28/11/2020 28/11/2020 Στη Συνάντηση υψηλού επιπέδου της ΕΕ με θρησκευτικούς ηγέτες με θέμα: «Ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» την Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση  (CROCEU ή Committee of Representatives of Orthodox Churches to the European Union) εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας.  Την Παρασκευή 27η Νοεμβρίου 2020, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε σε διαδικτυακή μορφή η 15η Συνάντηση υψηλού επιπέδου με...
28 Νοεμβρίου, 2020 - 18:23
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2020 - 20:25

“Ισορροπία μεταξύ μέτρων και θρησκευτικής ελευθερίας»

Διαδώστε:
“Ισορροπία μεταξύ μέτρων και θρησκευτικής ελευθερίας»

Στη Συνάντηση υψηλού επιπέδου της ΕΕ με θρησκευτικούς ηγέτες με θέμα: «Ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» την Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση  (CROCEU ή Committee of Representatives of Orthodox Churches to the European Union) εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας. 

Την Παρασκευή 27η Νοεμβρίου 2020, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε σε διαδικτυακή μορφή η 15η Συνάντηση υψηλού επιπέδου με θρησκευτικούς ηγέτες. Αυτή η ετήσια Συνάντηση αφιερώθηκε στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ειδικά υπό το φως των πιεστικών προκλήσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, των τρομοκρατικών απειλών και της μετανάστευσης.

Πρόκειται για την πρώτη τοιούτου είδους Συνάντηση που φιλοξενήθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Στην Συνάντηση ήταν παρούσα, επίσης, η Roberta Metsola, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διορίστηκε μόλις προ μίας εβδομάδας ως υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Διάλογο με θρησκευτικούς φορείς στην ΕΕ.

Στην αρχή της Συναντήσεως αυτής ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι αυτή η Συνάντηση-Διάλογος είναι μία νέα αρχή στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναν πιο στενό και ελπίζουμε πιο τακτικό Διάλογο με θρησκευτικούς φορείς σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, που είναι απαραίτητος σε τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε σήμερα. Σημειώνοντας με ευγνωμοσύνη την τεράστια συμβολή των θρησκευτικών κοινοτήτων στην υπερνίκηση των πολύπλευρων επιπτώσεων της πανδημίας, ο κύριος Σχοινάς παρακάλεσε περισσότερες φορές τους θρησκευτικούς ηγέτες που ήταν παρόντες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Στον ίδιο τόνο, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Roberta Metsola επεσήμανε το γεγονός ότι η συμβολή των θρησκευτικών κοινοτήτων στην κοινωνία ήταν πάντοτε πολύ σημαντική και έγινε πιο ορατή περισσότερο στο πλαίσιο της πανδημίας.

Στην παρέμβασή του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας ανέφερε, ότι η συνεχιζόμενη πανδημία έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην λατρευτική ζωή σε όλη την Ευρώπη. «Οι υπεύθυνοι που λαμβάνουν αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν συνεχώς υπ᾽ όψη τους το γεγονός ότι η λατρευτική εμπειρία είναι μία πρώτη και σημαντική εμπειρία, που διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην διασφάλιση της ευημερίας των κοινωνιών μας. Υπό το πρίσμα αυτό νομίζω ότι πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη για μια βαθύτερη συζήτηση, προκειμένου να επιτευχθή μία σωστή ισορροπία μεταξύ των προστατευτικών μέτρων και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας». Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην εκπαίδευση – και ιδιαιτέρως στην θρησκευτική εκπαίδευση – ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη του φανατισμού και της τρομοκρατίας. Πρότεινε, μάλιστα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επανασύσταση της χρηματοδότησης προγραμμάτων ανταλλαγής, που θα επιτρέπουν στους νέους να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον στην θρησκευτική και πολιτιστική τους παράδοση. Τέλος, για το θέμα της μετανάστευσης, ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας πρότεινε μία ισορροπημένη προσέγγιση, που θα ήταν εναρμονισμένη με το Ευαγγέλιο. Ενώ από τη μια μεριά η ΕΕ καταγγέλλει και καταπολεμά το διαρθρωμένο κακό, από την άλλη μεριά υφίσταται η εμπορία ανθρώπων, μία δραστηριότητα που δυστυχώς ευδοκιμεί πολύ άσχημα, με την μετεγκατάσταση πληθυσμών κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής. «Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τους νεοεισερχόμενους να ενσωματωθούν στις νέες χώρες τους, να μάθουν την τοπική γλώσσα και να συμβάλουν στην κοινωνική ζωή. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβή είναι να καταλήξουν να ζουν σε γκέτο. Πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε κόστος, διότι πολύ συχνά οδηγεί ακριβώς στον φανατισμό και την τρομοκρατία» κατέληξε.

Η Συνάντηση υψηλού επιπέδου με θρησκευτικούς ηγέτες στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το ετήσιο αποκορύφωμα του ανοικτού, διαφανούς και τακτικού Διαλόγου μεταξύ θεσμικών οργάνων της ΕΕ και θρησκευτικών κοινοτήτων. Από το 2009, αυτός ο Διάλογος θεσμοθετήθηκε στην ίδια Συνθήκη για την λειτουργία της ΕΕ (άρθρο 17). Πραγματοποιούνται και άλλες επί μέρους συναντήσεις όλο το χρόνο, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων του υπό εξέταση τομέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους για τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Κατάλογος των συμμετασχόντων

1. Metropolitan ATHENAGORAS, Representative of the Ecumenical Patriarchate in Belgium, The Netherlands and Luxembourg
2. Prof. Dr. Heinrich BEDFORD-STROHM, Bishop of Bavaria and Chairman of the Council of the Evangelical Church of Germany (EKD)
3. Mr Abdassamad EL YAZIDI, Secretary General of the Central Council of Muslims, Germany
4. Mr Albert GUIGUI, Chief Rabbi of Brussels and Permanent Representative at Conference of European Rabbis.
5. Cardinal Jean-Claude HOLLERICH, Archbishop of Luxembourg, President of the Bishops’ Conferences of the European Union (COMECE)
6. Rev. Christian KRIEGER, President of the Reformed Protestant Church of Alsace and Lorraine, President of the Conference of European Churches (CEC)
7. Rev. Dr. Saru SAARINEN, Lutheran Church of Finland
8. Bishop Youssef SOUEIF, Archbishop of the Maronites in Cyprus

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων