28/10/2020 28/10/2020 Λιτά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου, αλλά σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας τιμήθηκε σήμερα η ογδοηκοστή επέτειος από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.  Στην Αθήνα, με την παρουσία λίγων επισήμων και πιστών τελέσθηκε το πρωΐ η επίσημη Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.  Ιερώνυμο στον...
28 Οκτωβρίου, 2020 - 12:20
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2020 - 17:35

Μηνύματα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης για την επέτειο του ΟΧΙ – Λιτά τίμησαν την 28η Οκτωβρίου στην Αθήνα

Διαδώστε:
Μηνύματα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης για την επέτειο του ΟΧΙ – Λιτά τίμησαν την 28η Οκτωβρίου στην Αθήνα

Λιτά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου, αλλά σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας τιμήθηκε σήμερα η ογδοηκοστή επέτειος από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. 

Στην Αθήνα, με την παρουσία λίγων επισήμων και πιστών τελέσθηκε το πρωΐ η επίσημη Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.  Ιερώνυμο στον Ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών, ενώ στο μήνυμα της από τη Θεσσαλονίκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην ομοψυχία του ελληνικού λαού με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

“Ελληνίδες, Έλληνες, απ’ την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο κι απ’ τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο να θυμάστε το πιο ηχηρό και λακωνικό μήνυμα της παγκόσμιας ιστορίας αποτελείται από δύο συλλαβές: «ΟΧΙ». Ένα μήνυμα που θυμίζει σε όλους ότι η Δημοκρατία κι η Ελευθερία είναι ιδεώδη ακατάληπτα που θα θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες ελληνικές ψυχές. Ψυχές τολμηρές πέρα απ’ τις δυνάμεις του, ριψοκίνδυνες εν γνώσει τους και σε όλες τις δυσκολίες. Χρόνια πολλά Ελλάδα!» ήταν το μήνυμα του πιλότου του F-16 από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

Από τη Σούδα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι και σήμερα πρέπει να επιστρατεύσουμε “την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύης όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό της Έπος πριν από 80 χρόνια”.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: “Να κάνουμε το καθήκον μας”

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Γουινεας κ. Γεωργιος εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδωρου στην Αθήνα, ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Γρίβας, ο περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Πατούλης καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξερχόμενος από τον Μητροπολιτικό Ναό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Μια ημέρα που πρέπει να σταματάμε για την ιστορία μας. Να βλέπουμε που βρισκόμαστε, τι μας λείπει, τι θέλουμε. Μια γιορτή η σημερνή που είναι κάτω από δυσμενείς δύσκολες συνθήκες, αλλά η υποχρέωση μας είναι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να κάνουμε το καθήκον μας. Και σήμερα ήταν κάτι το ελάχιστο αλλά. Το χρειαζόμαστε όλοι γιατί η μέρα αυτή είναι μεγάλος σταθμός για την ζωή της Ελλάδας. Να περάσουν γρήγορα οι μέρες αυτές για να έχουμε πανηγύρεις και γιορτές φανταχτερές».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

ΠτΔ: Το Έπος του 40′ μας συγκινεί και μας εμπνέει

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Θεσσαλονίκη τόνισε την ανάγκη για ομοψυχία τονίζοντας πως το Έπος του 40′ μας συγκινεί και μας εμπνέει.

«Η επέτειος που γιορτάζουμε σήμερα είναι πηγή υπερηφάνειας για το έθνος μας. Το «ΟΧΙ» που βροντοφώναξε σύσσωμος ο ελληνικός λαός ενάντια στην ιταμή φασιστική πρόκληση είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ιστορίας μας», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Μια στιγμή πατριωτικής έξαρσης και εθνικής αυτοπεποίθησης, μια στιγμή υπέρβασης. Ένα μικρό έθνος αψήφησε την υπεροπλία των Δυνάμεων του Άξονα που είχαν ήδη σαρώσει την Ευρώπη, ύψωσε το ανάστημά του και απέκρουσε τη φασιστική εισβολή. Τάχθηκε με την σωστή πλευρά της ιστορίας, υπερασπίστηκε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τις ανθρωπιστικές αξίες ενάντια στη βαρβαρότητα του φασισμού και τη βία του ναζισμού, νίκησε τον φόβο, πολέμησε ηρωικά στις πιο αντίξοες συνθήκες και απέσπασε τον θαυμασμό όλου του κόσμου».

Ακολούθως η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη σημερινή συγκυρία και υπογράμμισε: «Το έπος του ’40 μας συγκινεί και μας εμπνέει. Σήμερα, σε δύσκολες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας και έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα πρότυπο ομοψυχίας, ενότητας και εθνικής αυτοπεποίθησης. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η πατρίδα μας δυναμώνει και υπερβαίνει κάθε εμπόδιο, όταν είναι ενωμένη. Θυμόμαστε τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, ενός από τους πολλούς που έζησαν «το θαύμα της Αλβανίας»: «Είδα στο πρόσωπο των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός να αναδύσει όταν πιστεύει στο δίκιο του»».

Την ώρα της κατάθεσης στεφάνου μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας έσκισαν τον καθαρό ουρανό πάνω από τη Θεσσαλονίκη αποδίδοντας τιμές, ενώ πέταξαν και στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου «Απάτσι».

«Ελληνίδες, Έλληνες, απ’ την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο κι απ’ τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο να θυμάστε το πιο ηχηρό και λακωνικό μήνυμα της παγκόσμιας ιστορίας αποτελείται από δύο συλλαβές: «ΟΧΙ». Ένα μήνυμα που θυμίζει σε όλους ότι η Δημοκρατία κι η Ελευθερία είναι ιδεώδη ακατάληπτα που θα θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες ελληνικές ψυχές. Ψυχές τολμηρές πέρα απ’ τις δυνάμεις του, ριψοκίνδυνες εν γνώσει τους και σε όλες τις δυσκολίες. Χρόνια πολλά Ελλάδα!» ήταν το μήνυμα του πιλότου.

Κατά την άφιξη της στο Ηρώο στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Εντυπωσιακές εικόνες από τα ελικόπτερα που πέταξαν πάνω από την Θεσσαλονίκη:

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Μητσοτάκης: «Να επιστρατεύσουμε και σήμερα την εθνική ενότητα»

Την ανάγκη επιστράτευσης των ίδιων αρετών «που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη και τότε» για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός από τη Σούδα Χανίων, όπου βρέθηκε για να επισκεφθεί το πλήρωμα του υποβρυχίου «Κατσώνης» ανέφερε ότι και σήμερα πρέπει να επιστρατεύσουμε «την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύης όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό της Έπος πριν από 80 χρόνια, χρειάζεται να τα επιστρατεύσουμε και τώρα, για να αντιμετωπίσουμε τις διπλές προκλήσεις της αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης της πανδημίας».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ

Στο μεγαλείο της ψυχής των Ελλήνων αναφέρθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

«Η ομόθυμη, πανηγυρική απόφαση για αγώνα μέχρις εσχάτων προς απόκρουση της άδικης και αισχρής εχθρικής επίθεσης, κατέδειξε μοναδικό μεγαλείο ψυχής και ηθική υπεροχή ενός λαού αδούλωτου, αξιοπρεπούς και υπερήφανου». Αυτό τόνισε στην ημερήσια διαταγή του για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Ενός λαού», συνεχίζει στη διαταγή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «με πλήρη επίγνωση του χρέους του προς την Ιστορία και τις πανανθρώπινες αξίες, που οι πρόγονοί του χάρισαν απλόχερα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Απέναντι στα πάνοπλα και αριθμητικά υπέρτερα ιταλικά στρατεύματα, στα εκατομμύρια λόγχες και στα πυκνά αεροπορικά σμήνη, η γενιά του ’40 ανέδειξε όλο το σθένος της ελληνικής ψυχής».

«Τσάκισε την υπερφιαλοσύνη και την υπεροψία του φασίστα εισβολέα, εξαναγκάζοντάς τον σε πλήρη κατάρρευση και επηρέασε καθοριστικά την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αφού υποχρέωσε τη ναζιστική Γερμανία, να αναθεωρήσει τα στρατηγικά της σχέδια» συνέχισε ο στρατηγός Φλώρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων