15/08/2022 15/08/2022 Μήνυμα στις εξ Ανταολών απειλές ότι αυτός ο λαός αντέχει σε κάθε κίνδυνο καθώς διαθέτει εθνική ομοψυχία έστειλε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος από την καρδιά τυο Αιγαίου, το Ιερό νησί της Τήνου, το οποίο σήμερα τίμησε την Κοίμηση της Θεοτόκου.  Του Νικόλαου Ζαΐμη  Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν για την χάρη της Παναγίας στο ιερό νησί...
15 Αυγούστου, 2022 - 11:49
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2022 - 16:46

Μήνυμα για εθνική ομοψυχία από το Ιερό Νησί της Τήνου – Χιλιάδες πιστοί στη λιτανεία

Διαδώστε:
Μήνυμα για εθνική ομοψυχία από το Ιερό Νησί της Τήνου – Χιλιάδες πιστοί στη λιτανεία

Μήνυμα στις εξ Ανταολών απειλές ότι αυτός ο λαός αντέχει σε κάθε κίνδυνο καθώς διαθέτει εθνική ομοψυχία έστειλε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος από την καρδιά τυο Αιγαίου, το Ιερό νησί της Τήνου, το οποίο σήμερα τίμησε την Κοίμηση της Θεοτόκου. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν για την χάρη της Παναγίας στο ιερό νησί της Τήνου ενώ στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Μητέρα όλων μας, η Παναγία, να μεσιτεύει για την ειρήνη όλου του κόσμου και για την πατρίδα μας επεσήμανε λίγο πριν την έναρξη της λιτανείας ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος.

Η Μεγαλόχαρη της Τήνου πανηγυρίζει σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου. Σε ένα επετειακό έτος καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 από το όραμα που είδε η οσία Πελαγία για την εύρεση της εικόνας της Παναγίας, οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την τέλεση Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και τη λιτάνευση της εικόνας.

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος. Ακολούθως τελέστηκε Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γλυφάδας κ. Αντωνίου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και του οικείου Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και σύνδεση της με το νησί της Τήνου και την πατρίδα μας.

Παρέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε ιερά λιτανεία της εικόνας της Παναγίας στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες πιστοί. Η πομπή έφτασε στο λιμάνι του νησιού όπου αναπέμφθηκε δέηση.

Η αναφορά στη συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας και το μήνυμα στην Τουρκία

Μοσχομυρίζει σήμερα η πατρίδας μας από τη μια άκρη στην άλλη ανέφερε ο Μητροπολίτης Σύρου αναφερόμενος στην βοήθεια της Παναγίας στην καθημερινότητα μας η οποία απλώνει την αγκαλιά της να μας σκεπάσει όλους δίνοντας κουράγιο, δύναμη, πίστη και ελπίδα. “Από την καρδιά του Αιγαίου γονατίζουμε μπροστά στην Αγία Εικόνας της μάνας του Θεού”, καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό για την παρουσία του στο νησί.

Ο Μητροπολίτης Σύρου αναφέρθηκε στη καλή συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας η οποία όταν γίνεται στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων των δύο μεγάλων θεσμών της χώρας “επιτυγχάνει θαύματα”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κρίσεις που διέρχεται η ανθρωπότητα και τα οποία απειλούν και την πατρίδα μας, όπως η ενεργειακή, ενώ έστειλε και μήνυμα για εθνική ομοψυχία απέναντι στην εξ ανατολών απειλεί η οποία επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία καλώντας να ακούσουμε τη φωνή της ιστορίας για εθνική ενότητα.

 

Η δήλωση του Πρωθυπουργού

Στη δήλωσή του μετά την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «από τα απομακρυσμένα ξωκλήσια μέχρι να μεγάλα προσκυνήματα της Εκκλησίας μας, η Ελλάδα και η Ορθοδοξία γιορτάζουμε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου, αντλούμε δύναμη και πίστη για να μπορέσουμε ατομικά αλλά και συλλογικά να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες και να βαδίσουμε στο δρόμο της προόδου, στο δρόμο της αυτοπεποίθησης στο δρόμο της κοινωνικής συνοχής».

«Αυτή τη σπουδαία μέρα για την ορθοδοξία το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας παραμένει η ενότητα και η προσήλωση στους στόχους του μέλλοντος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Να σταθούμε δίπλα σε όσες όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Και με πίστη θα παραμείνουμε πιστοί στο δρόμο που έχουμε χαράξει για μια Ελλάδα της ευημερίας της αυτοπεποίθησης της κοινωνικής συνοχής. Εύχομαι από καρδιάς σε κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα απανταχού της Γης χρόνια πολλά».

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός έριξε στεφάνι στον υγρό τάφο του καταδρομικού «’Ελλη» που βυθίστηκε στις 15 Αυγούστου του 1940, ανήμερα της Γιορτής της Παναγίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων