07/04/2020 07/04/2020 Της Ναταλίας Δανδόλου Όλες οι εκκλησίες και τα μοναστήρια αναμένεται να λειτουργήσουν την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά χωρίς πιστούς, σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη χθες αργά το απόγευμα από τους αρμοδίους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια. Η απόφαση, την οποία πρώτο δημοσιοποίησε το Πρακτορείο Ορθοδοξία,...
07 Απριλίου, 2020 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2020 - 8:05

Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση εν έτει 2020 – Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο ΦΕΚ στις εκκλησίες

Διαδώστε:
Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση εν έτει 2020 – Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο ΦΕΚ στις εκκλησίες

Της Ναταλίας Δανδόλου

Όλες οι εκκλησίες και τα μοναστήρια αναμένεται να λειτουργήσουν την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά χωρίς πιστούς, σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη χθες αργά το απόγευμα από τους αρμοδίους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Η απόφαση, την οποία πρώτο δημοσιοποίησε το Πρακτορείο Ορθοδοξία, έχει ισχύ από την Κυριακή των Βαϊων έως και τη Δευτέρα της Διακαινισήμου. Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται το γεγονός, ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα παρεκκλήσια που βρίσκονται εντός νοσοκομείων, ψυχιατρείων και ιδρυμάτων, κάτι που είχε κριθεί αναγκαίο με δεδομένη την κατάσταση.

Επίσης, ζητούμενο παραμένει τι θα ισχύει μετά το πέρας της 20ης Απριλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης, όσο και από την αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η σχετική απόφαση, αν και ειλημμένη, επρόκειτο να ανακοινωθεί περί τα τέλη της εβδομάδας, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκαθαρίσει νωρίτερα τα πράγματα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, ότι με τον τρόπο αυτό θέλησαν να αμβλύνουν τις ανησυχίες των πιστών, αλλά και να δώσουν τη δυνατότητα στους ναούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες τεχνολογικές παρεμβάσεις ώστε να μπορέσουν να μεταδώσουν έστω και διαδικτυακά τις Ιερές Ακολουθίες.

Για το σκοπό αυτό, αναμένεται να υπάρξει η συμβολή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πλέον, αναμένεται εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς τις Μητροπόλεις και τις ενορίες, που θα δίνει σαφείς συστάσεις για την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών το διάστημα αυτό ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού έξω από τους ναούς.

Η νέα ΚΥΑ, η οποία δημοσιοποιήθηκε ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, παρέχει περισσότερες διευκρινήσεις αναφορικά με τις εκκλησίες και επιβάλλει»προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών με την παρουσία φυσικών προσώπων»

Ειδικότερα, τονίζει ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από «θρησκευτικό λειτουργό» και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό (όπως ιεροψάλτης, νεωκόρος), ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν υπερβαίνει τους τέσσερις (4) για όλους τους χώρους λατρείας, εκτός των Μητροπολιτικών Ναών, στους οποίους ο ανώτατος αριθμός ορίζεται σε έξι (6), και υπό την προϋπόθεση τήρησης: α) της αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. επιφανείας με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους, καθώς και β) των θεσπισθέντων προληπτικών μέτρων υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Οι θύρες εισόδου και εξόδου του χώρου λατρείας παραμένουν κλειστές και ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος να λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κανένα πρόσωπο δεν εισέρχεται στον χώρο λατρείας κατά τη διάρκεια της τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής.

Μέτρα κατά του συνωστισμού έξω από τους Ναούς

Προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο συνάθροισης έξω από τους Ναούς κυρίως το βράδυ της Ανάστασης «απαγορεύεται ρητώς η χρήση μεγαφώνων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου για την εξωτερική μετάδοση της».

Επίσης, με την νέα ΚΥΑ επιτρέπεται η μετάδοση της τελετής και μέσω διαδικτύου.

Κατόπιν αυτού, «σε περίπτωση που η ως άνω λειτουργία, λατρευτική σύναξη, ιεροπραξία ή κάθε είδους θρησκευτική τελετή μεταδίδεται από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο ή μέσω διαδικτύου, επιτρέπεται η παρουσία του απολύτως αναγκαίου τεχνικού προσωπικού του μέσου, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) άτομα».

Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων). Εξαιρείται πάντως η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται εντός ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).

Στις Ιερές Μονές και Άγιο Όρος

Οι Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια, τα Ησυχαστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας κατά το ως άνω χρονικό διάστημα δεν δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις.

Η λατρευτική ζωή των Ιερών Μονών, των Μοναστηριών και των Ησυχαστηρίων μπορεί να συνεχίζεται, κατά την κρίση του Ηγουμένου ή της Ηγουμένης και κατόπιν έγκρισης του επιχώριου Μητροπολίτη, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν συμμετέχει κανένας άλλος πλην της μοναστικής αδελφότητας και με ανώτατο όριο τα δέκα (10) μέλη της μοναστικής αδελφότητας, τηρώντας τον κανόνα ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. επιφανείας με ελάχιστη απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους και εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι δημόσιες αρχές για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, αποφασίζονται από τον Διοικητή του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας. Με την ως άνω απόφαση απαγορεύεται η είσοδος όλων των επισκεπτών στη Χερσόνησο του Άθω ή παρατείνεται ισχύουσα απαγόρευση κατά το αναγκαίο χρονικό διάστημα.

Ο Διοικητής εποπτεύει την ορθή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, είτε αυτά λαμβάνονται από τον ίδιο τοπικά είτε λαμβάνονται σε επίπεδο επικράτειας.

Οι Κηδείες

Όσον αφορά στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, στις οποίες, σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά ήθη και πρακτικές, είθισται η συμμετοχή και η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων αυστηρώς των λοιπών προληπτικών μέτρων προστασίας και οδηγιών των υγειονομικών αρχών. Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και διαχείριση των κοιμητηρίων επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή του παρόντος και οφείλουν να αποτρέπουν την προσέλευση προσώπων, στα οποία δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην τελετή, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.
Τέλος, επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων