11/11/2021 11/11/2021 Με το μήνυμα πως η ακρίτισσα Παναγιά των Οινουσσών, σε μια εποχή προκλήσεων από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, δίνει την καταλληλότερη απάντηση σε κάθε επίδοξο επιβουλέα η Χίος, ύστερα από δύο χρόνια αποχής εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, τιμά πανηγυρικά τους Πολιούχους Αγίους και Ελευθερωτές της, Μηνά, Βίκτωρα και Βικέντιο. Σε μία περιοχή η οποία...
11 Νοεμβρίου, 2021 - 8:11
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2021 - 12:58

Μήνυμα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου από τη Χίο – Μετά από δύο χρόνια το νησί τιμά τους Πολιούχους του και τα 109 χρόνια Ελευθερίας

Διαδώστε:
Μήνυμα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου από τη Χίο – Μετά από δύο χρόνια το νησί τιμά τους Πολιούχους του και τα 109 χρόνια Ελευθερίας

Με το μήνυμα πως η ακρίτισσα Παναγιά των Οινουσσών, σε μια εποχή προκλήσεων από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, δίνει την καταλληλότερη απάντηση σε κάθε επίδοξο επιβουλέα η Χίος, ύστερα από δύο χρόνια αποχής εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, τιμά πανηγυρικά τους Πολιούχους Αγίους και Ελευθερωτές της, Μηνά, Βίκτωρα και Βικέντιο.

Σε μία περιοχή η οποία ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από το μεταναστευτικό και τις συνέπειες του, χθες το απόγευμα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαραριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και συγχοροστατούντνων των Σεωασμιωτάτων Μητροπολιτών Κηφησίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου και Χίου, Ψαρών και Οιννουσών κ. Μάρκου, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό παρουσία του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιου Μαρτίνου.

Στην προσφώνηση του προς τους φιλοξενούμενους Αρχιερείς ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος αρχικά δοξολόγησε τον Θεό που αξιώθηκαν φέτος να εορτάσουν τους Αγίους καθώς, την περσινή χρονιά τα μέτρα που ίσχυαν δεν επέτρεψαν να τιμηθούν πανηγυρικά οι Άγιοι. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τήρηση των μέτρων και στην υπακοή των Εγκυκλίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τονίζοντας ότι η Εκκλησία δεν απορρίπτει την επιστήμη και τα φάρμακα κάνοντας αναφορά στην Παλαιά Διαθήκη και την προτροπή την οποία κάνει στο να υπακούμε τους ιατρούς. Αναφέρθηκε επίσης στην άλλη αιτία που απέτρεψε την περσινή χρονιά να γίνει η πανήγυρη, η οποία ήταν ο φονικός σεισμός που είχε πλήξει τη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου 2020 και έγινε αισθητός και στη Χίο προκαλώντας ζημιές στον Μητροπολιτικό Ναό.

Επίσης, στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας στον Μητροπολιτικό Ναό της εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής από την Παναγία Οινουσσών, σημειώνοντας ότι σε μία περίοδο προκλήσεων από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, η ακρίτισσα Παναγιά δίνει την καταλληλότερη απάντηση σε κάθε επίδοξο επιβουλέα.

Στην οικουμενικότητα των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, σημειώνοντας ότι η ουσία της χριστιανοσύνης είναι ότι όπου και αν βρισκόμαστε γευόμαστε την οικουμενικότητά της στο όνομα του Ιησού Χριστού.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, την οποία κρατούσαν σπουδαστές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Οινουσσών, πέριξ του ναού με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Νωρίτερα από το Μουσείο Σφαγών από την Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά ο Μητροπολίτης Χίου τόνισε την ιστορική απόδειξη των θηριωδιών των Τούρκων στο νησί.

Χαίρε Χίος Ελευθέρα

Ο Δήμος Χίου τιμά την επέτειο της 11ης Νοεμβρίου και την Απελευθέρωση του μυροβόλου μας νησιού μέσα από τους στίχους του Γεωργίου Δροσίνη, τους οποίους διασκεύασαν μουσικά οι συντοπίτες καλλιτέχνες:

Φωνή: Μάνος Βασιλάκης
Ενορχήστρωση / Παραγωγή / Μίξη / Mastering / Φωνητικά / Κιθάρα: Νίκος Ισίδωρος
Λαούτο: Δημήτρης Κοντός
Βιολί: Αντώνης Τουλιδάκης

Στο μήνυμά του για την σημερινή ημέρα ο Δήμαρχος της Χίου, Μιχάλης Βουρνούς, αναφέρει: 

Φέτος συμπληρώνονται 109 χρόνια από το 1912, όπου η μυροβόλος Χίος απελευθερώθηκε και ενώθηκε με το ελληνικό κράτος. Έκτοτε η ελληνική μας σημαία κυματίζει αδιάλειπτα, περήφανη και αγέρωχη στο ακριτικό μας νησί.

Κάθε χρόνο η 11η Νοεμβρίου έρχεται να μας υπενθυμίσει το εμβληματικό αυτό γεγονός και να μας εμπνεύσει να συνεχίζουμε με δύναμη και αυτοπεποίθηση να αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά, τις αξίες και τα οράματά μας. Το ιστορικό παρελθόν γίνεται η πυξίδα έμπνευσης για το παρόν και πηγή γνώσης για το μέλλον. Μας υπενθυμίζει ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε. Τροφοδοτεί τη σκέψη μας αλλά και ενεργοποιεί το αίσθημα ευθύνης όλων μας απέναντι σε τούτον τον τόπο, αφού έχουμε απαράγραπτο χρέος να τον αναδεικνύουμε, να τον βελτιώνουμε, να τον τιμούμε και να τον υπερασπιζόμαστε με την ψυχή και το έργο μας.

Χρόνια πολλά και Πάντα Ελεύθερα!

Εξωτερική φωτογραφία – Βίντεο: politischios.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων