά οι ναοί θα είναι ανοιχτοί την ημέρα αυτή. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην έκτακτη συνεδρίαση της την περασμένη Δευτέρα, αποφάσισε οι ναοί να παραμείνουν ανοιχτοί σήμερα και να τηρηθούν ακριβώς όσα προβλεπόταν την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή την μέγιστη συμμετοχή 25 ατόμων στους ενοριακούς ναούς και 50 ατόμων στους Μητροπολιτικούς.

Την απόφαση της ΔΙΣ αποδέχθηκαν άμεσα οι Μητροπολίτες οι οποίοι με εγκυκλίους που απέστειλαν στις ενορίες τους έδωσαν οδηγίες για τον σημερινό εορτασμό. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος απέστειλε επιστολή χθες το απόγευμα προς τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος με την οποία προτρέπει κατά την ημέρα των Θεοφανείων να τηρηθούν από την πλευρά της Εκκλησίας όλα τα μέτρα τα οποία ίσχυσαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ, έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού εντός των ναών.

“Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας. Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει”, τονίζει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου. 

Ο Μακαριώτατος, θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο προκειμένου να τελέσει τον καθαγιασμό των υδάτων.

Κάτω από το βλέμμα της Αστυνομίας

Από νωρίς σήμερα το πρωί υπάρχουν συχνές περιπολίες σε γύρω από ιερούς ναούς, ηχητικά μηνύματα από την Αστυνομία και συστάσεις στους πιστούς. Και επειδή είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να μπουν όλες οι εκκλησίες στο μικροσκόπιο, με δεδομένο οτι στην Αττική υπάρχουν σχεδόν 5.000 ναοί και συνολικά σε όλη την Ελλάδα περίπου 14.000, έχει γίνει μια χαρτογράφηση κεντρικών εκκλησιών όπου υπάρχει πιθανότητα να συγκεντρωθει πλήθος πιστών και αυτές θα επιτηρούνται διακριτικά.

«Η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών», τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ενόψει του αυριανού εορτασμού των Θεοφανείων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες. Τέλος, πρόκειται απόψε να πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.

Τα μέτρα που ισχύουν στους ναούς

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων, όπως τα αναφέρει και στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος, είναι τα εξής:

Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών

Ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων

Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα

Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα

Φωτογραφία: Μανώλης Δημελλάς/ ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων