28/10/2021 28/10/2021 Μηνύματα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έστειλαν με Εγκυκλίους τους, αλλά και δηλώσεις Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στην Εγκύκλιο του αναφέρει ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τιμήσουμε τον ηρωισμό και τη θυσία όσων έζησαν τα δύσκολα εκείνα...
28 Οκτωβρίου, 2021 - 14:39
Τελευταία ενημέρωση: 28/10/2021 - 21:51

Μηνύματα Ιεραρχών για την επέτειο του “ΟΧΙ”

Διαδώστε:
Μηνύματα Ιεραρχών για την επέτειο του “ΟΧΙ”

Μηνύματα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έστειλαν με Εγκυκλίους τους, αλλά και δηλώσεις Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στην Εγκύκλιο του αναφέρει ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τιμήσουμε τον ηρωισμό και τη θυσία όσων έζησαν τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Ακριβώς γι΄αυτό παρακαλεί όλες τις κοινότητες της ομογένειας να πραγματοποιήσουν Δοξολογία για την ημέρα, ενώ ειδική μνεία κάνει για το γεγονός ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα βρίσκεται μαζί του κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ημέρα του «ΟΧΙ».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ 

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος

«Τα παιδιά μας επιβάλλεται να έχουν γνώση και επίγνωση του ποιοι είναι, από πού προέρχονται και για ποιες αξίες αγωνίζονταν οι πρόγονοί τους. Όπως επίσης επιβάλλεται να γνωρίζουν ότι η ορθόδοξη πίστη ενίσχυε πάντοτε το Γένος των Ελλήνων, σε κάθε αντίξοη καμπή της ιστορικής του διαδρομής». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, στο μήνυμά του για τη σημερινή, 81η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο Σεβασμιώτατος υπενθυμίζει ότι «ο φτωχός λαός μας γνώριζε εξαρχής ότι το τίμημα του “ΟΧΙ” θα ήταν βαρύ», επισημαίνοντας ότι, παρά ταύτα, με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση οι Έλληνες στρατιώτες βάδισαν προς το μέτωπο και με αξιοθαύμαστη ομοψυχία όλος ο υπόλοιπος λαός συμπορεύτηκε σε αυτόν τον ιερό αγώνα. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους ήρωες προγόνους μας, προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος, «δεν είναι άλλος από το να αναστοχαστούμε το μεγαλειώδες ”ΟΧΙ” το οποίο βροντοφώναξαν και να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα υψηλά ιδανικά και τις αξίες που τα τρία αυτά γράμματα συμπύκνωναν: την αγάπη για την πατρίδα, την προσήλωση στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δημοκρατία, την υπεράσπιση των ιερών και οσίων του Γένους και της Πίστεώς μας».

Από το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου κ. Μακαρίου δεν απουσιάζει η αναφορά στον κοινό αγώνα Ελλάδας – Αυστραλίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό», αναφέρει, «που μας αξιώνει να εορτάζουμε την εθνική μας επέτειο σε μια χώρα που ο λαός της συναντήθηκε με τον ελληνικό λαό σε κοινές αξίες και ιδανικά, και αγωνίστηκαν αντάμα για την υπεράσπισή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ 

Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

“Οι αγώνες σε κάθε εποχή για την κατάκτηση της ελευθερίας είναι η απάντηση σε κάθε αλλότρια δύναμη που προσπαθεί να ξεθεμελιώσει τα ιδανικά του Γένους, τη μνήμη και τις θυσίες των προγόνων”, τονίζει, μεταξύ άλλων, στην Εγκύκλιό του για την διπλή εορτή του Ελληνισμού σήμερα, της Αγίας Σκέπης και της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στην βαθιά πίστη των προγόνων μας οι οποίοι με την ευχή της μάνας, μ᾽ ένα σταυρό και την εικόνα της Παναγίας στον κόρφο τους, ξεχύθηκαν στης Πίνδου τις κορφές και κατάφεραν το ακατόρθωτο, εμπρός στον πάνοπλο εχθρό, χωρίς μέσα κι εξοπλισμό, παρά μόνο με την πίστη τους στο Θεό και την αγάπη τους για την ελευθερία, προσφέροντας και τις τελευταίες ρανίδες του αίματός τους για τη δική μας ελευθερία.

Επίσης, τονίζει προς το ποίμνιο ότι “στην ευλογημένη και φιλόξενη Σκανδιναυϊκή Γη, οφείλουμε έτι περισσότερο, να διατηρήσουμε τα ιδανικά μας, υπερασπιζόμενοι την ταυτότητά μας έναντι των σύγχρονων κινδύνων, όπως αυτός της παγκοσμιοποίησης, που αλλοιώνει τις κοινωνίες και καθιστά τον άνθρωπο ανελεύθερο, δίχως όραμα, δίχως προοπτική”.

ΔΙAΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ 

Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος ανέφερε για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου τα εξής:

«Εορτάζουμε σήμερα την Αγία Σκέπη της Παναγίας μας, όπως την βίωσε το Έθνος μας στην εποποιια του 1940.

Η 28η Οκτωβρίου κάθε έτους μας υπενθυμίζει ένα από τα πολλά θαύματα της Ιστορίας μας και μάλιστα των νεωτέρων χρόνων. Ένα θαύμα που οφείλεται ξεκάθαρα στην «συλλειτουργία» της θεικής χάρης και του ανθρωπίνου αγώνος για την ελευθερία. Οι Έλληνες μαχητές, αγωνιζόμενοι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, κατατρόπωσαν τα εχθρικά στρατεύματα, έχοντας όχι την υπεροχή των όπλων ή των οπλιτών, αλλά στο όνομα του μόνου αληθινού Θεού και Σωτήρος Χριστού και με την πρεσβεία της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας, όπως ακριβώς το γράφει ο Δαβίδ στον ψαλμό 19: «Εκείνοι μεν οι εχθροί επέρχονται εναντίον μας με πολεμικά άρματα και με το φοβερό ιππικό τους. Εμείς όμως με το παντοδύναμον όνομα του Κυρίου και Θεού μας θα θριαμβεύσωμε εναντίον τους.» Μαζί με τα θριαμβευτικά σαλπίσματα πάνω στους τύμβους των ηρώων μας, οι δοξαστικές καμπάνες της Εκκλησίας μας σημαίνουν τα ευχαριστήρια στην Παναγία μας. Η εθνική μας συνείδηση απέδωσε σε Εκείνην για μία ακόμη φορά «τα νικητήρια», ονομάζοντάς Την Αγία Σκέπη και Ελευθερώτρια, μεταφέροντας έκτοτε και την εορτή της αγίας Σκέπης από την 1η στην 28η Οκτωβρίου.

Ας μην ξεχνάμε πως τα κύρια χαρακτηριστικά που δημιούργησαν το έπος του 1940 ήταν η δυνατή πίστη και ο πατριωτισμός μας»

Μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος

“Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, όλοι οι Έλληνες τιµούµε την 81η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την ηµέρα που ο ελληνικός λαός απάντησε µε ένα σθεναρό «ΟΧΙ» στις δυνάμεις του φασισμού και της κατοχής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, τονίζει στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος υπογραμμίζοντας ότι υψώνουμε το σύμβολό μας, την Ελληνική Σημαία, για να τιμήσουμε την επέτειο του «ΟΧΙ» και την ακέραιη στάση των προγόνων μας.

Ο Σεβασμιώτατος υπενθυμίζει ότι οι αγώνες, οι θυσίες των ηρώων, που έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά το έπος του ’40, αποδεικνύουν αυτό που θεωρούμε όλοι αυτονόητο: την αδιαμφισβήτητη ενότητα του Ελληνικού Έθνους στη βάση της Ορθοδοξίας και προσθέτει:  Γι’ αυτό άλλωστε εορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και την Αγία Σκέπη της Θεοτόκου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό για τη σκέπη και την προστασία της στους Εθνικούς Αγώνες των Ελλήνων. Η 28η Οκτωβρίου μπορεί να αποτελέσει αφορμή εθνικού αναστοχασμού διότι η Ιστορία αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης για το μέλλον. Τα μηνύματα της είναι διαχρονικά και δημιουργούν προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο για όλους και κυρίως τη νεολαία”.

Ο Μητροπολίτης επισημαίνει ότι σήμερα “με σεβασμό και συγκίνηση αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες του ’40,που ενσάρκωσαν τον Ελληνισμό και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό με αποφασιστικό τρόπο και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι”

“Η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Κυρία Θεοτόκος να περισκέπει το Έθνος μας και να φυλάσσει τη γλυκυτάτη Πατρίδα μας από κάθε κίνδυνο’, καταλήγει.

 

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος

Σε δήλωσή του, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε ότι ο Ελληνικός λαός σύσσωμος αντιτάχθηκε ενάντια στον εχθρό, κερδίζοντας την ελευθερία του, υποστηρίζοντας ότι και σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας άλλης απειλής που ονομάζεται πανδημία. Παρότρυνε δε, σε εμβολιασμό, ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή μας και το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία.

 

 

Μητροπολίτης Χίου: «ΟΧΙ κύριοι της Τουρκίας, τα νησιά είναι δικά μας»

 

 

«ΟΧΙ κύριοι της Τουρκίας, τα νησιά είναι ελληνικά! ΟΧΙ κύριοι της Τουρκίας τα νησιά είναι δικά μας!». Αυτό ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου από τις ακριτικές Οινούσσες για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Με ψυχή την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων Οινουσσών, το ακριτικό νησί γιόρτασε την Εθνική μας επέτειο με εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Οινουσσών. Παρέστη σε αυτές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ενώ κορυφώθηκαν, μετά την σχετική Δοξολογία στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, με μαθητική και σπουδαστική παρέλαση στην Προκυμαία.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων