31/01/2022 31/01/2022 Με μερική άρση περιοριστικών μέτρων από σήμερα τις 6:00 το πρωί σε εστίαση και διασκέδαση ως αποτέλεσμα της σταδιακής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ξεκινά η νέα εβδομάδα, με τους ειδικούς ωστόσο να τονίζουν πως η όποια χαλάρωση περιορισμών δεν πρέπει να μεταφράζεται σε χαλάρωση των αυτοπροστατευτικών πρακτικών ή σε εφησυχασμό ότι “η «Όμικρον» είναι λιγότερο...
31 Ιανουαρίου, 2022 - 9:36
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2022 - 11:11

Μερική άρση μέτρων από σήμερα – Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Διαδώστε:
Μερική άρση μέτρων από σήμερα – Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Με μερική άρση περιοριστικών μέτρων από σήμερα τις 6:00 το πρωί σε εστίαση και διασκέδαση ως αποτέλεσμα της σταδιακής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ξεκινά η νέα εβδομάδα, με τους ειδικούς ωστόσο να τονίζουν πως η όποια χαλάρωση περιορισμών δεν πρέπει να μεταφράζεται σε χαλάρωση των αυτοπροστατευτικών πρακτικών ή σε εφησυχασμό ότι “η «Όμικρον» είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη «Δέλτα»”.

Πώς γίνεται η είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες

Για είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες το κοινό θα πρέπει υποχρεωτικά να εισέρχεται με την επίδειξη:

• Πιστοποιητικού εμβολιασμού,

• Πιστοποιητικού νόσησης

• ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονoϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Οι ανήλικοι από 4-17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Τα μέτρα ισχύουν έως και τις 7 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε παρατείνεται και η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τρίτη δόση.

Σε ό,τι αφορά σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους το μέτρο του περιορισμένου αριθμού των φιλάθλων παραμένει στο 10% τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη οπότε και υπάρξει επαναξιολόγηση.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Η χρήση προστατευτικής μάσκας προβλέπεται:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

Με self-test σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όσα σχολεία ήταν κλειστά

Σήμερα Δευτέρα οι μαθητές, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί όσων σχολείων είχαν κλείσει λόγω κακοκαιρίας, θα πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας κάνει σελφ τεστ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. Συνολικά, την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων θα κάνουν τρία σελφ τεστ την εβδομάδα 31/1-4/2, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (31/1), της Τρίτης (1/2) και της Παρασκευής (4/2).

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δύο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ, όλα με δική τους επιβάρυνση. Το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (31/1) και της Παρασκευής (4/2) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (1/2).

Στα άλλα σχολεία που λειτούργησαν κανονικά την περασμένη εβδομάδα ή που ήταν σε αναστολή λόγω κακοκαιρίας, αλλά επαναλειτούργησαν την Πέμπτη ή την Παρασκευή με σελφ τεστ, εφαρμόζεται η κανονική διαδικασία δύο ελέγχων την εβδομάδα, προ της προσέλευσης την Τρίτη (1/2) και την Παρασκευή (4/2).

Φωτογραφία αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων