28/10/2022 28/10/2022 Με τη στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Οθωμανικό ζυγό το 1912 και την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Επίσημη πρεμιέρα έκαναν τα τεθωρακισμένα οχήματα Marder παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει παραλάβει ήδη...
28 Οκτωβρίου, 2022 - 15:20
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2022 - 19:14

Μηνύματα εθνικής υπερηφάνειας από τον αιθέρα της Θεσσαλονίκης σε όλο τον Ελληνισμό – Τιμήθηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Διαδώστε:
Μηνύματα εθνικής υπερηφάνειας από τον αιθέρα της Θεσσαλονίκης σε όλο τον Ελληνισμό – Τιμήθηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Με τη στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Οθωμανικό ζυγό το 1912 και την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Επίσημη πρεμιέρα έκαναν τα τεθωρακισμένα οχήματα Marder παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει παραλάβει ήδη από τη Γερμανία 10 τεθωρακισμένα Marder, τα οποία παρέλασαν στη Θεσσαλονίκη και θα εξοπλίσουν τις μονάδες του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο.

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Αμύνης της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η βουλευτής Δώρα Αυγέρη, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο μητροπολίτης Άνθιμος, βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης.

Η πομπή των αυτοκινήτων με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σταμάτησε σε απόσταση από την εξέδρα των επισήμων και η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε αυτήν τη διαδρομή χαιρετώντας από μακριά τους πολίτες που βρίσκονταν κατά μήκος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μπροστά από την εξέδρα την υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παράλληλα με τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, σήμερα ο Ορθόδοξος κόσμος τιμά την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία βασικά τελείται την 1ην Οκτωβρίου αλλά με απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος συνδέθηκε με την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, για τη θαυμαστή προστασία του Έθνους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με το παλαιό Ημερολόγιο εορτάζεται την 14η Οκτωβρίου.

Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Είμαστε περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας

“Το «ΟΧΙ» στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στη φασιστική εισβολή και η ηρωική αντίσταση του λαού μας αποτελούν μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, την οποία με σεβασμό τιμήσαμε στη σημερινή παρέλαση“, είπε στην αρχή των δηλώσεών της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και πρόσθεσε:

“Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας. Είμαστε περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας”.

Συνομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Κυβερνήτη του F-16 «ΖΕΥΣ»

Η κ. Σακελλαροπούλου συνομίλησε με τον κυβερνήτη του μαχητικού F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ», επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή, με πάνω από 1.600 ώρες πτήσης, την ώρα που έκανε θεαματικές διελεύσεις και επικίνδυνους ελιγμούς πάνω από τον χώρο της παρέλασης, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, κόβοντας την ανάσα των πολιτών που παρακολουθούσαν, και ο διάλογός τους ακούστηκε από τα ηχεία.

Ο διάλογος που ακολούθησε είχε ως εξής:

Επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής: «Ελληνίδες, Έλληνες, Ατενίζουμε με υπερηφάνεια όσα πέτυχε η Γενιά του ‘40 υπερασπίζοντας την Πατρίδα. Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια. Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες! Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας και στον Ελληνισμό απανταχού της γης!»

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Κύριε Επισμηναγέ, Τιμάμε τους ήρωες που πολέμησαν και έδωσαν και τη ζωή τους στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας. Και όλους εσάς στις Ένοπλες Δυνάμεις, τους άγρυπνους φρουρούς, που διασφαλίζετε την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία. Η πατρίδα σας ευγνωμονεί. Χρόνια πολλά και καλές προσγειώσεις!»

Το απόσπασμα «Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες» είναι από το ποίημα «Θερμοπύλες» του ποιητή μας Κωνσταντίνου Καβάφη.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ανάγκη διαρκούς ισχυροποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων

Μήνυμα διαρκούς επαγρύπνησης έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ημερήσια διαταγή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη διαρκούς ισχυροποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την εξασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, δεδομένου ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι ευμετάβλητη και οι προκλήσεις κλιμακώνονται στο εγγύς και ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε:

«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Σήμερα, εορτάζουμε και τιμούμε με εθνική υπερηφάνεια και ομοψυχία την Επέτειο του «ΟΧΙ», η οποία αποτελεί ένδοξο κεφάλαιο στη μακραίωνη ιστορία μας και ταυτόχρονα ημέρα εθνικής μνήμης και τιμής των Ηρώων μας.

Ήρωες που ενσάρκωσαν την πίστη των Ελλήνων στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Υπεράσπισης των πατρογονικών βωμών και εστιών.

Το αθάνατο «ΟΧΙ» του ’40, αποτελεί φάρο στην πορεία του Έθνους και κατέχει περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής και εθνικής μας μνήμης.

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Ογδόντα δύο χρόνια πριν, οι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν εθνικιστικές επιδιώξεις και ολοκληρωτικές αντιλήψεις. Αντιστοίχως σήμερα, οι αναθεωρητικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές, θέτουν σε κίνδυνο και υπονομεύουν τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να ισχυροποιούμε το Αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την εξασφάλιση της Κυριαρχίας και των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Χώρας, δεδομένου ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι ευμετάβλητη και οι προκλήσεις κλιμακώνονται στο εγγύς και ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον μας,

Έχοντας επίγνωση των παραπάνω, Κυβέρνηση και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έθεσαν ως στρατηγικό στόχο τη Θωράκιση της Πατρίδας μας. Θωράκιση που συντελείται μέσω παρεμβάσεων σε τρείς κατευθύνσεις. Αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων καθώς και συντήρηση των υφιστάμενων. Ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Εμβάθυνση των σχέσεων και επέκταση των συμμαχιών της Ελλάδας, μέσα από τους διαύλους της Αμυντικής Διπλωματίας.

Η Χώρα μας θωρακίζεται αμυντικά και αποτρεπτικά. Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα, σεβόμενη τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια περίοδο που έχουν διαμορφωθεί εύθραυστες ισορροπίες στο γεωπολιτικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Υλοποιείται, συνεπώς, η διαχρονική δέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποτελούν το θεματοφύλακα της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της Χώρας. Μια δέσμευση, ιερή υποχρέωση, απέναντι στους προγόνους μας και στις μελλοντικές γενιές, που οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπληρώνουν στο ακέραιο σε καθημερινή βάση.

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Ο Ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για εσάς, σας ευγνωμονεί γιατί η παρουσία σας στην πρώτη γραμμή μας δίνει δύναμη να ανταπεξέλθουμε όλοι στις προκλήσεις των καιρών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Είστε ο πολλαπλασιαστής ισχύος που καθιστά τις Ένοπλες Δυνάμεις ως τον πλέον αδιάρρηκτο πυλώνα Εθνικής Ισχύος της Πατρίδας μας.

Σας συγχαίρω για την προσπάθεια που καταβάλλετε στην προάσπιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας και για τη συνδρομή σας στην κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σας καλώ να συνεχίσετε να επιτελείτε, με τον ίδιο ζήλο, με αφοσίωση και με πνεύμα νικητή, την αποστολή σας, υπερασπιζόμενοι τα Εθνικά μας Συμφέροντα.

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου που σήμερα εορτάζεται, να προστατεύει τον καθέναν από εσάς, τις οικογένειές σας και το Έθνος.

Ζήτω η 28 η Οκτωβρίου 1940!

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις!

Ζήτω το Έθνος!»

Χαράλαμπος Πετρίδης: Ο δυνατός ρόλος της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο

«Επιβεβαιώνω την αποτρεπτική δύναμη και τον δυνατό ρόλο της Ελλάδος σε αυτήν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου προάγει την σταθερότητα αλλά και την ειρήνη», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η ευρωπαϊκή Ελλάδα είναι άγκυρα σταθερότητας και ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση

«Η σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, είναι άγκυρα σταθερότητας και δικαιούται να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος παρέστη σήμερα στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μετά την παρέλαση, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο κ. Σχοινάς δήλωσε: «Η πρωτοφανής συμμετοχή των πολιτών στη σημερινή παρέλαση δίνει και τον τόνο της εθνικής ανάταξης. Δείχνει όμως και κάτι άλλο. Ότι η σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα δεν έχει τίποτε να φοβηθεί σε αυτήν τη δύσκολη γεωπολιτική γειτονιά. Είναι μία άγκυρα σταθερότητας. Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ, του Σένγκεν, τα εξωτερικά μας σύνορα είναι τα σύνορα της Ευρώπης.

Και δικαιούμαστε να ατενίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, συντηρώντας, βέβαια, την ιστορική μνήμη του ’40. Εκείνος ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό αντικατοπτρίζεται λίγο-πολύ και στη τωρινή αντίδραση της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου απέναντι σε έναν άλλον πόλεμο, εξίσου άδικο, εξίσου παράνομο που ξαναγνωρίζει η ήπειρος, μετά από δεκαετίες ειρήνης. Αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη».

Σταύρος Καλαφάτης: Η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ. Οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά

Στη Στρατιωτική Παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, παρέστη σήμερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Σε δήλωσή του, για την Εθνική Επέτειο, τόνισε:

«Από τη Θεσσαλονίκη, όλοι μαζί οι Έλληνες, εκπέμπουμε σήμερα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Μας εμπνέει το παράδειγμα εκείνων που υπέγραψαν με το αίμα τους το ΟΧΙ. Μας γεμίζει περηφάνια η αξιοσύνη των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Του Στρατού, του Ναυτικού, της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μας πεισμώνει η πίστη στα δίκαια και τα δικαιώματα του Ελληνισμού, που επιβουλεύονται άσπονδοι γείτονες. Ξέρουμε, άλλωστε, ότι η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ. Οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Και για όλα αυτά -παρά τις δυσκολίες της παγκόσμιας συγκυρίας- ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά Ελλάδα.»

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου στην παρέλαση

Με τα νεοαποκτηθέντα μαχητικά Rafale, τα τεθωρακισμένα Marder και F-16 η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση

Τα νεοαποκτηθέντα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3 και αναγνωρίσεως ΤΤΟΑ Μ1117 τράβηξαν τα βλέμματα του κοινού στη φετινή παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα Rafale, που πέταξαν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, αλλά και το θρυλικό αεροσκάφος Spitfire MJ755, ενώ την παρέλαση πλαισίωσε επίδειξη ακριβείας από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους «Ζευς».

Πάνω από το χώρο της παρέλασης πέταξαν αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας (μεταξύ άλλων μαχητικά F-16 και F-4) καθώς και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (Apache, Chinook, Kiowa Warrior κά), του Πολεμικού Ναυτικού (Sikorsky S-70) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την παρέλαση άνοιξαν τα πολιτικά τμήματα από ιστορικούς συλλόγους και σωματεία καθώς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ακολούθησε η μηχανοκίνητη φάλαγγα με διμοιρία οχημάτων και μοτοσικλετών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πεζοπόρος φάλαγγα περιελάμβανε το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού και τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ευελπίδων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ικάρων, Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές- αλλά και το προσωπικό της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με δικυκλιστές και περιπολικά της Άμεσης Δράσης, καθώς και δοκίμους υπαστυνόμους της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛΑΣ ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα- – Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετείχαν επιπλέον με τμήματα της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενο από ορειβάτες, διασώστες και αυτοδύτες και των Ειδικών Αποστολών, της υπηρεσίας διασωστών και της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών, αντίστοιχα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρέος μας να παραδώσουμε μια πατρίδα πιο ισχυρή, πιο ασφαλή, πιο ευημερούσα

«Πριν από 82 χρόνια αμυνθήκαμε απέναντι σε μία απρόκλητη επίθεση και αυτή η γενιά του ’40 έκανε το χρέος της απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην ιστορία» είπε ο πρωθυπουργός.
«Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μία πατρίδα πιο ισχυρή, μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα πιο ευημερούσα, μία πατρίδα πιο δίκαιη» υπογράμμισε από τα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τις επετειακές εκδηλώσεις.

Μετά το τέλος της παρέλασης, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η πατρίδα μας ηλιόλουστη υποδέχεται σήμερα την εθνική μας εορτή. Η καρδία του Ελληνισμού κτυπά πάντα λίγο πιο δυνατά εδώ πέρα, στα Γιάννενα, στο Καλπάκι, στην Ήπειρο, γιατί εδώ πριν από 82 χρόνια αμυνθήκαμε απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση και η γενιά αυτή, γενιά του ’40, έκανε το χρέος της απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην Ιστορία.

Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, σε αυτά τα παιδιά που παρέλασαν κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με υπερηφάνεια μία πατρίδα πιο ισχυρή, μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα πιο ευημερούσα, μία πατρίδα πιο δίκαιη. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχουμε. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Μπιζανομάχων.

Εορτή της Αγίας Σκέπης

Οι κάτοικοι του Λαγκαδά προσήλθαν με αγάπη στην εορτή της Αγίας Σκέπης

Μέσα σε κλίμα γεμάτο από Εθνική Υπερηφάνεια εορτάσθηκε στην πόλη του Λαγκαδά, η μεγάλη εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, και η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλατωνας, προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Επισήμου Δοξολογίας επί του εορτασμού της επετείου του Ιστορικού Έπους του 1940, εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνουςτης Ιεράς Μητροπόλεως.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, που προσήλθε με αγάπη για να τιμήσει την εορτή της Αγίας Φωτοφόρου Σκέπης και όλους εκείνους, οι οποίοι με αυταπάρνηση και Πίστη, θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και την Ελευθερία της Πατρίδος μας, γράφοντας μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας της, παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, αντιπροσωπίες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά με τις Γαλανόλευκες Σημαίες ανά χείρας καθώς επίσης και οι Πολιτιστικοί – Αθλητικοί Σύλλογοι ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους λάβαρα.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνας, στάθηκε με την σύντομη ομιλία του στο πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγού Κυρίας Θεοτόκου, η Οποία πάντοτε θα είναι η Μητέρα που θα μας προστατεύει, αρκεί εμείς να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε ειρήνη και αγάπη μεταξύ μας, ώστε να μπορούμε να αντλούμε κουράγιο για να συνεχίζουμε τον αγώνα των προγόνων μας.

Διπλή εορτή στην Καλαμάτα

Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν σήμερα στην πόλη της Καλαμάτας, η μνήμη της Αγίας Σκέπης και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην πανηγυρική Δοξολογία η οποία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, παρουσία εκπροσώπων Αρχών και Φορέων.

Σε δήλωσή του, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα αφύπνισης και αναστοχασμού. Η λέξη «ΟΧΙ» κρύβει αντίσταση και γι’ αυτό χρέος μας είναι να αντισταθούμε σε κάθε τοξικό, το οποίο εμφανίζεται στην κοινωνία και προσπαθεί να αλλάξει τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδος μας», ενώ καταλήγοντας τόνισε: «Η σημερινή επέτειος αποτελεί απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν να αλλοιώσουν το πρόσωπο της πατρίδος και να δημιουργήσουν νέα στάτους σε επίπεδο εθνικό αλλά και διεθνές».

Εσπερινός στην Κομοτηνή

Στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο του Στρατοπέδου Ταγματάρχου Ιωάννου Κούρδαλου, στη Νέα Καλλίστη (872 Αποθήκη Καυσίμων) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων τέλεσε χθες την Ακολουθία του Εσπερινού για την εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο εορτασμός της Αγίας Σκέπης στον Βόλο

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου λειτούργησε σήμερα, επί τη εορτή της Αγίας Σκέπης, της Υπεραγίας Θεοτόκου, για πρώτη φορά ως Αρχιερέας, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του τόνισε την διαχρονική Σκέπη της Παναγίας πάνω στο Έθνος, του οποίου αναδεικνύεται Μητέρα, Προστάτης και Καταφυγή σε όλες τις περιπέτειες και τους αγώνες του για τη διαφύλαξη και κατάκτηση της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός προεξήρχε της επίσημης Δοξολογίας επί τη Εθνική επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττας Μακρή, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, των επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και εκπροσώπων φορέων. Ακολούθως, ο κ. Δαμασκηνός τέλεσε το Τρισάγιο στο Μνημείο των Ηρώων στην παραλία του Βόλου και παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση.

Ιερά Αγρυπνία στην Τρίπολη

Ιερά Αγρυπνία τελέστηκε στο ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας Γοργοϋπηκόου (Γρηγορούσης), πλησίον του ιερού Ναού Νεομάρτυρος Δημητρίου στο κέντρο της Τρίπολης, παραμονή της εορτής της Αγίας Σκέπης.

Πλήθος Χριστιανών προσήλθαν στην ιερά αυτή Ακολουθία για να τιμήσουν την Υπεραγία Θεοτόκο, που σκέπει εσαεί τον ευλογημένο Λαό και το Έθνος. Στο τέλος ψάλθηκε Μνημόσυνο για τους ήρωες του έπους του 1940.

Φωτογραφίες του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου από τον Ραφαήλ Γεωργιάδη

Διαβάστε ακόμη: Με την στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων