17/04/2020 17/04/2020 “Η Μεγάλη Παρασκευή, η κατεξοχήν ημέρα μνήμης του υπέρ ημών σταυρικού θανάτου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εορτάζεται εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων με αληθινήν κατάνυξιν και βαθύ χαροποιόν πένθος, αρμόζον εις χριστιανούς. Κατά την πρωίαν της Παρασκευής ιερά πορεία ξεκινά από το Πραιτώριον, τον τόπον της υπό του Πιλάτου κρίσεως και αναιτίου καταδίκης του Κυρίου...
17 Απριλίου, 2020 - 12:14
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2020 - 15:42

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2020- Ο βουβός θρήνος της Ιερουσαλήμ, που προσμένει μοναχή την Ανάσταση του Κυρίου – Αποκλειστικές ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαδώστε:
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2020- Ο βουβός θρήνος της Ιερουσαλήμ, που προσμένει μοναχή την Ανάσταση του Κυρίου – Αποκλειστικές  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

“Η Μεγάλη Παρασκευή, η κατεξοχήν ημέρα μνήμης του υπέρ ημών σταυρικού θανάτου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εορτάζεται εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων με αληθινήν κατάνυξιν και βαθύ χαροποιόν πένθος, αρμόζον εις χριστιανούς. Κατά την πρωίαν της Παρασκευής ιερά πορεία ξεκινά από το Πραιτώριον, τον τόπον της υπό του Πιλάτου κρίσεως και αναιτίου καταδίκης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και εν συμμετοχή πλήθους προσκυνητών κατευθύνεται διά της οδού του Μαρτυρίου εις τον Φρικτόν Γολγοθάν, τόπον της σταυρικής θυσίας, ένθα αναγιγνώσκονται αι Βασιλικαί Ώραι της Μεγάλης Παρασκευής”.

Με αυτά τα λόγια περιγράφεται από την επίσημη σελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων το τελετουργικό της ημέρας αυτής: της Μεγάλης παρασκευής. Τότε που το Θείο Δράμα Κορυφώνεται, ο Θρήνος κυριαρχεί και η προσδοκία της Ανάστασης αχνοφέγγει.

Τέτοιες ημέρες, τα ρεπορτάζ μιλούσαν για χιλιάδες κόσμου που κατέκλυε τους δρόμους της Αγίας Πόλης, προσκυνούσε ευλαβικά στα μέρη που περπάτησε ο Κύριος και βίωνε την κατάνυξη της Εβδομάδας των Παθών . Σταύρωση, Αποκαθήλωση, Επιτάφιος:

“Περὶ τὴν 8.00μ.μ. ὥραν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὁ Μακαριώτατος ἐν συνοδείᾳ πάντων τῶν Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων, τῶν παρεπιδημούντων Ἀρχιερέων καὶ Ἱερέων τῶν ἄλλων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν καὶ πλήθους εὐλαβῶν προσκυνητῶν ἐκ διαφόρων ὀρθοδόξων χωρῶν καὶ ἐντοπίων, κατέρχεται εἰς τὸν Πανίερον Ναὸν τῆς Ἀναστάσεως” αναφέρει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Σε όλες τις αναφορές που τις έννοιες “ευλάβεια” και “κατάνυξη” συνοδεύει η φράση “πλήθος πιστών”.

Κι αυτή είναι που δεν υπάρχει φέτος, αλλά έχει αντικατασταθεί από τους όρους “χωρίς πιστούς, “κεκλεισμένων των θυρών”

“Λίαν πρωῒ τὸ Μέγα Σάββατον, δύναται νὰ παρατηρήσῃ κανεὶς ἀσυνήθιστον κίνησιν εἰς τοὺς δρόμους τῆς Παλαιᾶς Πόλεως τῶν Ἱεροσολύμων, κυρίως τῆς χριστιανικῆς συνοικίας πέριξ τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων καὶ τοῦ Ναοῦ τῆς Ἀναστάσεως.Προσκυνηταὶ διαφόρων ἡλικιῶν καὶ ἐθνικοτήτων, προσερχόμενοι ἐκ διαφόρων κατευθύνσεων, κατευθύνονται πρὸς ἓν κέντρον, πρὸς τὸν Πανίερον Ναὸν τῆς Ἀναστάσεως. Φθάνοντες εἰς τὰ ὁδοφράγματα τῆς Ἀστυνομίας, οἱ προσκυνηταὶ συνωστίζονται ἀμετακινήτως. “

Τα οδοφράγματα υπάρχουν και φέτος σε πολλά σημεία της πόλης

Τα μέτρα ασφαλείας που έχει θεσπίσει η Ισραηλινή κυβέρνηση είναι δρακόντεια. Αστυνομικοί αλλά άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται στους δρόμους και περιπολούν διασφαλίζοντας την τήρηση των περιορισμών, ενώ κατά περίπτωση αποκλείονται ολόκληρες γειτονιές, στις οποίες εφαρμόζεται πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Ναός της Αναστάσεως έχει κλείσει για τους πιστούς και εδώ και ημέρες ουδείς μπορεί να προσκυνήσει για να ανάψει έστω κι ένα κερί.

Και αύριο Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι η τελετή του Αγίου Φωτός θα γίνει και αυτή κεκλεισμένων των Θυρών. Και ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης δεν θα το μεαδώσει “εἰς τὰς χιλιάδας τῶν ἐν ἀδημονίᾳ ἀναμενόντων πιστῶν”
Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί εν συνεχεία μέχρι την Πύλη της Γιάφα, όπου θα περιμένουν τηρώντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών για να το μεταφέρουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Εκεί θα το αναμένουν χωρίς να εξέλθουν από το αεροσκάφος ολιγομελείς αποστολές (μεταξύ των οποίων και η ελληνική) ‘ωστε το Άγιο Φως να ταξιδέψει και να ευλογήσει.

Ναταλία Δανδόλου

Φωτογραφίες Πρακτορείο Ορθοδοξία: Άννα Μαρία Παπαναστασίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων