16/10/2023 16/10/2023 Αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε από τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Βερολίνου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, όμως ο Φρέντη Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας», δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη Σύνοδο. Όπως τόνισε, η επίλυση του ζητήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση...
16 Οκτωβρίου, 2023 - 13:52
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2023 - 14:00

Μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα Τίρανα: «Ο Φρέντη Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος»

Διαδώστε:
Μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα Τίρανα: «Ο Φρέντη Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος»

Αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε από τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Βερολίνου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, όμως ο Φρέντη Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας», δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Όπως τόνισε, η επίλυση του ζητήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρακάτω ολόκληρη η δήλωση:

«Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια αναγνωρίζουμε ότι είναι δρόμος δύσκολος που απαιτεί από τις χώρες σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η μια αρχή που είναι αταλάντευτη για την Ελλάδα είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου, σεβασμός που πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις λειτουργίας του οργανωμένου κράτους.

Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι στην περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος επί πέντε μήνες.

Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, όμως ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Είναι δικαίωμα αναφαίρετο που απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Είναι σημαντικό να ορκιστεί για να φύγει αυτή η σημαντική σκιά που αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η επίλυση του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τη ΕΕ.. Ελπίζω κι εύχομαι το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ertnews, ο πρωθυπουργός είπε πως θα επιδιώξει να συζητήσει το θέμα με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. «Η θέση μας είναι καθαρή. Δεν έχω πρόθεση να παρέμβω στις διαδικασίες της ανεξάρτητης αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά ο Φρέντη Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί ακόμα και προφυλακισμένος κάτι που θα ξεκαθαρίσω με σαφήνεια και στον κ. Ράμα. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να διευθετήσουμε το θέμα», τόνισε.

Πηγή: ertnews.gr

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων