15/01/2020 15/01/2020 Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ροές μεταναστών και προσφύγων, την ώρα που τουρκικά μέσα προαναγγέλουν ότι θα ανοίξουν περαιτέρω οι «στρόφιγγες». Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ασφυκτιούν, ενώ ένταση υπάρχει πλέον και σε τοπικές κοινωνίες της ενδοχώρας που εκφράζουν ανησυχίες για την δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ήδη από το...
15 Ιανουαρίου, 2020 - 8:48
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2020 - 8:58

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Ασφυκτιούν τα νησιά- Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ασυνόδευτα παιδιά και η συνδρομή της Εκκλησίας

Διαδώστε:
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Ασφυκτιούν τα νησιά- Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ασυνόδευτα παιδιά και η συνδρομή της Εκκλησίας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ροές μεταναστών και προσφύγων, την ώρα που τουρκικά μέσα προαναγγέλουν ότι θα ανοίξουν περαιτέρω οι «στρόφιγγες». Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ασφυκτιούν, ενώ ένταση υπάρχει πλέον και σε τοπικές κοινωνίες της ενδοχώρας που εκφράζουν ανησυχίες για την δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ήδη από το καλοκαίρι έχει ζητήσει την βοήθεια και τη στήριξη της Εκκλησίας, γεγονός που έχει διαφανεί από τις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και από την συνεχή επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο επίκεντρο της μέριμνας της Εκκλησίας έχουν τεθεί τα εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στην ενδοχώρα 500 ασυνόδευτα παιδιά από τα νησιά που θα φιλοξενηθούν σε 20 δομές (από 25 παιδιά στη καθεμιά).

Αυτό το σχέδιο φέρεται να τέθηκε υπόψιν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο.

Η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει ότι θα βρεθεί στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη, ωστόσο διαμηνύει προς κάθε πλευρά ότι «η μάχη πρέπει να σταματήσει μέσα στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να δοθεί στα θάλασσα». Καλεί μάλιστα τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους.

 

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η πολιτεία προσβλέπει στην συνεισφορά της εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών και στην έμπρακτη στήριξή της κυρίως σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά.

«Θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα και πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί ότι θα είναι πρόβλημα ολόκληρου του αιώνος» τόνισε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πρόσθεσε:

«Τι κάνουμε τώρα; Πρώτα από όλα δεν πρέπει να χάσουμε το θάρρος μας, δεύτερον χρειάζεται καλή οργάνωση, χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται πολύς κόπος. Η Εκκλησία είναι σε μία δύσκολη θέση γιατί όταν έρχεται στο σπίτι της ένας που πεινάει, ένας που είναι διωγμένος, ένας που δεν έχει τι να φορέσει δεν μπορεί να τον διώξει. Είμαστε υποχρεωμένοι από τη θέση μας να του δώσουμε ένα πιάτο φαγητό, να σταθούμε πλάι σε αυτόν τον άνθρωπο και τον πόνο του».

Και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας, όπως μπορούμε» υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα σύνορα μας δεν είναι κάπου αλλού, «είναι εκεί στη θάλασσα» και εκεί πρέπει να ασκηθούν πιέσεις και από τους Ευρωπαίους και τους συμμάχους μας, «εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη κι όχι η μάχη να δίνεται εδώ μέσα στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Κοινές δράσεις εκκλησίας-πολιτείας για το μεταναστευτικό (βίντεο)

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ: Υπό διωγμόν οι Χριστιανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Την περασμένη εβδομάδα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2020 ενέκρινε τις προτάσεις του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, για την υλοποίηση Προγράμματος φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό-προσφυγικό με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου.

Στο πλευρό του Αγ. Γεωργίου Βροντάδου ο δήμος Χίου

Στο πλευρό του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου σε έκταση του οποίου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί κλειστή δομή φιλοξενίας μεταναστών, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.
Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. η οποία έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα απέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου Βολισού. Απέρριψε, επίσης, την εναλλακτική πρόταση του παρόντος στη συνεδρίαση υφυπουργού Εργασίας και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη για παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο όρος Αίπος για τη δημιουργία της δομής.

“Ο Ιερός Ναός τον οποίον εκπροσωπούμε δεν είναι διατεθειμένος να απεμπολήσει το δικαίωμά του κυριότητας επί του οροπεδίου Αίπους, επιτρέποντας, συναινώντας ή ανεχόμενος οποιαδήποτε παράνομη και άνευ δικαιώματος επέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου ή όποιου τρίτου, ενεργούντα κατ’ εντολή του οπουδήποτε της ιδιοκτησίας του εκεί”, τονίζει σε αναλυτική επιστολή τόσο με τις συντεταγμένες της περιουσίας του αλλά και τις δικαστικές πράξεις κατοχύρωσης ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Βροντάδου για την πολυσυζητημένη περιοχή του 15ου χλμ Χίου- Βολισσού.

Καλώντας τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, εθνικό συντονιστή για το προσφυγικό, Αλκιβιάδη Στεφανή να απέχουν ως Διοίκηση από κάθε πράξη, ενημερώνει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη χωρίς άλλη ενημέρωση σε περίπτωση καταπάτησης της περιουσίας του.

Δημοσιογραφική κάλυψη: Δημήτρης Στρουμπάκος
Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων