25/12/2023 30/12/2023 Εν μέσω των συνεχών προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στέλνουν μηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης, αγάπης και ελπίδας αυτά τα Χριστούγεννα. Επίκαιρα ζητήματα όπως οι πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται στον κόσμο, το προσφυγικό, εθνικά θέματα, καθώς επίσης το θεολογικό νόημα της εορτής και το πραγματικό νόημα των εορταστικών ημερών,...
25 Δεκεμβρίου, 2023 - 12:58
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2023 - 18:10

Mηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης και αγάπης των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας για την εορτή των Χριστουγέννων

Διαδώστε:
Mηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης και αγάπης των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας για την εορτή των Χριστουγέννων

Εν μέσω των συνεχών προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στέλνουν μηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης, αγάπης και ελπίδας αυτά τα Χριστούγεννα.

Επίκαιρα ζητήματα όπως οι πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται στον κόσμο, το προσφυγικό, εθνικά θέματα, καθώς επίσης το θεολογικό νόημα της εορτής και το πραγματικό νόημα των εορταστικών ημερών, κυριαρχούν στα Χριστουγεννιάτικα μηνύματα τους.

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Απαιτείται εγρήγορση απέναντι στις εκάστοτε απειλές της ειρήνης»

«Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη και αυτονόητος, αλλά χρέος, κατόρθωμα, διαρκής μέριμνα και αδιάκοπος αγών διά την διατήρησίν της». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην Πατριαρχική Απόδειξη για τα Χριστούγεννα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Σε μία κρίσιμη καμπή όπου η ανθρωπότητα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την ειρήνη μεταξύ των λαών, με πολέμους να μαίνονται σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο Παναγιώτατος σημειώνει ότι απέναντι στις εκάστοτε απειλές της ειρήνης απαιτείται εγρήγορση, βούληση για λύση των προβλημάτων διά μέσου του διαλόγου.

«Οἱ μεγάλοι ἥρωες τῆς πολιτικῆς εἶναι οἱ ἀγωνισταί τῆς εἰρήνης. Ἡμεῖς συνεχίζομεν νά τονίζωμεν τόν εἰρηνοποιητικόν ρόλον τῶν θρησκειῶν, εἰς μίαν ἐποχήν κατά τήν ὁποίαν ἀσκεῖται κριτική εἰς τάς θρησκείας, ἐπειδή, ἀντί νά ἀναδεικνύωνται δυνάμεις εἰρἠνης, ἀλληλεγγύης καί καταλλαγῆς, τροφοδοτοῦν τόν φανατισμόν καί τήν βίαν «ἐν ὀνόματι τοῦ Θεοῦ: Πρόκειται περί ἀλλοτριώσεως τῆς θρησκευτικῆς πίστεως καί ὄχι περί συμφυοῦς μέ αὐτήν φαινομένου. Ἡ γνησία πίστις εἰς τόν Θεόν εἶναι ὁ αὐστηρότερος κριτής τοῦ θρησκευτικοῦ φανατισμοῦ. Αἱ θρησκεῖαι εἶναι οἱ φυσικοί σύμμαχοι ὅλων τῶν ἀνθρώπων, οἱ ὁποῖοι ἀγωνίζονται διά τήν εἰρήνην, τήν δικαιοσύνην καί τήν προστασίαν τῆς κτίσεως ἀπό τήν ἀνθρωπογενῆ καταστροφήν», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Διαβάστε την Πατριαρχική Απόδειξη για τα Χριστούγεννα 2023

 

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Ανοίξτε διάπλατα τις καρδιές σας για να γεμίσουν από την ειρήνη του Χριστού»

Μήνυμα ειρήνης στέλνει από την Αλεξάνδρεια ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρος Β’.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου καλεί να ανοίξουμε διάπλατα τις θύρες των καρδιών μας για να γεμίσουν από την ειρήνη του Χριστού μας αυτήν πάντα νοῦν ὑπερέχουσαν» (Φιλιπ. 4.7). Με την προτροπή του Αποστόλου Παύλου «εἰρηνεύετε», υπογραμμίζει ότι αυτή η ειρήνη είναι συνέπεια της Γεννήσεως και δώρο του Ενανθρωπήσαντος Χριστού. «Χαρίζεται όμως σε αυτούς που προσεύχονται και αγωνίζονται γι’ αυτήν· εἰρήνην διώκετε μετὰ πάντων καὶ τὸν ἁγιασμόν, οὐ χωρίς οὐδεὶς ὑψεται τὸν Κύριον (Εβρ. 22 34)», καταλήγει μεταξύ άλλων.

Διαβάστε την Εγκύκλιο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την εορτή των Χριστουγέννων 2023

 

Πατριάρχης Αντιοχείας: «”Αιμορραγία” η μετανάστευση χριστιανών από την Ανατολή»

Ως γέννηση του φωτός και της ελπίδας στο ταξίδι της ζωής μας χαρακτηρίζει το θαύμα της Γέννησης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης, μέσα από το μήνυμα του για τα Χριστούγεννα.

Ο Προκαθήμενος του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αντιοχείας, σε μια δύσκολη περίοδο για τη Μέση Ανατολή, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στα όσα συμβαίνουν σήμερα, τονίζοντας ιδιαίτερα τη μάστιγα της μετανάστευσης για τις χώρες της Συρίας και του Λιβάνου, η οποία έχει καταστεί μια πληγή για τους χριστιανικούς πληθυσμούς, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι και νέες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για μια καλύτερη ζωή.

Ο Μακαριώτατος χαρακτηρίζει ως αιμορραγία τη μετανάστευση των Χριστιανών από την Ανατολή και την παρομοιάζει σαν την αιμορραγία που δημιουργεί στο σώμα το χτύπημα ενός δόρατος “που τρυπά, για άλλη μια φορά, την πλευρά του Χριστού στον Γολγοθά”.

«Αυτή η γη Τον δέχτηκε ως παιδί σε ένα σπήλαιο, σταυρώθηκε στο Γολγοθά, και ανέστη εκ του τάφου. Αυτή η Ανατολή μας είναι κάτι περισσότερο από μια γη, είναι η ταυτότητα, η ύπαρξη για εμάς τους χριστιανούς της Αντιόχειας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του.

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του καλεί όλους να σκύψουμε στη φάτνη και να προσευχηθούμε μαζί με τους Ποιμένες και τους Μάγους ζητώντας από τον νηπιάσαντα Χριστό ειρήνη για την ανθρωπότητα και τη Μέση Ανατολή. Να προσευχηθούμε για την Παλαιστίνη και την Γάζα που αιμορραγούν από τα δεινά του πολέμου. Να προσευχηθούμε για την Συρία και τον Λίβανο. Να προσευχηθούμε για τους δύο Επισκόπου που ακόμα η τύχη τους αγνοείται μετά την απαγωγή τους πριν δέκα χρόνια. Να προσευχηθούμε για κάθε άνθρωπο που υποφέρει από την εκμετάλλευση και τα διεθνή συμφέροντα.

 

Έκκληση για προσευχή για τους δοκιμαζόμενους στη Γάζα – Το Mήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Στο μήνυμά του για την εορτή των Χριστουγέννων ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, μεταξύ άλλων, εύχεται ο Άγιος Πορφύριος να είναι προστάτης του ποιμνίου στη Γάζα και όλων των δοκιμαζομένων από τον πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή.

«Ο Θεός κατήλθεν εις την γην, διά να ανεβάση τον άνθρωπον εις τον ουρανόν, ένθα και «το πολίτευμα ημών εν ουρανοίς υπάρχει»(Φιλ, 3,20) κατά τον ουρανοβάμονα Παύλον. Οι Πατέρες της Εκκλησίας λέγουν ακαταπαύστως ‘’Θεός ενηνθρώπησε και άνθρωπος εθεώθη’’», αναφέρει στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος.

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, ο Κύριος Ιησούς Χριστός άφησε στην γη την Εκκλησία, τους αγίους μαθητές και αποστόλους, τους διαδόχους αυτών ιεράρχες, ιερείς και το χριστεπώνυμο πλήρωμα για να επιτελεί το έργο Του.

Διαβάστε το Μήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την εορτή των Χριστουγέννων 2023

 

Το Μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ευχήθηκε και στους πιστούς της Ρουμανίας ότι η εορτή της Γέννησης μας προτρέπει «να ανταποκριθούμε στην ελεήμονα και ταπεινή αγάπη του Θείου Βρέφους με ελεήμονα και ταπεινή αγάπη προς όλους τους ανθρώπους, αλλά ιδιαίτερα προς τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς και τους αρρώστους, τους μοναχικούς ανθρώπους και όσους βρίσκονται εν θλίψεις».

«Με την ευκαιρία των εορτασμών της Γέννησης του Κυρίου, της Πρωτοχρονιάς – 2024 και της Βάπτισης του Κυρίου, απευθύνουμε σε όλους τους γονείς ευλογίες, ευχές για υγεία και σωτηρία, ειρήνη και χαρά, ευτυχία και πολλή βοήθεια από τον Θεό σε όλες τις καλές πράξεις, μαζί με τον καθιερωμένο χαιρετισμό: Χρόνια πολλά!», καταλήγει.

 

Μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης στέλνει ο Πατριάρχης Βουλγαρίας

Μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης προς τους συνανθρώπους μας στέλνει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος μέσα από το φετινό Μήνυμα του για την εορτή των Χριστουγέννων.

«Παραδοσιακά συνδέουμε την προσμονή της Γεννήσεως του Χριστού με τη ζεστασιά της οικογενειακής θαλπωρής και αυτό είναι κάτι πολύ φυσικό. Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι η νύχτα της οικογενειακής επανένωσης. Το κάνουμε αυτό επειδή θέλουμε να μοιραστούμε τη χαρά του καλωσορίσματος του Υιού του Θεού με τους πιο κοντινούς και αγαπημένους μας. Ταυτόχρονα όμως, η Εκκλησία μας καλεί αυτή τη νύχτα που είναι πιο λαμπρή από την ημέρα, να μην ξεχνάμε αυτούς που ζουν χωρίς σπίτι και οικογένεια, που δεν έχουν με ποιον να μοιραστούν αυτή τη χαρά», επισημαίνει ο Πατριάρχης Βουλγαρίας.

Και καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, προσθέτει:

«Σε έναν κόσμο με ολοένα και περισσότερη οδύνη και πόνο, ολοένα και πιο βίαιων πολεμικών συγκρούσεων που σπέρνουν την καταστροφή και τον θάνατο, καλούμαστε να μαρτυρήσουμε το μέγα έλεος, την άνευ όρων αγάπη και ειρήνη που μας έφερε ο Κύριος Ιησούς Χριστός με τη θαυμαστή κατά σάρκα γέννησή Του, δείχνοντάς μας τον σωστό δρόμο προς την ουράνια Πατρίδα μας. Ο μόνος τρόπος για να ευχαριστήσουμε αληθινά τον Θεό για όλα όσα έχει κάνει για εμάς και τη σωτηρία μας, είναι να Τον μιμηθούμε στη θεϊκή Του αγάπη και στο έλεός Του προς όλους τους ανθρώπους.»

 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Να συνειδητοποιήσουμε ότι η Πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο»

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος εξέδωσε την εγκύκλιό του  για την εορτή των Χριστουγέννων, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε ότι η Πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Το χρέος είναι δικό μας».

«Οι κοινές προσπάθειες Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και των απανταχού της γης Ελλήνων, πρέπει να έχουν ως στόχο τη διεκδίκηση και για τον λαό μας των όσων απολαμβάνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι και όλος ο ελεύθερος κόσμος. Οι άλλοι Ευρωπαίοι δικαιούνται ελεύθερη διακίνηση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς γιατί να μην μπορούμε να απολαμβάνουμε κάτι τέτοιο στην πατρίδα μας; Οι άλλοι Ευρωπαίοι μπορούν να εγκαθίστανται όπου θέλουν στην Ευρώπη. Γιατί εμείς να μην μπορούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια και τις περιουσίες μας; Οι συνεχείς υποχωρήσεις δεν εξευμενίζουν τον κατακτητή, ούτε και οδηγούν σε λύση. Οδηγούν σε τουρκοποίηση του τόπου. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η Πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Το χρέος είναι δικό μας», υπογραμμίζει ο Μακαριώτατος.

Διαβάστε την Εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για την εορτή των Χριστουγέννων 2023

 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Οι Χριστιανοί οφείλουμε να διασώσουμε το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων»

Στο γεγονός ότι η λαμπρότητα της Γέννησης του Χριστού δεν έχει καμία σχέση με τις κοσμικές εκδηλώσεις, ούτε με την δυτική κατασκευή της ατομικής ευτυχίας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.

«Η εμπορική εκμετάλλευση της γιορτής έρχεται σε αντίφαση με το νόημά της. Η αναζήτηση της ευτυχίας σε υλικά αγαθά είναι μάταιη. Οι καιροί είναι κρίσιμοι», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσθέτει ότι: «οι Χριστιανοί οφείλουμε να διασώσουμε, με τον τρόπο της ζωής μας, το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Δηλαδή, ότι Θεός και άνθρωπος δεν βρίσκονται σε διαμάχη».

Διαβάστε το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου

 

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Υπομονή της ελπίδος- Το μήνυμα για την εορτή των Χριστουγέννων

Ο Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος στο μήνυμά του για την εορτή των Χριστουγέννων, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ελπίδα στηρίζει την υπομονή και η υπομονή ενισχύει την ελπίδα, αντλώντας και οι δύο δύναμη από την πίστη».

«Κάθε εποχή έχει τις δικές της αναταραχές, πολεμικές συγκρούσεις, καταστροφές, τραγωδίες, ανέχεια, σπαραγμό, απελπισία. Και η δική μας συγκλονίζεται από παρατεινόμενους αδιανόητα σκληρούς πολέμους σε πολλές γωνιές της γης και κοντύτερα στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη. Αντιθέσεις και ρήγματα ταλαιπωρούν ακόμη και τα εκκλησιαστικά περιβάλλοντα. Κάθε λαός έχει τα δικά του πολύμορφα προβλήματα. Κάθε κοινότητα, κάθε άνθρωπος βιώνει ώρες μελαγχολίας και πόνου. Για όλες τις περιπτώσεις, απαραίτητος οδηγός παραμένει η υπομονή της ελπίδος», υπογραμμίζει.

Διαβάστε το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας για την εορτή των Χριστουγέννων 2023

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων