04/10/2021 04/10/2021 Συνέντευξη έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. “Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται με νόμιμο τρόπο στο Βρετανικό Μουσείο διότι θεωρούμε ότι είναι προϊόν κλοπής. Επομένως, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε...
04 Οκτωβρίου, 2021 - 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2021 - 17:44

Μενδώνη: Τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο είναι προϊόν κλοπής

Διαδώστε:
Μενδώνη: Τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο είναι προϊόν κλοπής

Συνέντευξη έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. “Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται με νόμιμο τρόπο στο Βρετανικό Μουσείο διότι θεωρούμε ότι είναι προϊόν κλοπής. Επομένως, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε κυριότητα, ούτε κατοχή, ούτε νομή στο Βρετανικό Μουσείο” είπε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Αρης Πορτοσάλτε: Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ήταν ένα από τα κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικές Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης. Η κυρία Λίνα Μενδώνη Υπουργός Πολιτισμού… Κυρία Υπουργέ καλημέρα σας.

Λίνα Μενδώνη: Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα

Α.Π.: Καλή εβδομάδα σας εύχομαι. Λοιπόν θα θέλαμε να μάθουμε λεπτομέρειες για αυτό… Υπάρχει μια καινούρια αντίληψη τώρα… αγκαλιάζει η UNESCO όλη αυτή την προσπάθειά της επιστροφής όχι μόνο των γλυπτών αλλά και όπου αλλού έχουν αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτισμικής ταυτότητας κρατών;

Λ.Μ.: Γενικά η UNESCO έχει μία ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και καθώς τα χρόνια περνούν και αλλάζουν γενικότερα οι αντιλήψεις, παίρνει θέσεις σωστές υπέρ της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

Στην ατζέντα της Διακυβερνητικής Επιτροπής το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, βάσει του αιτήματος που είχε κατατεθεί το 1984 από τη Μελίνα Μερκούρη, έχει συζητηθεί σε

17 διαφορετικές συνόδους και πάντοτε υπήρχε μία σύσταση προς τις δύο πλευρές, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, ότι θα πρέπει να συζητήσουν για να υπάρξει μία λύση στο θέμα αυτό.
Αυτή τη φορά η Σύνοδος είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από μια ευχή, πέρα από τη διατύπωση μιας ευχής. Eκδόθηκε και πάλι η σύσταση, αυτό που ονομάζει η UNESCO recommendation, προς τις δύο χώρες, λέγοντας ότι επιτέλους θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν. Όμως, σαφέστατα παίρνει θέση και λέει ότι αυτοί που δεν προσέρχονται στον διάλογο είναι οι Βρετανοί. Ένα το σημείο είναι αυτό. Το δεύτερο είναι πως ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για μία διαφωνία ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο και στο Μουσείο της Ακρόπολης, δηλαδή, δεν είναι θέμα των δύο μουσείων, αλλά είναι θέμα των δύο κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Και, επίσης, το πολύ σημαντικό, που για πρώτη φορά συμβαίνει, είναι ότι για όλα αυτά η UNESCO καταλήγει σε μία απόφαση- decision- τα συγκεκριμενοποιεί και δεν διστάζει να πει ότι οι συνθήκες έκθεσης των γλυπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι οι καλύτερες, ακριβώς διότι υπάρχουν τα προβλήματα που έχουμε κι εμείς επισημάνει. Εχουν βγει στον Τύπο και στον διεθνή Τύπο, ότι στην DuveenGallery, υπάρχουν πολλά προβλήματα και οι αίθουσες αυτές παραμένουν κλειστές στο κοινό-μη προσιτές στο κοινό-ακριβώς για να επισκευαστούν. Επομένως, αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι έγινε ένα βήμα: Αναγνωρίζει ότι το αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τα υπόλοιπα γλυπτά που ήδη εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι δίκαιο και νόμιμο.

Α.Π.: Μάλιστα

Λ.Μ.: Αυτό είναι το περιεχόμενο στην ουσία αυτών των δύο αποφάσεων. Είναι πολύ πιο ξεκάθαρος και κατηγορηματικός ο τρόπος που τίθεται πλέον το θέμα από την UNESCO από τη συγκεκριμένη Σύνοδο, από τη Διακυβερνητική Επιτροπή.

Α.Π.: Εμείς στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είμαστε έτσι υπό την σκέπη, υπό την ομπρέλα της UNESCO. Αλλάζει κάτι στην πολιτική μας έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου κυρία Μενδώνη;

Λ.Μ.: Ούτως ή άλλως θέλουμε την UNESCO πάντοτε να είναι δίπλα μας, να είμαστε υπό τη σκέπη της όπως είπατε υπό την αιγίδα της, και αυτό κάνουμε. Αλλωστε από το 2013 είχαμε ζητήσει από την UNESCO να αναλάβει και έναν διαμεσολαβητικό ρόλο τον οποίο απέρριψε ασυζητητί η αγγλική πλευρά. Η πολιτική μας είναι σταθερή. Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται με νόμιμο τρόπο στο Βρετανικό Μουσείο διότι θεωρούμε ότι είναι προϊόν κλοπής. Επομένως, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε κυριότητα, ούτε κατοχή, ούτε νομή στο Βρετανικό Μουσείο.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι με την απόφασή της αυτή η UNESCO, μας λέει ότι δεν είναι πλέον η βρετανική πλευρά η οποία πάντοτε έλεγε ότι δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά αφορά σ το Βρετανικό Μουσείο και στους Trustees. Εδώ πλέον τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Η UNESCO παίρνει θέση και λέει ότι πρόκειται για ένα διακυβερνητικό ζήτημα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ξέρετε πάντοτε οι Άγγλοι κρύβονταν: Η μεν κυβέρνηση πίσω από τους Trustees του Βρετανικού Μουσείου, οι δε Trustees πίσω από την κυβέρνηση.

Αυτό όμως το οποίο εγώ μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια εργάζεται αθόρυβα και συστηματικά για το θέμα της επιστροφής και της επανένωσης των γλυπτών και νομίζω ότι η απόφαση αυτή της Διακυβερνητικής είναι μία δικαίωση αυτής της πολιτικής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων